Чому швидкість інтернету не може бути точною

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні провайдери вже давно пропонують доступ у мережу на високих швидкостях – у Києві, чи навіть Тернополі можна підключити собі у квартиру гігабітний канал і навіть більше. До того ж це не коштує якихось шалених грошей, хіба що потрібно буде витратитися на хороший роутер.

Але не варто очікувати, що швидкість тарифного плану буде постійною. Провайдер може гарантувати заявлену швидкість лише до своїх серверів – тобто в зоні відповідальності своєї мережі. Практика показує, що місцеві ресурси, які розташовані в регіоні, працюватимуть близько до “паспортної” швидкості обраного тарифу.

А далі – все залежить від безлічі факторів. Як від якості комунікацій, так і від роботи самого кінцевого сервера. Наприклад, якщо кінцевий сервер занадто навантажений, то і дані він віддаватиме дуже повільно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не варто забувати, що сигнал від вашого ПК проходить через масу пристроїв, і це не тільки мережеві кабелі, а й різні комутатори та сервери, які займаються маршрутизацією трафіку. Проблема, яка трапляється з будь-яким вузлом, може призвести до того, що швидкість завантаження даних буде нижчою.

Звідси висновок – пред’являти претензію провайдеру, в більшості випадків, немає жодного сенсу. Він винен тільки в тому разі, якщо доступ до місцевих локальних ресурсів проходить на дуже низькій швидкості.

Від чого ще залежить швидкість інтернету?

Також можна звернутися до провайдера, якщо всі ресурси, які територіально знаходяться не у вашому регіоні, працюють дуже повільно. На практиці бували випадки, коли постачальник послуг вирішував подібну проблему, якщо вона мала масовий характер – просто перемикаючи точки входження трафіку до конкретного регіону, якщо є така можливість.

Не забуваємо, що швидкість інтернету також залежить від Wi-Fi роутера. Переважна більшість недорогих Wi-Fi маршрутизаторів працюють на швидкості до 300 Мбіт/сек. Практика показала, що старий роутер, який може працювати на 300 Мбіт/сек (150+150 на аплоад і даунлоад), все одно не видає всю заявлену швидкість.

Тому якщо ви захотіли перейти на більш швидкісний тариф, то обов’язково потрібно міняти роутер на новий, який підтримує сучасний стандарт Wi-Fi 6. Також потрібно звернути увагу на швидкість LAN портів, часто виробники роблять швидкісним тільки Wi-Fi, а LAN порти залишають 100 мегабітними.

Багато користувачів забувають, що швидкість інтернету також залежить від швидкості роботи ПК. Занадто слабкий комп’ютер не справлятиметься з великими швидкостями, тому здаватиметься, що гальмує інтернет. А насправді в цьому винен комп’ютер.

Для того щоб дізнатися найближчу до реальності швидкість інтернету, потрібно завантажити Windows у безпечному режимі з підтримкою мережевих драйверів і скористатися сервісом SpeedTest на чистому браузері без плагінів і розширень. Перевірити можна швидкість як з місцевих серверів, так і вибрати більш віддалений ресурс для повноти картини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.