Кодеки AAC і SBC – чому це дуже важливо в бездротових навушниках

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожним днем дедалі популярнішими стають бездротові навушники, що не дивно: не потрібно розплутувати вузли з дротів, боятися, що дроти за щось зачепляться, а час автономної роботи бездротових навушників дедалі збільшується. Однак вибрати “ті самі” бездротові навушники досить складно. Завжди виникають побоювання з приводу терміну їхньої служби, часу роботи без підзарядки і, найважливіше, якості звуку.

За якість звуку Bluetooth-навушників відповідає кодек. І тут важливо розбиратися в тому, як працює кодек, і за рахунок чого досягається якісний звук.

Що таке кодек?

Кодек – програмний або апаратний пристрій, який використовується для стиснення або розпакування даних у цифровій формі. Він застосовується в різних галузях, як-от аудіо, відео та передача даних.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У контексті мультимедіа кодек зазвичай відноситься до алгоритмів компресії даних, які дають змогу зменшити розмір файлу або потоку даних без значної втрати якості. Кодеки використовуються для стиснення аудіо- та відеофайлів, щоб вони займали менше місця на диску або передавалися мережею швидше. Під час відтворення ці файли декодуються назад у вихідний формат.

Для бездротових навушників характерне використання SBC, AAC, LDAC, LHDC і aptX. Однак SBC і AAC є найпопулярнішими. Саме вони підтримуються більшістю навушників. Тому ми поговоримо саме про них.

SBC-кодек

SBC — це стандартний кодек, який підтримується всіма пристроями, за винятком Apple, що використовують лише AAC-кодек. В основі звучання пристроїв з цим кодеком лежить розбиття аудіо на низькі середні та високі частотні смуги, значення яких округляються. Це походить від нижніх частот до верхніх. І якщо весь бітрейт (швидкість передачі) йде на нижні та середні частоти, то верхні просто обрізаються. Тому якість звуку під час використання SBC-кодека залежить від бітрейту.

Сам кодек може працювати в діапазоні бітрейтів від 10 до 1500 кбіт/с, що додає гнучкості налаштування. Однак найчастіше вистачає 328 кбіт/с для відмінної якості звуку.

Однак гнучкість бітрейту йде не тільки в плюс, але і в мінус SBC. Справа в тому, що для SBC немає чітких стандартів передачі звуку, є лише рекомендації. Через що творці навушників можуть виставити будь-який бітрейт, при цьому ігноруючи правила налаштування пристрою. Це супроводжується низькою якістю звуку. При цьому розробники не вказують у документації обмеження бітрейту, а це змінити неможливо.

AAC-кодек

Зазвичай використовується для пристроїв iOS та MacOS. У роботі кодека використовується складна психоакустична модель, ранні версії якої використовувалися в MP3-кодеку. Сенс цієї моделі в тому, щоб “прибирати” ті частоти, які користувач все одно не почує.

У AAC психоакустична модель з MP3-кодека отримала вдосконалення, проте разом із тим і працювати з нею стало складніше. AAC забезпечує гарне звучання що з 256 кбіт/с, що з 320 кбіт/с. Однак для хорошого звучання необхідний хороший декодер, чим можуть похвалитися далеко не всі пристрої. Найкращим декодером вважається Apple AAC. Він забезпечує максимально можливу якість звуку. Вже після нього йде Fraunhofer FDK AAC, який зазвичай використовують у пристроях Android. Але нерідкі випадки, коли нічого з цього немає, і використовується вбудований у платформу декодер, якість кодування якого невідома.

Акцент на різниці в 256 кбіт/с та 320 кбіт/с був зроблений не дарма. Найчастіше їх використовують як максимальні значення бітрейту, хоча максимально допустимим для AAC є бітрейт 576 кбіт/с.

Порівняння AAC та SBC

Для проведення порівняння двох кодеків необхідно виділити їх головні переваги та недоліки. Почнемо із SBC.

Плюси використання SBC:

  • Безліч параметрів, що настроюються;
  • Динамічний бітрейт;
  • Відсутність чітких профілів.

Однак плюси SBC також можна записати і в мінуси:

  • звичайний користувач не надто розуміється на тому, як правильно налаштовувати параметри SBC, це потрібно більше розробникам;
  • Бітрейт знижується при завантаженні радіоефіру, проте його потрібно виставляти вручну (вимикати і включати навушники заново);
  • Відсутність чітких профілів дозволяє налаштовувати кодек як завгодно, що розв’язує руки безвідповідальним виробникам, оскільки їхній низькоякісний товар може виявитися на ринку.

В цілому, SBC починає старіти, оскільки новий кодек LC3, здатний його замінити, набагато краще. Хоча SBC все ще може добре звучати на якісній апаратурі.

Що ж до AAC, то ситуація трохи інакша.

З плюсів можна виділити таке:

  • Якісне звучання;
  • Має розширення стандартного методу кодування, що робить його більш гнучким.

Однак у протиставлення його переваг йде наступне:

  • За AAC доведеться платити ліцензійне відрахування, тобто збільшується вартість пристрою;
  • Для його роботи потрібен потужний декодер, яких лише два. Однак найкращий із них зустрічається тільки в техніці iOS та macOS;
  • Тести показують, що кодек працює правильно лише на пристроях Apple, в інших випадках виникають проблеми з якістю звуку через низькоякісних апаратних енкодерів.

Однозначно сказати, який кодек кращий, не можна. Обидва кодеки ситуативні, що змушує підходити до питання вибору бездротових навушників з особливою уважністю. Однак навіщо вибирати, якщо можна взяти те, що містить обидва кодеки і перемикатися між ними?

Висновок

На закінчення можна сказати, що тема звукових кодеків досить складна та глибока. Ринок налічує близько 14 кодеків, кожен з яких працює за своїми принципами та з певними пристроями, а створити щось універсальне досить складно. Однак виробники та розробники не залишають спроб, удосконалюючи технологію бездротової передачі звуку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.