Як зрозуміти, що ноутбук пора міняти на новий

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як правило, подібні статті ведуть до копання в характеристиках ноутбуків, які не всі розуміють і знають. Давайте спробуємо оцінити стан ноутбука об’єктивно, не вдаючись у десяток термінів, як це я зробив у своїй попередній статті “Як дізнатися, що смартфон пора міняти на сучасний” (посилання буде внизу).

При виборі ноутбука, як уже написав вище, є з десяток важливих параметрів, але головне – це, звісно ж, продуктивність. Для чистоти експерименту будемо розглядати будь-який старий ноутбук зі свіжовстановленою операційною системою. Чому це так важливо? Річ у тім, що ОС у процесі своєї роботи накопичує дуже багато найрізноманітніших даних і оновлень, які, накладаючись один на одного, ведуть до уповільнення роботи.

Нещодавно був випадок, коли родич мені хотів віддати ноутбук 2012 року, тому що він працював дуже повільно і шумів. Розібрав його, почистив від пилу, перевстановив Windows 7 і оновив кореневий сертифікат – пристрій став працювати “на відмінно”. Родич досі користується, а я ж рекомендував йому відкласти купівлю нового щонайменше на 2 роки, оскільки для простих завдань поточне залізо ще побігає.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але повернемося до теми. На руках у нас пристрій зі щойно встановленою ОС, великою кількістю вільного місця і він не має ознак деградації охолоджувальної системи (не шумить, не перегрівається). Як же зрозуміти, що пора міняти лептоп? Пробіжимося тезисно, так інформація сприймається набагато легше.

  • Гальмує сама операційна система. Якщо відкриття папок, доступ до меню “Пуск”, зміна налаштувань системи працює дуже повільно і у вас не запущено жодних фонових програм, а споживання ресурсів близьке до 100%, то ваш ПК не тягне цю ОС.

Так, можна, звичайно, поставити попередню операційну систему або ж знайти версію тих років, але це не позбавить вас від проблем із сучасним програмним забезпеченням.

  • Браузер і комфортна кількість для вас вкладок споживають величезну кількість ресурсів. Перевірити можна через диспетчер завдань.

Якщо споживання процесора близьке до 100%, навіть якщо ви просто відкрили 2-3 вкладки і нічого не робите, то це означає, що ваш поточний CPU не тягне сучасний браузер. А оглядач на сьогоднішній день є практично головною програмою будь-якого комп’ютера. На жаль, у більшості випадків модернізація ноутбука шляхом заміни CPU неможлива, а у випадку із зовсім старими моделями (які підтримували маніпуляцію) не має ніякого сенсу.

  • Як правило, у нас відкритий браузер і 2-3 будь-які інші програми. Якщо перемикання між завданнями займає тривалий час, то це вже говорить про те, що залізо просто не тягне звичні нам завдання. Знову ж таки – можна підібрати софт тих років і насолоджуватися роботою ПК, але не варто забувати про браузер. Дуже часто розробники сайтів віддають все навантаження з формування сторінки браузеру. Інший раз навіть на хорошому комп’ютері важкий і наворочений сайт працюватиме повільно, не кажучи вже про старий ноутбук.

Якщо система не тягне софт, то комп’ютер може не тільки працювати повільно, а й зависати намертво – все залежить від споживання ресурсів.

Вищевказані ознаки, мабуть, є одними з основних ознак морального старіння пристрою. Програми та сайти стають важчими, а старе залізо не було розраховане на подібні навантаження. Це нормально. Але є і ще низка непрямих ознак:

💻 Мало оперативної пам’яті. На сьогоднішній день на ноутбуці має бути не менше 4-х гігабайт ОЗП, все що менше – це вже дуже погано. У більшості випадків пам’ять лептопа можна збільшити навіть у домашніх умовах, замінивши поточні модулі на більш ємні або додавши нову плату;

💻 Жорсткий диск HDD можна замінити на твердотільний SSD. Наприклад, якщо поставити Windows 10 на хороший комп’ютер, але без SSD, то швидко вона працювати не буде. Швидкісний диск дає змогу комп’ютеру швидше виконувати завдання з читання і запису даних;

💻 Одноядерний процесор або ж якщо частота CPU нижче 1,5 ГГц. На жаль, навіть зараз продаються ноутбуки на дуже слабких процесорах – це важливо враховувати при виборі. Особисто я вважаю, що процесор має бути з частотою щонайменше 2 ГГц і бути частиною сімейства AMD R3 або Core i3 для комфортної роботи за комп’ютером. Також важлива кількість ядер і потоків. Але це тема вже для окремої статті.

Не варто забувати, що ноутбук, припустімо, 2012 року і сучасний – два різні пристрої. Так, може раніше корпус лептопа був якіснішим, але це, мабуть, єдиний плюс у такому порівнянні. Технологічний прогрес не стоїть на місці, а це і покращений екран, швидкість портів, система охолодження, Wi-Fi, Bluetooth і багато-багато іншого.

Але якщо вас усе влаштовує в поточному ноутбуці, то навіщо платити більше? Користуйтеся! А якщо ні, то міняйте.

Який ноутбук у вас? Напишіть модель у коментарях і кілька слів про те, як він зараз працює.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.