Статті

Чому Wi-Fi погано працює за хорошого рівня сигналу

Share

Мережа Wi-Fi є практично у кожній квартирі. Це не дивно, оскільки покриття стільникових операторів залишає бажати кращого навіть у великих містах. З іншого сигналу навіть домашня мережа Wi-Fi не завжди гарантує високі швидкості та безперебійну роботу.

Причому на погану роботу Wi-Fi часто скаржаться при ідеальній роботі домашнього провайдера інтернету і єдиному користувачі на точці доступу. Чим це може бути спричинено?

Причини поганої роботи Wi-Fi

Як правило, причина криється у високому навантаженні на частоти, у яких працюють бездротові точки доступу. Більшість Wi-Fi роутерів використовують діапазон 2,4 ГГц. І це стосується не тільки конкретно Вашого роутера, але й роутерів із сусідніх квартир з усіх боків. До цього можуть додатись вуличні точки доступу, наприклад у кафе, готелях, бізнес-центрах тощо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен із роутерів задіює від 20 до 40 МГц із стандартної смуги 80 МГц, доступної в 2,4 ГГц діапазоні. Коли роутерів не багато, вони можуть працювати по сусідству один з одним без взаємних перешкод. Але коли Wi-Fi роутери з’явилися майже в кожній квартирі, ситуація виглядає наступним чином:

Кожен кольоровий багатокутник показує роботу одного роутера. І, як ви бачите, ці постаті перетинаються. Тобто фактично відбувається накладення сигналів. Якби перетинів було небагато і рівень сигналу вашого роутера був би сильно вищим за інші, то проблем не виникало б. Так було 10 років тому.

Але, як видно з цієї картинки, в центрі спектру працюють відразу 5 роутерів. І чим сильніше буде перетинатися сигнал від Вашого роутера із сусідськими – тим сильнішими будуть перешкоди у Вашій домашній мережі Wi-Fi . Навіть при відносно високому сигналі поблизу роутера можуть спостерігатися перебої в роботі Wi-Fi, інтернет з’єднання обриватися, а відео картинка зависати.

Просте рішення

Які ж рішення можна запропонувати у цій ситуації? Найшвидший і найдешевший – поміняти номер працюючого каналу в роутері. У діапазоні 2,4 ГГц лише 13 таких каналів. За ідеєю, роутер змінює канал сам – залежно від наявності перешкод. Але іноді механізм зміни каналу збоїть і всі сусідські роутери працюють в одній частині спектру, заважаючи один одному.

Перевірити зайнятість спектру і знайти чистішу ділянку спектру можна за допомогою програми на кшталт Acrylic Wi-Fi Home або будь-якої іншої схожої безкоштовної програми для смартфона або комп’ютера. У колонці “Chan” таки показаний номер працюючого каналу. Для своєї мережі я вибрав найвищий канал – 13

Надійне рішення

Але може виявитися так, що чистої ділянки діапазону вже не залишилося. Або Ви не можете змінити номер каналу в установках. Тоді потрібно міняти роутер на нову модель із підтримкою 5ГГц. Це новий діапазон для Wi-Fi мереж, який більш ніж у 2 рази ширший за 2,4 ГГц.

Крім того, цей діапазон зараз дуже мало використовується і навіть після зростання навантаження з роками проблем з високою утилізацією спектру там буде набагато менше завдяки новим технологіям таким як beamforming та MIMO. До того ж радіус дії Wi-Fi в 5 ГГц менше, ніж у 2,4 ГГц, що зведе до мінімуму перешкоди із сусідніх квартир або будинків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024