Який ігровий процесор вибрати. Топ-5 моделей

Який процесор найкращий для ігор? Intel Core i3, i5 або i7 для ігор?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процесор – один з найважливіших компонентів комп’ютера. Саме від процесора та обчислювальної потужності, якою він володіє, в найбільшій мірі залежить продуктивність пристрою, що збирається, або конкретної моделі ноутбука. Хоча в іграх він не настільки важливий, як відеокарта, вибір оптимального процесора необхідний для того, щоб повною мірою насолоджуватися всіма іграми, в які ми збираємося грати.

Однак купити процесор не так просто, як може здатися. Хоча виробники цих компонентів намагаються полегшити покупцям вибір, максимально чітко розділяючи свої пропозиції, в реальності це має інший ефект. Бажано перед тим, як зробити вибір, розвідати ринок і перевірити можливості обраного чіпа в реальних додатках.

Типового ігрового процесора, якщо говорити про ПК, не існує. Це універсальні конструкції, які відрізняються за продуктивністю. На практиці це означає, що деякі процесори будуть занадто слабкими для запуску певних ігор, в той час як інші будуть надмірними і непотрібними витратами, якщо основне використання комп’ютера – розваги.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цьому матеріалі ми порадимо, який процесор вибрати, щоб не розчаруватися і не переплатити за те, що ви ніколи не будете використовувати.

Який процесор найкращий для ігор?

Ми можемо вибирати з двох виробників процесорів. Intel і AMD не потребують представлення – вони роками правили і ділили ринок, представляючи послідовні покоління систем, які нас цікавлять. Вони пропонують широкий асортимент моделей, що відповідають різним потребам. Ви знайдете як недорогий ігровий процесор для стандартних ігор, так і просунуті компоненти для професіоналів. Якщо ви все ще не знаєте, який процесор вибрати, пам’ятайте, що кожна компанія має свої власні позначення продуктів.

Процесори Intel

Сучасний, багатозадачний і універсальний – так можна коротко описати будь-який процесор Intel Core i3, i5, i7 або i9. Однак зверніть увагу на технічні характеристики окремих моделей:

  • Celeron – процесори з найслабшими характеристиками, призначені лише для найдешевших комп’ютерів з офісними додатками;
  • Pentium – трохи більш потужне сімейство процесорів, але все одно тільки для офісних і недорогих домашніх комп’ютерів початкового рівня;
  • Core i3 – хоча це найменш потужний з чотирьох серій Intel Core, геймерам не варто його відкидати. Процесори Intel Core i3 можуть впоратися навіть з дещо більш вимогливими іграми, за умови, що ви граєте в роздільній здатності Full HD;
  • Core i5 – це, безумовно, найпопулярніша і найпопулярніша серія процесорів серед геймерів. Процесори Intel Core i5 пропонують достатню продуктивність для переважної більшості ігор, залишаючись при цьому помітно дешевшими, ніж більш дорогі серії;
  • Core i7 – безумовно, процесори вищого класу, призначені для більш вимогливих геймерів. Вони ідеально підходять для роботи з найпотужнішими відеокартами на ринку. Саме ці процесори ми знаходимо в найпотужніших ігрових ПК;
  • Core i9 – процесор, продуктивність якого значно перевищує навіть максимальні ігрові вимоги. Його потужність може стати в нагоді, якщо ми плануємо одночасно грати і транслювати гру онлайн.

Крім наведених вище позначень, використовуються також додаткові цифрові та літерні коди:

  • H – високоякісна інтегрована відеокарта,
  • S – низьке енергоспоживання
  • T – дуже низьке енергоспоживання
  • U – наднизьке енергоспоживання,
  • F – потребує окремої відеокарти
  • G – інтегрована відеокарта,
  • Q – багатоядерний,
  • X – найвища продуктивність,
  • K – можливість розгону,
  • M – мобільні процесори.

Процесори AMD

Процесор AMD може стати альтернативою пропозиціям від Intel. Тут ми також зустрінемо кілька цінових сегментів, орієнтованих на конкретних споживачів:

  • Athlon – процесори початкового рівня від AMD, що конкурують за продуктивністю з моделями Intel Pentium;
  • Ryzen 3 – найдешевша з моделей, що належать до серії AMD Ryzen. Відрізняються прийнятною продуктивністю для переважної більшості додатків, а моделі з інтегрованою графікою є найпоширенішими в недорогих домашніх ПК
  • Ryzen 5 – більш потужні процесори, призначені для домашніх користувачів і геймерів;
  • Ryzen 7 – це процесори, орієнтовані на більш просунутих геймерів з більш потужними ПК і трохи більшим бюджетом. Також стануть в нагоді для професійних додатків
  • Ryzen 9 – безкомпромісна продуктивність як для ігор, так і для роботи, за правильною ціною;
  • Ryzen Threadripper – професійні процесори для найвимогливіших багатопотокових додатків. Ігри не можуть використовувати таку величезну обчислювальну потужність і таку кількість ядер і потоків.

