У чому успіх нової соцмережі Threads: чорна магія Цукерберга чи просто геніальне рішення?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однією з найбільш значущих подій у глобальній мережі інтернет з моменту запуску нейромережі ChatGPT стала поява нової соцмережі від Марка Цукерберга. Уже на етапі чуток та інсайдів було зрозуміло, що проєкт Threads приречений на успіх. Однак розробники використовували не зовсім чесні прийоми, які в середовищі девелоперів називаються темними патернами дизайну. Вивчивши Threads, ми нарахували кілька прихованих прийомів, які Meta застосувала, щоб заманити вас у пастку.

Усього за 1,5 години з моменту запуску в Threads зареєструвалося понад 10 млн користувачів, а за 4 дні свого існування їхня кількість впритул підібралася до позначки в 100 млн. До речі, у перший же день появи Threads у нас вийшов огляд нової платформи. Основна причина такого явища – величезна база активних користувачів інших соцмереж Цукерберга та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. У “тредах” навіть реєструватися не потрібно – достатньо просто авторизуватися з чинним профілем із сусідньої платформи для постингу фоточок.

При цьому переноситься взагалі все – підписники, налаштування акаунта, зображення профілю та біографія. Однак за цією простотою і зручністю ховаються темні патерни дизайну, які маніпулюють користувачами, щоб якомога довше утримувати їх прив’язаними до своїх платформ і надати великому босові ще більше конфіденційних даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ось 10 яскраво виражених застосувань “чорної магії” в Threads:

  1. Застосунок Threads не дає змоги вам створити окремий акаунт. Замість цього ви можете увійти тільки через наявний профіль в Instagram. Цей підхід гарантує, що люди триматимуть свої акаунти в інсті постійно активними.
  2. Не можна просто взяти і видалити свій профіль у Threads. Через прив’язку вам доведеться видалити і свій Instagram-акаунт. Напевно не кожен наважиться на таке, а просто знесе додаток Threads, але цей факт варто взяти до уваги. Це навіть прописано в налаштуваннях конфіденційності програми, тому вихід тут тільки один.
  3. Threads дає змогу деактивувати обліковий запис, але… застосунок продовжить збирати дані про вас і передавати їх на сервери своєї материнської компанії.
  4. Ок, приєднатися до Threads було занадто просто, але якою ціною? Суть самої платформи полягає в тому, що ваш обліковий запис уже було створено для вас заздалегідь, використовуючи ваші дані з Instagram. При першому вході ви просто активували цей профіль. Зворотний бік медалі – у разі злому або втрати доступу до Instagram, ви втратите і свій акаунт у Threads.
  5. Threads наздожене вас, навіть якщо ви не завантажили додаток. Швидше за все, ви вже бачили в сторіс друзів, знайомих і знаменитостей пости з Threads із зашитим гіперпосиланням для переходу. В Instagram можна легко ділитися контентом Threads, що прискорює ріст нової мережі і легко захоплює більше користувачів, а також “тисне” на користувачів, які поки відмовляються користуватися “тредами”.
  6. Застосунок Threads копіює всі налаштування вашого профілю з Instagram, але вимагає, щоб ви знову виставляли параметри сповіщень і відстеження. Такий темний патерн використовують багато розробників, щоб користувачі якомога більше часу проводили в застосунку. Погодьтеся, адже кожен пуш змушує вас узяти телефон до рук і перевірити певний застосунок.
  7. Threads надає Meta ще один майданчик для реклами. Звісно, у самому застосунку Threads поки що немає реклами, але не дивуйтеся, якщо в Instagram ви побачите товар або послугу, про яку ви написали в “тредах”.
  8. Найшкідливіший темний патерн – кількість зібраної бігдати. Незважаючи на те, що Threads – це, по суті, просто платформа для мікроблогів, застосунок збирає дані про здоров’я, фінанси і місцезнаходження. Це змушує замислитися.
  9. Навмисна відсутність веб-версії у Threads змушує користувачів встановлювати додаток. Ну а програма, як ми зазначили вище, починає стежити за кожним вашим вдихом.
  10. Поки що в Threads немає можливості надсилання особистих повідомлень, але розробники вже цим займаються. Погана новина – Цукерберг може об’єднати директ Instagram з особистими повідомленнями Threads. Щось подібне контора вже пробувала зробити з Messenger, але через деякий час передумала.

Якщо ви переживаєте за конфіденційність своїх даних, то вам краще утриматися від використання платформ, що належать Цукербергу. Як альтернативне рішення – можна придбати додатковий телефон, з якого ви будете користуватися тільки соцмережами, не боячись збору даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.