Статті

Як почистити комп’ютер у домашніх умовах і нічого не пошкодити

Share
Час читання: 2 хв.

Будь-який комп’ютер потребує догляду, який зводиться до чищення від пилу. Причому тут не можна застосовувати класичні засоби для чищення, які можуть пошкодити обладнання. Розглянемо детальніше основні компоненти комп’ютерів і розповімо про безпечне видалення з них побутових забруднень.

Системний блок

Для видалення пилу можна і потрібно застосовувати пилосос, але під час очищення материнської плати слід діяти гранично обережно. Оптимально всі компоненти попередньо промітати м’яким пензлем, а потім забруднення видаляти пилососом.

Усі сітки і фільтри важливо протрусити, промити і ретельно просушити. Робити це потрібно 1-2 рази на місяць, щоб не знижувалася ефективність системи охолодження.

Будь-які роботи з видалення кулі/бруду слід проводити при відключеному живленні. Виконувати їх під напругою небезпечно як для людини, так і для компонентів ПК (через негативний вплив статичної електрики). Щоб звести до мінімуму можливі ризики, рекомендується вийняти батарейку з гнізда на мат. платі та/або надіти спеціальний браслет.

Монітор

У мережі можна знайти поради, в яких “експерти” рекомендують протирати екрани спиртовими розчинами. Робити цього не можна – інакше виникає ризик пошкодження антивідблискового та олеофобного покриття. В ідеалі для протирання дисплеїв потрібно застосовувати спеціальні серветки. Якщо їх немає під рукою, підійдуть звичайна мікрофібра і чиста вода.

Сам корпус і підставка прибираються шляхом звичайного протирання вологою тканиною. Це дуже важливо, оскільки на фронтальних частинах моніторів розташовані вентиляційні отвори. Не можна допускати, щоб вони закривалися пилом.

Очищення клавіатури та миші

Найбільше труднощів викликає пристрій введення. Для чищення клавіатури фахівці рекомендують дотримуватися послідовності дій:

  • перевернути й акуратно потрясти її – так будуть видалені основні забруднення (крихти, частина шерсті домашніх тварин, дрібні частинки тощо);
  • вичистити бруд, що залишився, з пазів між клавішами м’яким пензлем

ВАЖЛИВО: Ефективно показує себе продування клавіатур стисненим повітрям. Якщо немає компресора, можна придбати спеціальний балончик з насадкою.

  • протерти кнопки вологою м’якою тканиною.

КОРИСНО ЗНАТИ: Власникам механічних клавіатур необхідно застосовувати екстрактор. Він дає змогу акуратно знімати клавіші для очищення.

Як почистити роз’єми

Поганий контакт у роз’ємах – дуже поширена проблема. Для їх очищення потрібен делікатний підхід, тобто необхідно використовувати тільки пензлі, м’яку тканину, пилосос або стиснене повітря. Іноді допускається вологе протирання контактів. Усі дії проводяться без зусиль.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Експерт заявив, що постійне використання гаджетів знижує концентрацію уваги

    Смартфони, планшети та ноутбуки стали невід'ємною частиною нашого життя, але надмірне проведення часу за екранами…

    13.10.2024

    Apple заявила, що ШІ-моделі насправді не думають, а лише створюють ілюзію мислення

    Дослідники Apple виявили, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, не здатні до логічного мислення…

    13.10.2024

    WhatsApp додає підтримку віджетів на iPhone

    У WhatsApp з'явиться підтримка віджетів для iPhone. Вони працюватимуть на всіх смартфонах Apple із встановленою…

    13.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE може стати найтоншим смартфоном у серії

    Лише нещодавно бренд випустив народний флагман Galaxy S24 FE, а у мережі вже обговорюють його…

    13.10.2024

    Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

    OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту…

    13.10.2024

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024