Тож якщо ви ставите перед вибором – Intel чи AMD – вам потрібно врахувати низку важливих моментів, найважливішим з яких є економічна ефективність. Пам’ятайте, що ваш вибір процесора визначає наступні компоненти вашого комп’ютера, в першу чергу материнську плату і оперативну пам’ять. Деякі конструкції воліють працювати з дуже швидкою оперативною пам’яттю, тоді як інші будуть розправляти крила навіть з дешевшими модулями.

З цієї причини покупку процесора, материнської плати і оперативної пам’яті слід розглядати як єдине ціле. Звичайно, за винятком випадків, коли ми модернізуємо комп’ютер процесором, який підходить до нашого сокета материнської плати.

Яким повинен бути хороший ігровий процесор?

Широкий асортимент процесорів може стати головним болем для користувача-любителя, який не знайомий зі спеціалізованими специфікаціями, але все одно хоче вибрати найкраще обладнання. Саме тут на допомогу приходить рейтинг процесорів або статті, в яких розглядаються всі їхні характеристики. На додаток до цього, перед покупкою слід розглянути кілька вирішальних питань, коли мова йде про те, який процесор вибрати:

  • наявний бюджет – без приховування, саме ваші фінансові можливості багато в чому визначають, який ігровий процесор ви можете собі дозволити.
  • сумісність процесора з материнською платою – при заміні окремих компонентів у вашому комп’ютері важливо, щоб всі деталі були сумісні між собою. Особливо материнська плата, яка повинна мати відповідний сокет для конкретного процесора. Можливо, це гарна можливість замінити материнську плату на новішу.
  • Підбирайте під свої потреби – це сміливе, але правдиве твердження, що скільки геймерів, стільки й смаків. Якщо вам цікаво, як вибрати ігровий процесор, майте на увазі, що продукти, призначені для найновіших ігор, мають різні технічні характеристики, ніж ті, що призначені для трохи старіших ігор. Для рольових ігор, шутерів або онлайн-ігор потрібен потужніший процесор, ніж для ігор багаторічної давнини.

В який момент варто купувати ігровий процесор?

Постійний розвиток технологій побутової електроніки ставить типового геймера перед дилемою: чи варто почекати з покупкою старих поколінь, чи зачекати на новіші моделі. Як вже було сказано, багато що залежить від потреб геймера і стану компонентів його комп’ютера.

Як тільки на ринку починають з’являтися ігри, в які ви хотіли б пограти, але обчислювальна потужність вашого комп’ютера не дозволяє запустити дану продукцію з задовільною продуктивністю, вам потрібно подумати про перехід на новіший процесор.

На що звернути увагу при виборі ігрового процесора?

Багато користувачів в першу чергу орієнтуються на кількість ядер і потоків. Це абсолютно правильна поведінка, але щоб зрозуміти чому, потрібно знати, для чого потрібні ядра і потоки. У процесорі фізичне ядро – це компонент друкованої плати, який виконує масивні обчислення незалежно від інших ядер. Його робоча частота зазвичай вказується в ГГц разом з об’ємом кеш-пам’яті.

Ядра та потоки

У більшості випадків процесори дозволяють виконувати кілька потоків або завдань одночасно на одному блоці – ядрі процесора. Це дозволяє комп’ютеру виконувати кілька операцій одночасно, підвищуючи продуктивність і потужність. Варто пам’ятати, що більша кількість ядер не завжди дорівнює більшій кількості потоків. Це також не змінює реальну продуктивність обладнання.

Сьогодні переважна більшість ігрових процесорів мають шість і більше фізичних ядер, хоча деякі чотирьохядерні конструкції також добре себе зарекомендували. Який процесор буде оптимальним для ігор? Як правило, Intel Core i5 або AMD Ryzen 5. Однак, якщо вам потрібна більша потужність, обирайте щось потужніше. Бюджет не дозволяє? Існують і дешевші моделі, які впораються з поставленими завданнями, якщо не вимагати від них занадто багато.

Тактова частота

Це один з найважливіших параметрів процесора, який визначає, наскільки швидко він здатен виконувати необхідні обчислення. Як правило, чим вища частота, тим краще, але це не єдиний параметр, на який слід орієнтуватися при покупці процесора. Загалом, чим потужніший і дорожчий процесор, тим вища тактова частота, хоча і тут бувають винятки.

