Чому смартфони на Android так швидко морально застарівають

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Колись кілька років тому йшов купувати новий смартфон. Мій апарат, який я вибрав та купив, був недешевим — сучасними словами можна сказати, що це був флагман. І ось йду я задоволений ще з тогочасної «Ельдорадо», налаштовую покупку і тут натикаюся на новину, що в продаж якраз у цьому магазині вже надійшла новинка, яка вийшла буквально днями. Виходить, що мій поточний апарат морально застарів до того, як я його доніс до дому.

Наразі нові смартфони виходять буквально раз на місяць, особливо від китайських виробників. Великі гравці як Apple і Samsung все-таки флагмани випускають приблизно раз на рік, а ось китайський конвеєр працює на повну.

Основні причини тут дві – висока конкуренція та технічний прогрес. До речі, ті флагмани, які вийдуть лише наступного року, вже створені у вигляді прототипу — зразок відставання виходу новинки від винаходу дорівнює 1 році. За цей час проходять тести та покращення і лише потім гаджет потрапляє у продаж.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Висока конкуренція

Чим вище конкуренція, тим бренд намагатиметься зробити свій продукт кращим. У СРСР конкуренції практично не було, тому всі мали приблизно однакові телевізори, магнітофони та програвачі, як і весь побут. Тут все інакше — щоб виробництво смартфонів не зупинялося, потрібно постійно вигадувати і винаходити щось нове. Інакше просто ніхто не купуватиме однакові гаджети і в результаті бренд просто розориться.

Іноді бренди йдуть на хитрощі, випускаючи нову модель, яка лише зовні відрізняється від попередньої. Таким часто «балується» Apple, наприклад iPhone 14 мало чим відрізняється за можливостями від iPhone 13, тільки задня панель смартфона різна (але не завжди). Це розраховано на тих користувачів, яким важливо підкреслити свій статус у соціальному суспільстві, мовляв, не варто ходити з торішнім смартфоном.

Але тут є один великий плюс — висока конкуренція потужним локомотивом тягне поїзд технічного прогресу. Без конкуренції не було б нових винаходів та покращень характеристик мобільних пристроїв.

Технічний прогрес

Тут все набагато цікавіше – за останні кілька років прогрес розвивається практично у всьому. Ось лише кілька прикладів, що сталося за останні кілька років:

  • Поліпшилися екрани у смартфонах, з’явилися дисплеї з великою частотою. Плавність зображення набагато краща у такому режимі;
  • Постійно вдосконалюються процесори – вони стають потужнішими і потужнішими. Розумні процесори мають ядра, які споживають мало енергії, коли смартфон перебуває у спокої;
  • З’явилася бездротова зарядка та NFC. Тут незрозуміло, чому ці технології не стали популярними задовго, адже нічого надприродного в них немає. Поки писав цей шматок тексту зрозумів — річ у компактності пристрою, зараз уже навчилися «впихати» всю начинку в ультратонкий корпус;
  • Поліпшилися технології акумуляторів. Разом з батарей зазнала зміна та енергоспоживання самого гаджета. Розумні контролери самі розуміють, скільки енергії їм потрібно взяти на те чи інше завдання;
  • Нарешті камери в смартфонах за деякими параметрами не поступаються навіть камерам, на які знімають фільми. Більше того, деякі режисери використовують флагманські смартфони для підйомок якихось моментів у касових фільмах.

Можна говорити про це довго – змінюється все. Виходять нові стандарти Wi-Fi та Bluetooth, з’явився 5G – все прискорюється.

Не сплять і програмісти – роблять софт з урахуванням нового заліза. Операційна система та додатки з кожним разом удосконалюються і доводяться до ідеалу. Практика показує, що так званий колективний розум працює. Навіть якщо вам не подобається нова операційна система або оновлена ​​програма, то через якийсь час ви вже звикнете до новинки.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.