Що відбувається зі смартфоном коли ми міняємо режим з автоматичного 2G/3G/4G

Кожен бачив у налаштуваннях SIM-карти пункт вибору режиму роботи мережі. За допомогою нього можна примусово обмежити роботу смартфона в якомусь одному або двох поколіннях стільникового зв’язку. Незважаючи на всю очевидність сенсу цього налаштування, сьогодні ми зазирнемо за лаштунки і дізнаємося як саме це працює.

У цій розповіді принципово важливо, в якому режимі перебуває телефон: під’єднаному до мережі або в режимі очікування. У першому випадку встановлено голосове або пакетне з’єднання, тобто виконується дзвінок або ведеться передача даних.

У підключеному режимі за вибір стандарту, в якому працює смартфон, повністю відповідає стільникова мережа. Команди на перехід в інший стандарт також надходять від базової станції. У такому разі смартфону достатньо лише відзвітувати про свої можливості: які стандарти і частотні діапазони він підтримує.

Залежно від того, якими саме можливостями володіє ваш смартфон, йому надходять інструкції: вимірювати конкретні частоти і надсилати звіти про вимірювання. На підставі їх мережа вже ухвалює рішення про вибір іншої стільники, частотного діапазону або стандарту.

Коли ми блокуємо роботу смартфона в налаштуваннях у якомусь 1-му або 2-х стандартах, він ніби “забуває” про свої можливості щодо інших стандартів. У звіті про свої можливості для стільникової мережі смартфон не вказує підтримку відключених стандартів і подальша поведінка будується вже на підставі цих даних.

Так виглядає частина повідомлення про можливості смартфона

У режимі очікування поведінка смартфона відрізняється. Коли з’єднання не встановлено, смартфон періодично “слухає” широкомовну інформацію про роботу стільникової мережі. У ній міститься інформація про те, які стандарти і частотні діапазони існують, і які рівні сигналу необхідні для їхнього вибору.

Так ось коли ми відключаємо підтримку якихось стандартів, смартфон просто ігнорує інформацію про них. Тобто так само він “забуває” про підтримку цих стандартів і працює лише в технологіях, що залишилися.

Чи знає мобільний оператор, що ви примусово обмежили роботу свого пристрою в якихось стандартах? Ні, така інформація не передається, та йому це й не важливо. З яких би причин ви не обмежили роботу смартфона, він працюватиме в мережі без обмежень, поки є покриття.

Так, це дуже важливий момент, адже оператор будує і налаштовує свою мережу з урахуванням відсутності будь-яких блокувань у налаштуваннях смартфона.

Покриття окремих стандартів і діапазонів може бути не суцільним, і якщо ви заблокуєте роботу саме в ньому, наприклад, “Тільки 4G”, то цілком вірогідні ситуації втрати реєстрації та недоступність для вхідних і вихідних дзвінків.

Благо, що для вимкнення блокування стандартів достатньо лише перезавантажити смартфон. Як правило, саме це і рекомендують зробити насамперед при зверненні в техпідтримку зі скаргами на погіршення покриття і недоступність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.