Чи можна залишати зарядку від телефону в розетці

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми впевнені, що у вашій квартирі є розетка, в якій ви найчастіше заряджаєте свій гаджет. А іноді не тільки заряджаєте, а й просто залишаєте дріт увімкненим у мережу. Чи варто це робити (і чому ні), ми розповімо в нашій статті.

Чи можна залишати зарядку в розетці

Перша причина, чому зарядний пристрій краще не залишати в розетці, це пожежна безпека. Відключати всі невикористовувані пристрої від мережі потрібно як мінімум через те, що може виникнути коротке замикання.

Якщо виникає коротке замикання, то пластиковий корпус зарядки запросто може розплавитися і нагріти розетку так, що розплавиться і вона. Результатом цього в кращому разі буде ремонт, адже почорнілі шпалери навряд чи припадуть комусь до смаку. Плюс доведеться міняти зіпсовану розетку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

А ще зверніть увагу на такий момент: чи нагрівається корпус зарядного пристрою, коли він увімкнений у розетку, але нічого не заряджає? Якщо так, то ваша зарядка явно не в порядку. Якщо ні, то це не означає, що електромережа врятована від короткого замикання. Будь-який стрибок напруги – і здрастуйте, чорні шпалери.

Щойно ви прочитали реальну причину, чому зарядний пристрій краще не залишати в розетці. Але є й переоцінені проблеми, які забороняють це робити. Зупинимося на цих помилках докладніше.

Перша хибна думка: увімкнена зарядка витрачатиме електроенергію навіть коли вона нічого не заряджає

Скажемо одразу: так, зарядний пристрій, увімкнений у мережу, споживатиме електрику. Але ці витрати – мінімальні. Економити за рахунок цього точно не вийде.

Ось що з’ясували вчені в результаті одного досліду: 7 зарядних пристроїв, які весь час увімкнені в мережу, за рік намотують близько 2 кВт. Звичайно ж, копійка рубль береже, але не до такої міри.

Друга помилка: ресурс зарядного пристрою знижується

Так, кожна річ має свій термін експлуатації. І розумно припускати, що зарядний пристрій буде зношуватися, якщо весь час буде ввімкнений у розетку. Але таке використання впливає на його роботу мінімально.

Виробники заявляють до 100 тисяч годин роботи одного блока живлення. Думаємо, за цей термін можна кілька разів поміняти смартфон разом із зарядним пристроєм.

Третя помилка: зарядний пристрій може вибухнути, якщо залишати його в розетці

І так, і ні. Якщо ваша електромережа справна і в ній відсутні різкі стрибки напруги, то вибух зарядного пристрою малоймовірний. Та й це зовсім не вибух, а невеликий хлопок, який виникає, коли радіодеталі перегорають.

Однак якщо у вас бувала електропроводка, то забувати зарядний пристрій в електромережі однозначно не слід.

Про помилки поговорили, а тепер перейдемо до найголовнішого: чому потрібно виймати блоки живлення з розеток, коли ви ними не користуєтеся.

Це потрібно робити, якщо у вашій квартирі живуть діти або тварини. Змінний струм завжди більш небезпечний, ніж постійний. І навряд чи ви хочете перевірити, яка напруга буде смертельною для молодого організму. Дитина може взятися за шнур мокрими руками, а чотирилапий друг запросто перегризе залишену в розетці зарядку.

Тому на запитання, чи потрібно залишати в розетці зарядний пристрій, якщо ви нічого не заряджаєте, можна сміливо відповідати – ні. Так буде набагато безпечніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.