Неприємна правда про ваш смартфон: на ньому більше бактерій, ніж в унітазі

Person hands holding smartphone with dirty infectious bacteria and harmful germs on mobile smartphone display. Online hacker attack on confidential information or personal data.
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ваш мобільний телефон завжди з вами. Коли ви їдете в трамваї, то спочатку тягнетеся до брудної ручки, а потім до телефона. У супермаркеті ви перекладаєте товар у кошик, а потім одразу ж гортаєте в додатку список покупок. Багато хто користується смартфоном навіть у туалеті, де, як відомо, кишать бактерії.

У результаті не має значення, скільки ви миєте руки протягом дня і як часто користуєтеся антибактеріальним гелем. Щойно ви робите це, а потім берете в руки смартфон, вода і мило де-факто використовуються даремно, тому що на відміну від рук, ніхто не чистить мобільний регулярно. До речі, те ж саме можна сказати про бездротові навушники, клавіатуру або смарт-годинник.

Згідно з дослідженням, опублікованим NordVPN, у середньому 65% користувачів беруть смартфон із собою у ванну. Кількість “туалетних телефоністів” варіюється залежно від країни: наприклад, у США це 70.8% респондентів, у Німеччині лише 54.8%, у Польщі 72.9%, а в Іспанії аж 79,8%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви не з таких людей, то напевно цікавитеся, що можна робити з мобільним телефоном у туалеті? Більшість, а саме 53.4% респондентів, що не дивно, гортають соціальні мережі. Інші види проведення часу включають читання новин, робочі завдання (відповіді поштою тощо), покупки або мобільні ігри. 28.8% опитаних спокійно здійснюють дзвінки, перебуваючи в туалеті.

Смартфон = розсадник бактерій

Носити телефон у ванну дуже шкідлива звичка. Це не тільки прояв залежності, так звана номофобія, а й потенційна причина досить серйозних проблем зі здоров’ям.

Інфектолог Г’ю Гейден прокоментував цю тему для Yahoo Life UK: “Доведено, що смартфони переносять у 10 разів більше бактерій, ніж сидіння унітазу, а з гігієнічного погляду сенсорні екрани – це справжні “щури цифрової епохи”. Коли ми торкаємося брудних поверхонь, а потім екрана смартфона, виникає ризик перехресного зараження, і тоді сам гаджет стає джерелом інфекції”.

Доктор Гейден додає, що більшість бактерій і вірусів, які виживають на поверхні мобільного, не смертельні. Проте, вони можуть завдати шкоди організму слабших людей. Йдеться про класичні бактеріальні захворювання: телефон слугує домівкою для стафілококових, ентерококових бактерій (які знаходяться, наприклад, у воді, забрудненій фекаліями) або кишкової палички. У будь-якому разі, нічого приємного.

Як утримувати мобільний телефон у чистоті?

Виникає животрепетне питання – як уникнути небезпечних бактерій? Це практично неможливо, але можна мінімізувати ризик зараження. Наприклад, не брати мобільний у туалет. А якщо він вам потрібен, то перед виходом помийте телефон під проточною водою разом із руками (якщо він водостійкий, звісно).

Гейден категорично не радить користуватися смартфоном у громадському транспорті. Або, принаймні, наносити на руки антибактеріальний гель, перш ніж тягнутися до обличчя чи щось їсти. Відносно часто також рекомендують дезінфікувати предмети, яких ви торкаєтеся щодня: зубну щітку, навушники, мишу, клавіатуру, а також вимикачі світла та дверні ручки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.