Ось чому режим інкогніто не такий уже й безпечний

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інтернет багато що пам’ятає. Сьогодні ви з швидкоплинної цікавості погуглили, як виглядає музична пилка. Вже за годину на будь-якому сайті, куди не зайдете, спливають рекламні банери зі звичайними пилками, а поштовик пропонує пройти навчальний курс від найближчої тартак. Знайома ситуація? Тим самим шляхом наші дані можуть витекти до шахраїв.

Щоб уникнути цього, деякі включають режим інкогніто, він доступний практично для всіх браузерів. Сьогодні розповідаємо про його плюси та мінуси, а також нагадуємо про інші способи приховати свою активність.

Як працює інкогніто

Ви відкриваєте в пошуковику нове вікно – його дизайн трохи відрізняється від звичайного. В іншому інтерфейс майже ідентичний, проте в режимі інкогніто ваш браузер:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

• не дізнається вас: на кожному сайті доведеться вводити пароль та логін по пам’яті або копіювання з налаштувань основного вікна;

• не пропонує підказки під час пошуку;

• не показує персональну рекламу.

Історія перегляду, пошукові запити, введені з нуля паролі та логіни, а також файли cookie видаляться, як тільки ви закриєте вікно інкогніто. Інформація про сесію не буде збережена на пристрої.

Коли режим допомагає

✅ Ви вийшли в інтернет на чужому комп’ютері і не хочете, щоб інший користувач знав, що ви робили.

✅ Ви відкриваєте кілька особистих кабінетів одного сайту/програми паралельно. Для кожного профілю знадобиться окреме вікно інкогніто.

✅ Ви хочете перевірити, як виглядає конкретний сайт без персоналізованої реклами та рекомендацій. Алгоритми сприймуть вас як людину, яка зайшла на потрібний ресурс вперше, і в стрічці відобразиться контент, який ви не побачили б у своїй стрічці.

✅ Ви перевіряєте, чи продавець не накрутив вартість товару. Деякі онлайн-магазини вміють визначати приблизний рівень статків постійного користувача та піднімають ціни залежно від нього.

✅ Ви хочете читати матеріали безкоштовно. Багато сайтів пропонують безкоштовну передплату на перші кілька статей – режим інкогніто дозволить розтягнути цей ліміт до нескінченності.

З чим інкогніто не впорається

⛔ Провайдер та системні адміністратори все одно побачать ваші дії.

⛔ Ваше місце можна відстежити: режим інкогніто не приховує IP-адресу пристрою.

⛔ Ваші уподобання та дії невідомі сайтам лише доти, доки ви не залягаєте під своїм обліковим записом.

⛔ Модель та версія пошукача, операційна система та інші технічні параметри пристрою – всі ці додаткові дані будуть відкриті сайтам, незважаючи на режим інкогніто. Їх можна співвіднести з інформацією, що залишилася після використання звичайного браузерного режиму.

⛔ Віруси та шкідливі програми, якщо ви щось завантажуєте, як і раніше, можуть потрапити на ваш пристрій.

Що ще вам знадобиться

Якщо потрібно забезпечити справжню анонімність, одного інкогніто буде мало. Ось що ще можна зробити:

• Скористайтеся безпечним VPN. Так ви сховаєте своє місце розташування.

• Вибрати пошукову систему DuckDuckGo . Вони обіцяють не зберігати особисті дані користувачів та блокувати рекламні трекери.

• Завантажити браузер Tor: все, що ви робите через нього залишається прихованим навіть для вашого провайдера.

• Завантажити месенджер Signal: у нього склалася репутація максимально захищеного месенджера.

І, звичайно, не варто нехтувати основними правилами безпеки: вчасно оновлювати програмне забезпечення, відмовившись від піратських версій. Встановити двофакторну автентифікацію, де можливо. Не переходити за підозрілими посиланнями. Вимкнути автозаповнення паролів. Робити резервні копії. Не підключати громадський Wi-Fi та запаролити домашній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.