На що звернути увагу під час вибору дуже бюджетного ноутбука

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вартість комп’ютерної техніки ось уже третій рік б’є всі рекорди. Більш-менш “середній” ноутбук продається за ціною понад 30 тисяч гривень. А що, якщо потрібен лептоп для навчання, і грошей немає? Давайте розглянемо те, на що звертати увагу під час вибору такого пристрою.

Бренд

Будь-який відомий на слуху. У принципі, тут особливої різниці немає – іноді ноутбук відомої фірми і безіменний пристрій можуть випускати на одному заводі. А постачальники комплектуючих, як правило, серйозні світові бренди. Пов’язано це зі складністю виготовлення. Просто так, як то кажуть “у гаражі” неможливо створити процесор або жорсткий диск. У моїй практиці були ситуації, коли пристрій відомого бренду виходив з ладу рівно через рік після гарантії, а безіменний ноутбук, куплений на Алі, досі служить.

Екран

Недорогий пристрій у більшості випадків матиме матрицю низької якості TN. Тут важливі 2 параметри: роздільна здатність і кути огляду. Що більша роздільна здатність, то якісніша картинка. Кут огляду не менше 160 градусів. Запас яскравості теж має значення – не менше 200 кд/м2. На жаль, ці параметри не завжди вказані в характеристиках пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процесор

Ідеально для бюджетного ноутбука – Intel Core i3 або AMD Ryzen 3. У крайньому разі звернути увагу на 4-х ядерні Pentium’и від Intel – N5000 або N5030. Чим більше ядер і частота, тим краще. Однак, у бюджетних пристроях ці параметри не можуть бути занадто високими.

Накопичувач

Бажано, щоб ноутбук був укомплектований SSD накопичувачем. Нехай буде мало гігабайт, але SSD дає значний приріст до швидкості.

Важливий момент: якщо в характеристиках вказано параметр eMMC, то не варто брати такий пристрій. Річ у тім, що тип пам’яті eMMC, за фактом, є звичайною флешкою, яка розпаяна на материнській платі. Краще нехай буде повноцінний SSD накопичувач.

Оперативна пам’ять

Просте правило – чим більше, тим краще. При виборі бюджетного апарату важливий тільки один параметр – кількість гігабайт. Не варто розглядати варіанти з 2-ма або 3-ма гігабайтами пам’яті. Тільки від 4-х. Якщо пристрій підтримує розширення пам’яті (має вільний слот), то можна взяти на два гігабайти і наростити до 4-х або на максимум, який підтримується.

Відеокарта

Тут варіантів немає – у 99% вона буде вбудована.

Все інше, як правило, вторинне і не має особливої важливості, тому що кращим або гіршим просто не може бути. Камера, мікрофон, динамік, картрідер – все це вже буде вбудовано. Обов’язково вивчайте відгуки до конкретної моделі на різних сайтах.

Не варто брати занадто дешевий апарат: він буде дуже повільним і доведеться обирати між відкритим браузером і текстовим редактором. Якщо ноутбук йде з Windows, то на ньому зазвичай встановлена 10 версія. Можна заощадити, купивши пристрій без операційної системи і встановити на нього самостійно Windows 7 – швидкість роботи буде вищою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.