Статті

На що звернути увагу під час вибору дуже бюджетного ноутбука

Share
Час читання: 2 хв.

Вартість комп’ютерної техніки ось уже третій рік б’є всі рекорди. Більш-менш “середній” ноутбук продається за ціною понад 30 тисяч гривень. А що, якщо потрібен лептоп для навчання, і грошей немає? Давайте розглянемо те, на що звертати увагу під час вибору такого пристрою.

Бренд

Будь-який відомий на слуху. У принципі, тут особливої різниці немає – іноді ноутбук відомої фірми і безіменний пристрій можуть випускати на одному заводі. А постачальники комплектуючих, як правило, серйозні світові бренди. Пов’язано це зі складністю виготовлення. Просто так, як то кажуть “у гаражі” неможливо створити процесор або жорсткий диск. У моїй практиці були ситуації, коли пристрій відомого бренду виходив з ладу рівно через рік після гарантії, а безіменний ноутбук, куплений на Алі, досі служить.

Екран

Недорогий пристрій у більшості випадків матиме матрицю низької якості TN. Тут важливі 2 параметри: роздільна здатність і кути огляду. Що більша роздільна здатність, то якісніша картинка. Кут огляду не менше 160 градусів. Запас яскравості теж має значення – не менше 200 кд/м2. На жаль, ці параметри не завжди вказані в характеристиках пристрою.

Процесор

Ідеально для бюджетного ноутбука – Intel Core i3 або AMD Ryzen 3. У крайньому разі звернути увагу на 4-х ядерні Pentium’и від Intel – N5000 або N5030. Чим більше ядер і частота, тим краще. Однак, у бюджетних пристроях ці параметри не можуть бути занадто високими.

Накопичувач

Бажано, щоб ноутбук був укомплектований SSD накопичувачем. Нехай буде мало гігабайт, але SSD дає значний приріст до швидкості.

Важливий момент: якщо в характеристиках вказано параметр eMMC, то не варто брати такий пристрій. Річ у тім, що тип пам’яті eMMC, за фактом, є звичайною флешкою, яка розпаяна на материнській платі. Краще нехай буде повноцінний SSD накопичувач.

Оперативна пам’ять

Просте правило – чим більше, тим краще. При виборі бюджетного апарату важливий тільки один параметр – кількість гігабайт. Не варто розглядати варіанти з 2-ма або 3-ма гігабайтами пам’яті. Тільки від 4-х. Якщо пристрій підтримує розширення пам’яті (має вільний слот), то можна взяти на два гігабайти і наростити до 4-х або на максимум, який підтримується.

Відеокарта

Тут варіантів немає – у 99% вона буде вбудована.

Все інше, як правило, вторинне і не має особливої важливості, тому що кращим або гіршим просто не може бути. Камера, мікрофон, динамік, картрідер – все це вже буде вбудовано. Обов’язково вивчайте відгуки до конкретної моделі на різних сайтах.

Не варто брати занадто дешевий апарат: він буде дуже повільним і доведеться обирати між відкритим браузером і текстовим редактором. Якщо ноутбук йде з Windows, то на ньому зазвичай встановлена 10 версія. Можна заощадити, купивши пристрій без операційної системи і встановити на нього самостійно Windows 7 – швидкість роботи буде вищою.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Точний дизайн Samsung Galaxy S25 Ultra показали на рендерах

    Чутки про масштабне оновлення камери Samsung Galaxy S25 Ultra не підтвердилися. За останніми даними, компанія…

    12.10.2024

    Чому нічна зарядка створює стрес для смартфона

    Багато хто, як і я, вже звик ставити телефон на зарядку перед сном. Це ж…

    12.10.2024

    Топ-7 найкращих смартфонів 2024 року: який телефон обрати

    1. Apple iPhone 16 Pro Apple традиційно задає стандарти якості у світі смартфонів, і iPhone…

    12.10.2024

    Samsung Galaxy S25 FE стане тоншим за попередні моделі серії

    До виходу серії Galaxy S25 залишається три місяці, але вже з'явилися деякі відомості про Galaxy…

    12.10.2024

    Як покращити повільний сигнал Wi-Fi: 4 простих рішення

    Коли інтернет працює повільно і навіть відео завантажуються повільно, це може дратувати. Виникає купа думок,…

    12.10.2024

    Apple може випустити найбільшу кількість смартфонів у 2025 році

    Згідно з прогнозами, Apple обійде Samsung і стане провідним виробником смартфонів у світі наступного року.…

    12.10.2024