Wi-Fi 6 або Wi-Fi 6E: який стандарт буде кращим

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Колись абсолютною новинкою був Wi-Fi 5 (ac), який завдяки діапазону 5 ГГц міцно утвердився в наших будинках, замінивши тим самим архаїчний Wi-Fi 4 (n), заснований на найбільш часто використовуваному, найбільш переповненому діапазоні 2,4 ГГц. Однак нові стандарти – це не тільки вища пропускна здатність під час бездротового з’єднання, а й набагато ширший спектр, у якому може поміститися набагато більше каналів Wi-Fi, і останній, або Wi-Fi 6E, є яскравим прикладом цього.

Що таке Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E є не прямим наступником Wi-Fi 6, а його розширенням. Розширення для назви нового стандарту, тому що Wi-Fi 6E може використовувати те, що звичайна версія Wi-Fi 6 не може зробити. Так що ж змінює Wi-Fi 6E?

Wi Fi 6E пропонує – як і Wi Fi 6 – пропускну здатність 600-9608 Мбіт/с і, отже, ідеально підходить для сучасних оптоволоконних з’єднань із мережею Інтернет. Відмінності слід враховувати в ефективності, тому що Wi-Fi 6 може використовувати тільки переповнені сьогодні смуги 2,4 ГГц і 5 ГГц, а Wi-Fi 6E може працювати додатково на набагато ширшій смузі 6 ГГц (5,925-7,125 ГГц).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Отже, коротко Wi-Fi 6E – це Wi-Fi 6, розширений додатковою смугою 6 ГГц, в якій ми отримуємо загалом до 1200 МГц ширини на семи каналах, недоступних ні для звичайного Wi-Fi 6, ні для Wi-Fi 5/Wi-Fi 4.

Wi-Fi 6E може використовувати сім додаткових каналів шириною 160 МГц, які не зайняті попереднім стандартом, а Wi-Fi 6 не тільки повинен ділитися смугою з попередниками (Wi-Fi 4 і 5), але він може використовувати тільки три канали шириною 160 МГц. Таким чином, переваги Wi-Fi 6E очевидні з першого погляду, і це набагато менші перешкоди і можливість досягнення набагато вищої пропускної здатності.

Wi-Fi 6E чудово підходить для найскладніших завдань. Відповідне обладнання разом із приймачем із підтримкою Wi-Fi 6e (смартфон, ноутбук, мережева карта) зможуть одночасно отримувати максимальну пропускну здатність мережевого з’єднання, надаючи всім під’єднаним пристроям можливість дивитися відео високої чіткості, завантажувати файли на максимальній швидкості та грати в мережеві ігри з мінімальною затримкою.

Таким чином, Wi-Fi 6E не схильний до перевантажень діапазонів, що використовуються досі, що особливо актуально сьогодні в епоху постійно зростаючого числа пристроїв, що пропонують бездротове з’єднання Wi-Fi.

Для чого потрібен Wi-Fi 6E

У зв’язку з тим, що мережевим пристроям, які використовують Wi-Fi 6E, не потрібно турбуватися про переповнені діапазони 5 ГГц, а тим паче 6 ГГц, цей стандарт можна використовувати в найвимогливіших завданнях. Він чудово підходить для потокового передавання мережею на кількох пристроях одночасно. Ніщо не заважає вам на одному пристрої вдома дивитися OKKO, ІВІ або Кінозал з роздільною здатністю 4K UHD з HDR, на іншому слухати подкасти з кращою якістю звуку, на третьому грати в мережеві ігри, орієнтовані на конкуренцію, де низька затримка, що випливає з цього стандарту, стане в нагоді найбільше, а на останньому-транслювати ігровий процес із такими сервісами, як Xbox Game Pass або GeForce Now, у максимально можливій якості.

Щось подібне, природно, зробити в домашніх умовах на старому обладнанні, не здатному використовувати потенціал Wi-Fi 6E, не вийде. Не через низьку якість пристроїв, а через обмеження, пов’язані з переповненим діапазоном 5 ГГц і 2,4 ГГц. Таким чином, Wi-Fi 6E підійде там, де нам потрібна абсолютно безкомпромісна продуктивність.

Wi-Fi 6E – це відповідь на постійно зростаючі вимоги користувачів. Діапазон 6 ГГц забезпечує раніше невідому продуктивність і надійність. Незалежно від того, чи шукаєте ви маршрутизатор для невеликої квартири або величезного будинку на одну сім’ю, де найкраще підійде пориста система, під час планування варто зробити ставку на новітній стандарт. Не тільки через якість з’єднання і продуктивність, а й, насправді, насамперед через безпеку, пов’язану зі стандартом WPA3.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.