Статті

Що відбувається зі смартфоном коли ми міняємо режим з автоматичного 2G/3G/4G

Share

Кожен бачив у налаштуваннях SIM-карти пункт вибору режиму роботи мережі. За допомогою нього можна примусово обмежити роботу смартфона в якомусь одному або двох поколіннях стільникового зв’язку. Незважаючи на всю очевидність сенсу цього налаштування, сьогодні ми зазирнемо за лаштунки і дізнаємося як саме це працює.

У цій розповіді принципово важливо, в якому режимі перебуває телефон: під’єднаному до мережі або в режимі очікування. У першому випадку встановлено голосове або пакетне з’єднання, тобто виконується дзвінок або ведеться передача даних.

У підключеному режимі за вибір стандарту, в якому працює смартфон, повністю відповідає стільникова мережа. Команди на перехід в інший стандарт також надходять від базової станції. У такому разі смартфону достатньо лише відзвітувати про свої можливості: які стандарти і частотні діапазони він підтримує.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Залежно від того, якими саме можливостями володіє ваш смартфон, йому надходять інструкції: вимірювати конкретні частоти і надсилати звіти про вимірювання. На підставі їх мережа вже ухвалює рішення про вибір іншої стільники, частотного діапазону або стандарту.

Коли ми блокуємо роботу смартфона в налаштуваннях у якомусь 1-му або 2-х стандартах, він ніби “забуває” про свої можливості щодо інших стандартів. У звіті про свої можливості для стільникової мережі смартфон не вказує підтримку відключених стандартів і подальша поведінка будується вже на підставі цих даних.

Так виглядає частина повідомлення про можливості смартфона

У режимі очікування поведінка смартфона відрізняється. Коли з’єднання не встановлено, смартфон періодично “слухає” широкомовну інформацію про роботу стільникової мережі. У ній міститься інформація про те, які стандарти і частотні діапазони існують, і які рівні сигналу необхідні для їхнього вибору.

Так ось коли ми відключаємо підтримку якихось стандартів, смартфон просто ігнорує інформацію про них. Тобто так само він “забуває” про підтримку цих стандартів і працює лише в технологіях, що залишилися.

Чи знає мобільний оператор, що ви примусово обмежили роботу свого пристрою в якихось стандартах? Ні, така інформація не передається, та йому це й не важливо. З яких би причин ви не обмежили роботу смартфона, він працюватиме в мережі без обмежень, поки є покриття.

Так, це дуже важливий момент, адже оператор будує і налаштовує свою мережу з урахуванням відсутності будь-яких блокувань у налаштуваннях смартфона.

Покриття окремих стандартів і діапазонів може бути не суцільним, і якщо ви заблокуєте роботу саме в ньому, наприклад, “Тільки 4G”, то цілком вірогідні ситуації втрати реєстрації та недоступність для вхідних і вихідних дзвінків.

Благо, що для вимкнення блокування стандартів достатньо лише перезавантажити смартфон. Як правило, саме це і рекомендують зробити насамперед при зверненні в техпідтримку зі скаргами на погіршення покриття і недоступність.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Playstation 5 Pro може з’явитися навіть раніше, ніж ми думали

    Удосконалена PlayStation 5, просто відома як PS5 Pro, вже практично офіційно підтверджена: у новому звіті…

    27.04.2024

    Експерти TechRadar назвали 13 найкращих прогумованих смартфонів на весну 2024 року

    Найкращим смартфоном з прогумованим корпусом визнано Nokia XR20 із захистом IP68 та MIL-STD-810, тонким та…

    26.04.2024

    Київстар попередив про збільшення у 10 разів, до чого готуватися

    Серед українських інтернет-провайдерів «Домашній Інтернет» від Київстар має найбільшу мережу гігабіти. Лише за час повномасштабного вторгнення компанія…

    26.04.2024

    Потрібен чи ні антивірус на смартфоні з Android

    У цій статті обговоримо таку тему, як антивірусне програмне забезпечення для мобільних пристроїв. Багато хто…

    26.04.2024

    Топ-7 важливих налаштувань для нового iPhone

    Мрія багатьох молодих людей – новий iPhone останньої моделі. Такий подарунок дійсно буде незабутнім, але,…

    26.04.2024

    Старі версії Android отримали підтримку чат-бота Google Gemini

    Google додала підтримку нейромережі Gemini до операційних систем Android 10 і 11. Як пише 9to5Google,…

    26.04.2024