Для чого на банкоматах встановлюється маленьке дзеркало

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А ви помічали маленьке дзеркальце, яке розташоване на банкоматах? Якщо ні, зверніть на нього увагу, коли наступного разу зніматимете гроші. А ви знаєте для чого воно потрібне? Ні? Тоді я вам розповім. Читайте статтю до кінця, також я дам вам кілька порад, як не стати жертвою шахраїв.

Відповідь не така елементарна

Думаю, багато хто здогадався, що дзеркальце потрібно в банкоматі для того ж, що й дзеркало заднього виду в автомобілі. Тобто спостерігати, що у вас відбувається за спиною.

Воно спеціально розташоване на рівні очей. Ви можете в нього поглядати, щоб переконатися, що за спиною не стоять підозрілі особи. Також воно буде корисним, якщо біля банкомату товкучка і хтось стоїть надто близько. Через дзеркало можна переконатися, що ніхто не підглядає ваш PIN-код.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак дзеркальце на банкоматі потрібне не тільки для цього. Думаю, багато хто не підозрював, але за ним встановлена ​​маленька прихована камера. Якщо ви вирішите вчинити незаконні дії, вас швидко знайдуть.

Не завжди дзеркало гарантує вашу безпеку

Встановлення дзеркал можуть займатися не лише співробітники банку, а й шахраї. Вони монтують додаткове дзеркальце поверх основного, а під ним ховають камеру.

Вона встановлюється в такий спосіб, щоб у полі зору була клавіатура банкомату. Так зловмисники отримують PIN-код. Багато хто подумає: «Ну і що з цього? Адже картка в мене!». На вашому місці я не був би впевнений, що ваші гроші перебувають у безпеці.

Додатково шахраї встановлюють так званий скіммер на отвір, куди ви вставляєте банківську картку. Це спеціальний пристрій, який зчитує та записує її дані. На їх основі шахраї роблять дублікат вашої карти. Оскільки її PIN-код записала камера, нічого їм не заважає зняти всі ваші гроші.

Як убезпечити себе

Щоб не стати жертвою шахраїв, дотримуйтесь наступних рекомендацій (ними зі мною поділився співробітник служби безпеки банку):

  • Огляньте картоприймач. На ньому не повинно бути непрозорих накладок. Зверніть увагу, що банк може встановлювати на свій банкомат напівпрозору накладку із пластику (антискіммер для захисту від шахрайства). Якщо вона є, спробуйте спонукати її. Справжня сидітиме дуже надійно, а ось підроблена ходити з боку в бік. У цьому немає нічого дивного, оскільки зловмисникам доводиться швидко діяти. Вони не будуть надійно кріпити накладку.
  • Не використовуйте банкомати, на яких є сліди скотчу, клею, відколи та щілини на картоприймачі. Можливо, пристрій просто старий, але краще не ризикувати.
  • Доторкніться до всіх панелі (дзеркальце, клавіатуру, будь-які інші елементи, під які можна заховати камеру). Оригінальні будуть надійно триматися, а ось фальшиві, найімовірніше, почнуть хитатися.
  • Не використовуйте вуличні банкомати, а також ті, що розташовані у темних місцях. Там зловмисникам простіше поставити свої пристрої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.