Важливо, що на ринку також є процесори, у яких максимальна тактова частота може бути змінена шляхом розгону. До них відносяться процесори Intel Core з літерою K в назві, а також чіпи AMD Ryzen.

Сумісність

Як згадувалося раніше, процесор утворює гармонійне тріо з материнською платою і оперативною пам’яттю. При самостійній збірці ПК потрібно враховувати необхідність поєднання процесора з відповідною материнською платою. Крім відповідного сокета, важливо також, щоб компоненти материнської плати підтримували всі можливості процесора.

Аналогічно і з оперативною пам’яттю – планки пам’яті повинні підтримувати максимальну швидкість, пропоновану процесором.

Який ігровий процесор вибрати у 2023 році – рекомендовані моделі
Ми підготували для вас список найкращих ігрових процесорів, які забезпечать максимальну ігрову потужність у будь-якій грі. Серед рекомендованих моделей є пропозиції як від AMD, так і від Intel. Ознайомтеся з ними та дізнайтеся більше про запропоновані процесори – для кожного з них ми пояснюємо, чому саме вони потрапили до списку.

Intel Core i5 13600K

Core i5 з останнього покоління Raptor Lake – один з найкращих варіантів для переважної більшості геймерів. Це 14-ядерний монстр продуктивності 6+8 (шість ядер P і вісім ядер E) з 20 потоками, який може впоратися практично з будь-якою новою грою. Порівняно з i5 дванадцятого покоління, новий процесор має на чотири ядра більше, що означає як підвищення продуктивності, так і збільшення енергоспоживання та покращення охолодження.

Однак це не є перешкодою для геймерів, які хочуть справжньої продуктивності. Різниця в чотири ядра відображається на його можливостях – в однопотокових тестах продуктивності Intel Core i5 13600K показує практично такі ж результати, як і Core i9 12900K. Отже, ми маємо справу з моделлю середнього цінового сегмента, яка стоїть на рівні флагмана 12-го покоління. Хіба одного цього не достатньо для рекомендації?

Так, це не означає, що цей процесор розбиває флагмана на базі Alder Lake у всіх додатках. Проте, його можливості в ігровій тематиці дуже схожі, а головне – це набагато дешевший вибір. І саме з цих двох причин i5 13600K на сьогоднішній день є одним з найкращих варіантів для будь-якого геймера. Скажемо більше: його продуктивність з успіхом знайде своє застосування і в інших завданнях, окрім ігор, тому гнучкість цієї моделі також варто оцінити по достоїнству. На даний момент це один з найкращих ігрових і неігрових процесорів.

AMD Ryzen 7 7800X3D

Чи буде перебільшенням сказати, що Ryzen 7 7800X3D – один з найкращих суто ігрових процесорів, які випустив найголовніший конкурент Intel? На відміну від описаної вище моделі, його сила полягає в спеціалізації. Він не є ідеальним для людини, яка очікує від процесора “для всього”. Однак, якщо ви шукаєте виключно ігрову модель від AMD – нам важко порекомендувати щось інше.

Якщо ви шукаєте процесор, який буде витискати найвищу частоту кадрів в іграх, оминаючи складні завдання, такі як рендеринг або кодування, цей процесор стане хітом. Хоча базова частота цього процесора становить 4,2 ГГц, у режимі Turbo вона досягає приголомшливих 5 ГГц – і більше того: його можна розігнати!

AMD дійсно вдалося створити центральний процесор, який за своєю продуктивністю буде домінувати в сегменті ігрових процесорів. Це буде один з найкращих виборів від AMD для будь-якого ПК, якого не лякають новітні ігри.

Intel Core i9 13900K

Це рекомендація не тільки для тих, хто шукає апаратне забезпечення з безмежними можливостями. Intel Core i9 13900K – це, по суті, найкращий процесор, доступний у продажу на даний момент, і він без проблем впорається з будь-яким завданням. Ігри? Немає нічого простішого, жодна гра на даний момент не може перекрити потенціал цього процесора (якщо, звичайно, графічний процесор не обмежує його). Багатозадачність? Загалом 24 ядра в чипі 8+16 зроблять це простою справою. Інші види завдань, наприклад, обтяжливі програми, які вичавлюють ваш існуючий процесор? Каша на молоці!

Немає завдання, яке могло б перерости його обчислювальну потужність – у порівнянні з флагманом Alder Lake, можливості Core i9 13900K перевершують його на 60% у підвищеній обчислювальній продуктивності. Він буде ідеальною рекомендацією для роботи з найпотужнішими чіпами RTX 4000 або RX 7000, але є кілька моментів, які слід врахувати перед покупкою.

