Якої шкоди завдається акумулятору ноутбука в разі постійного під’єднання до розетки живлення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ноутбуки комплектуються акумуляторними батареями. З цієї причини пристрої можуть якийсь час працювати без підключення до електромережі. Але як заряд закінчується – необхідна підзарядка. Тоді використовується зарядний пристрій. Тут усім усе має бути зрозуміло.

Існує думка, що якщо зарядний пристрій тримати постійно під’єднаним до мережі, постійно заряджати і використовувати ноутбук, то акумуляторна батарея швидко витрачає свої ресурси. Як підсумок, вона не буде тримати заряд.

Фахівці стверджують, що ця “думка” поширювалася на старі моделі ноутбуків, які були менш оптимізовані. Поради витягувати акумулятор, при тривалому використанні на одному місці, і користуватися без нього – були доречні для різних застарілих моделей. І то не для всіх, деякі відмовлялися вмикатися/завантажуватися (за налаштувань за замовчуванням), якщо батарея була відсутня.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти стверджують, що ноутбук не може “перезарядитися” – батарея набирає повний заряд і зарядка автоматично припиняється. Крім того, вони стверджують, що розряджати акумулятор до нуля і ставити на зарядку – може призвести до негативних наслідків для батареї. Мінімальна межа розряду становить 10-20%.

На сучасних моделях ноутбуків батареї знімаються не так-то й просто, потрібне часткове розбирання пристрою. Недосвідчений користувач може зламати ноутбук під час цієї маніпуляції. Плюс втрачається мобільність ноутбука, перед кожною поїздкою з пристроєм – необхідно знову розбирати і встановлювати назад батарею.

А ще вони радять використовувати тільки оригінальні батареї та зарядні пристрої, які оптимізовані під конкретну модель ноутбука і зможуть витримати різні стрибки напруги.

Як ви думаєте – чи мають рацію експерти? Напишіть у коментарях, але спочатку дочитайте цю публікацію. Я там ще живі приклади наведу. Не треба питати, щоб я показав пальцем на цих експертів. Інформацію отримано та узагальнено з інтернету, має інформаційний характер.

На мій погляд експерти мають рацію, але всі ці поради та рекомендації не можуть бути застосовані до всіх моделей ноутбуків. У мене був Lenovo Z500, на якому я не виймав батарею (там розбирати треба було його), а ноутбук використовував 95% часу, підключеним до мережі.

Як підсумок, через рік використання батарея тримала 5-10 хвилин. Я пам’ятаю замовляв на AliExpress іншу, так вона взагалі і шести місяців не відпрацювала. Це все за умови, що ноутбук використовувався практично завжди підключеним до мережі.

Тепер у мене Dell Inspiron 15 і з акумулятором така ж історія. Купував ноутбук новим, а використовувався ноутбук постійно підключеним до мережі. Через рік використання заряду вистачить хвилин на 10, перенести з однієї кімнати в іншу. Режим експлуатації схожий з Lenovo, про який говорив вище.

А ось у дружини Acer Aspire 3 A315-56-541X, а батарея дві години стабільно тримає вже другий рік. Вона любить дивитися свої серіали на ньому без підключення до мережі живлення, тягає його то на кухню, то в кімнату. А буває на роботу бере і там дивиться.

І що виходить? Зарядні пристрої використовуються оригінальні. Місце використання однакове, але акумуляторні батареї “поводяться” по-різному. Може є залежність від комплектуючих ноутбука? Усі мої ноутбуки мали дискретні відеокарти, продуктивні процесори, об’ємні накопичувачі та багато ОЗП. А ось у дружини простий ноутбук без “дискретки” на вбудованому відео, а накопичувач твердотільний SSD об’ємом 240 ГБ, а оперативної пам’яті всього 8 ГБ.

Цю закономірність я помічав і раніше, оскільки за родом свого заняття скуповую/продаю вживані ноутбуки. Відносно свіжі офісні ноутбуки можуть похвалитися батареєю, яка “тримає” заряд по 2-4 години, а ось ті ноутбуки, що більш “товсті” за начинкою, страждають від “дохлих” батарей.

Але, можливо, мені просто такі ноутбуки траплялися, і немає ніякої залежності від зазначеного мною моменту. Ігрові ноутбуки не можуть працювати на повну свою потужність без підключення до мережі живлення. Можливо, це постійне підключення до мережі і призводить до швидкого виходу з ладу батареї ноутбука. Перегрів, постійна підзарядка тощо. А якщо підключати зарядний пристрій тільки для підзарядки батареї ноутбука, за аналогією зі смартфоном, то акумулятор прослужить довго.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.