Навіщо потрібно відключати 4G на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майже 10 років тому в Україні почалося розгортання мереж 4G (LTE). Десь технологія з’явилася раніше, а десь пізніше. Зараз у нашій країні вона вважається найактуальнішим стандартом зв’язку, який забезпечує більш високу швидкість інтернету в порівнянні з попереднім поколінням та неперевершену чіткість передачі голосу при використанні функції VoLTE. Незважаючи на всі переваги сучасної технології, Android залишає можливість відключити 4G на телефоні . Але навіщо? Сьогодні ви отримаєте відповідь на це інтригуюче питання, а також дізнаєтеся, як перейти на стандарт зв’язку попереднього покоління.

Навіщо перемикатися на 3G чи 2G

Причини, що змушують прибрати 4G , криються зовсім не на конспірологічних теоріях, якими багатий дискурс навколо мереж 5G. Перехід на технологію зв’язку найменш актуального покоління має практичну значимість. Примусово увімкнувши 3G , ви змусите смартфон працювати краще в окремих аспектах. В яких розповім далі.

Економія трафіку на Андроїд

Перемикання з 4G на 3G і особливо на 2G дозволить заощадити трафік на телефоні , що є дуже корисною опцією в умовах, коли немає безлімітних тарифів. Безумовно, у разі ми маємо справу не з прямою, а непрямою економією. Перехід на 3G не відключить синхронізацію і не заблокує доступ в інтернет, але змусить деякі програми (наприклад, YouTube) завантажувати менше даних, трохи знижуючи якість контенту, а окрема інформація взагалі не встигне скачатися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Різниця у швидкості 4G (ліворуч) та 3G (праворуч) суттєва, але навіть можливостей H+ вистачить для перегляду потокового відео

Якщо увімкнути 2G на телефоні , економія буде помітнішою. Деякі дані відмовляться завантажуватися, але в такому разі набагато раціональніше було б просто відключити інтернет на телефоні. Що стосується швидкості, то для повсякденного використання досить можливостей 3G, якщо ви, звичайно, не з тих, хто дивиться потокове 4K-відео на маленькому екрані.

Зона покриття стільникового зв’язку

Як не дивно, 4G на телефоні може призвести до того, що в якийсь момент ви залишитеся без зв’язку. Зона роботи мереж четвертого покоління зачіпає аж ніяк не всю територію країни, адже навіть у деяких містах досі немає LTE . Навіть якщо у вашому населеному пункті з цим все нормально, то в поїздках зв’язок відключиться, оскільки смартфон не вдасться знайти вишку 4G.

Тут необхідно обмовитися. У налаштуваннях деяких смартфонів при виборі мережі може стояти значення “Тільки 4G” або “Переважно 4G”. Думаю, ви розумієте різницю між цими словами. У першому випадку телефон до останнього шукатиме LTE , а в другому — за відсутності 4G автоматично переключиться на 3G/2G, забезпечивши якийсь зв’язок.

Економія заряду на телефоні

Якщо попередні дві причини, що змушують відключити 4G на телефоні, є дискусійними, то з цією сперечатися неможливо. Радіомодул LTE споживає більше енергії, ніж 3G-модем, не кажучи вже про 2G. Різниця становить приблизно 30%, але вона може бути значно більшою.

Якщо ви знаходитесь у місці нестійкого прийому сигналу, смартфону доведеться витрачати додаткову енергію на пошук мережі та перемикання між різними стандартами зв’язку. Вибравши менш актуальний протокол, вам вдасться небагато, але збільшити час роботи пристрою від одного заряду.

Як вимкнути 4G на смартфоні

Продовжувати користуватися 4G або вибрати 3G/2G – вирішуйте самі, зваживши все за і проти. Я лише навів докази на користь цього рішення, багато з яких не можна назвати безперечними. Тим не менш, кожному з вас знадобиться інструкція, як вимкнути 4G :

  1. Відкрийте налаштування смартфона.
  2. Перейдіть до розділу «SIM-картки та мобільні дані».
  3. Виберіть симку оператора.
  4. Перейдіть на вкладку «Переважний тип мережі».
  5. Перейдіть на потрібний стандарт.

Якщо все зроблено правильно, протягом кількох секунд смартфон знайде найближчу вежу 2G або 3G, а після підключення забезпечить економію заряду і, можливо, більш стабільний сигнал. Втім, багато продовжить залежати від сценарію використання пристрою та місця, де ви знаходитесь.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.