Через скільки років “помруть” жорсткі диски і чи зможуть SSD їх замінити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У комп’ютерів і ноутбуків останніх моделей відсутній класично жорсткий диск – його замінює швидкісний SSD-накопичувач. Додати HDD користувач може за бажанням, але не в кожного пристрою є ще один слот для такого накопичувача. Усе це наводить на думку, що жорсткі диски недовго будуть з нами. Але чи зможуть SSD їх замінити? Давайте розбиратися.

Як влаштований накопичувач HDD

Роботу жорсткого диска можна порівняти з цифровим відеомагнітофоном: намагнічені металеві диски обертаються, змушуючи магнітну голівку “бігати” потрібними областями і наносити дані. Тільки у випадку відеомагнітофона інформація зберігатиметься на стрічці, а у HDD – на болванці.

Погодьтеся, що цей спосіб уже морально застарів? Адже невеликий збій, і така механічна технологія запису може підвести користувача.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як працює накопичувач SSD

SSD влаштований вже складніше: у ньому дані зберігаються всередині мікросхем і являють собою електричний заряд. Чіп складається з транзисторів і зберігає інформацію в двійковій системі числення: є заряд у комірці – 1, немає заряду – 0.

Але і на накопичувачах SSD питання надійності зберігання даних стоїть досить гостро:

  • Комірки не можуть перезаписуватися вічно. Вони не будуть тримати заряд, якщо постійно додавати і видаляти дані. Починається все з “битих” секторів – об’єм накопичувача зменшується, а згодом пристрій потрібно буде замінювати на новий (якщо ви просто дивитеся фільми і використовуєте ноутбук для звичайних робочих завдань, то такого ресурсу вистачить дуже надовго).
  • Вихід SSD з ладу з незрозумілих причин. Виною тут може бути і статична електрика, і перепади напруги. Результат один – дані будуть втрачені. Це малоймовірний фактор, але всяке трапляється.
    Чи відмовиться світ від HDD-накопичувача

Так, одного разу це може статися. Найімовірніше, з механічних причин. Також присутні й такі обставини:

  • HDD споживає більше енергії, ніж SSD;
  • Жорсткий диск працює повільніше за SSD-накопичувач: водночас у другого швидкість роботи збільшується з кожною новою моделлю, а у випадку HDD це неможливо;
  • Накопичувач HDD більший за розміром, а комп’ютери стають дедалі компактнішими і компактнішими.

Якщо підбивати підсумок, то SSD скоро замінить HDD, залишивши жорсткі диски для збереження інформації за бажанням користувача. А коли технологія 5G і хмарні сервіси отримають широке поширення, то дані зберігатимуть віддалені сервери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.