Core i9 13900K може успішно і легко впоратися з будь-якими поставленими перед ним завданнями, але тільки для ігор він може виявитися занадто потужним. Переважній більшості геймерів цілком вистачить Intel Core i5 13600K або Ryzen 7 7800X3D, які коштують дешевше і не особливо виділяються за можливостями, якщо ми говоримо лише про ігри. Це не означає, що флагман Raptor Lake не має свого застосування.

Ми рекомендуємо його фанатам ігор, які будуть використовувати його потужність в інших завданнях. Будь то професійні програми, що вимагають потужності процесора, рендеринг або обробка відео, Core i9 13900K стане ідеальною підтримкою, щоб прискорити вашу роботу і зробити її більш ефективною. Чи має він абсурдну ціну? Це топовий дизайн, тому ми не повинні дивуватися, але слід пам’ятати про одну річ.

Intel Core i9 13900K, що не дивно, починається з дуже схожої ціни зі своїм “старшим братом” 12-го покоління. І це незважаючи на те, що він перевершує його своєю продуктивністю, більшою кількістю ядер і тим, що нова платформа Intel (LGA 1700) вже встигла затвердіти і, таким чином, подешевшати. Це справжня електростанція, зачарована в чіпі, який міг би коштувати набагато дорожче – купуйте його, якщо ви хочете володіти абсолютним топовим процесором.

Intel Core i5 13400F

Чи може процесор останнього покоління Intel бути надзвичайно економічно вигідним варіантом? Core i5 13400F доводить, що цілком може! Насправді, серія Core i5 завжди рекомендувалася геймерам, які відстежують кожну витрачену копійку і очікують хорошої продуктивності. У випадку з 13400F це не виняток – це новий король економічної ефективності за ціною до 1000 фунтів стерлінгів, який дивує своїми можливостями.

Тут ми маємо справу з 6+4-ядерним чіпом з 16 потоками – досить дивно, що Intel встановив таку відносно низьку ціну на десятиядерний чіп. Досить сказати, що Intel Core i5 13400F досягає фантастичної ігрової продуктивності з високою тактовою частотою в режимі Boost. Так, його недоліком є те, що він не є процесором для розгону, але, роблячи ставку на i5, ми навряд чи будемо шукати моделі, які прагнуть до розгону. Однак, враховуючи можливості та недорогі материнські плати, доступні для цієї моделі процесора, він буде фантастичною рекомендацією для бюджетного ПК з процесорами Intel нового покоління.

AMD Ryzen 7 5700G

Шукаючи ігровий процесор, левова частка геймерів, безсумнівно, зупинить свій вибір на високопродуктивній відеокарті. Але як бути з тими, хто шукає процесор з інтегрованим чіпом, бажаючи трохи заощадити? Невже такі геймери не зможуть запускати нові ігри? Що ж, ні – ідеальним доказом цього є AMD Ryzen 7 5700G. Цей процесор має, по суті, найкращий інтегрований графічний чіп AMD Radeon Vega 8, доступний на ринку.

Так, хоча пік цін на спеціалізовані відеокарти вже позаду (і не схоже, що він повернеться найближчим часом), спеціалізовані графічні процесори все ще коштують грошей. Зробивши ставку на AMD Ryzen 7 5700G, ми можемо ефективно знизити вартість наших покупок. Встановлений на процесорі графічний процесор iGPU дозволяє відтворювати ігри з роздільною здатністю 1080p (з обмеженою графічною деталізацією) у багатьох іграх, включаючи нові та дуже вимогливі.

У порівнянні з попередніми процесорами, пропонованими AMD, Ryzen 7 5700G є дуже універсальним апаратним забезпеченням. На додаток до потужного графічного чіпа Vega 8, ми також маємо на борту вісім ядер з архітектурою Zen 3 і 16 потоками. Це означає, що на додаток до можливості генерувати лише графіку, ми отримуємо дійсно потужну обчислювальну потужність, яка також робить цей процесор призначеним для виконання інших завдань, окрім власне ігрових.

Цікаво, однак, що цей чіп, незважаючи на всю свою потужність, зовсім не нагрівається. TDP цього процесора знаходиться в межах 65 Вт, що є фантастичним результатом. На наш погляд, це одна з найкращих рекомендацій для геймерів, які шукають процесор, оснащений iGPU. Цей чіп здатний блиснути навіть у нових іграх, даючи можливість обійтися без необхідності купувати окрему відеокарту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.