Статті

Скільки залишилося жорстким дискам і чи замінять їх твердотільні SSD

Share

Сучасні комп’ютери та ноутбуки вже в базовій комплектації не мають класичного жорсткого диска. Замість HDD – швидкісний SSD накопичувач. Додавання ж HDD диска за бажанням користувача – якщо в системний блок встановити жорсткий диск можливо, то не кожен ноутбук має додатковий слот для другого накопичувача.

Конструктивно HDD накопичувач вже можна вважати морально застарілим – працює він за принципом намагнічування металевих дисків за допомогою магнітної головки. Диски крутяться, а головка “бігає” по потрібних місцях і “наносить” інформацію на шматок круглого металу. Схожим чином працює зберігання інформації на магнітних стрічках, наприклад, цифровий відеомагнітофон працює приблизно так само, як і HDD, з різницею в тому, що інформація записується на стрічку, а не на болванку. Не будемо тут вдаватися в подробиці про те, як зберігається інформація, мова не про це.

Але чому HDD можна вважати морально застарілим? Тому що технологія запису, за фактом, є механічною. А це великі розміри (порівняно з SSD) і ймовірність відмови в будь-який момент з “механічних” причин. Але практика показує, що ймовірність відмови у HDD у багато разів нижча, ніж у SSD, але про це трохи пізніше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Принцип роботи SSD складніший – інформація зберігається всередині чіпів (мікросхем) у вигляді електричного заряду. Конструктивно мікросхема складається з величезної кількості транзисторів, які утворюють мікро-осередки, в яких зберігається (або відсутній) електричний заряд. Зберігання інформації відбувається в двійковій системі числення – якщо в комірці є заряд, то це логічна одиниця, якщо немає, то логічний нуль.

Питання надійності зберігання інформації на SSD завжди стоїть гостро, як мінімум, з двох причин:

1. Осередки не можуть вічно тримати заряд – у кожного SSD є певний ресурс, що дорівнює кількості перезапису осередків. Простими словами: якщо користувач “ганяє” (записує і видаляє) велику кількість інформації на своєму накопичувачі, то з часом пристрій деградує.

Спочатку з’являться “биті” осередки, які не можуть уже зберігати заряд, об’єм SSD зменшуватиметься. Разом з об’ємом може зменшуватися і швидкість – контролеру потрібен додатковий час, щоб обходити проблемні місця накопичувача. Зрештою це призведе до того, що SSD потрібно замінити на новий – ремонту такі пристрої не підлягають.

До слова, ресурсу сучасного SSD може вистачити на все життя для звичайного користувача, який користується ПК для офісних завдань і перегляду фільмів.

2. Імовірність відмови в будь-який момент. На практиці зустрічалося, що SSD накопичувач виходив з ладу з незрозумілих причин. Можливо, подіяла статична електрика або перепад напруги. Разом з виходом з ладу губилися і дані.

Хоч і сучасний SSD сильно відрізняється від виробів, які були кілька років тому, цей фактор не можна виключати на 100%.

Відмовиться світ від HDD чи ні? Які мінуси є у HDD?

  1. Імовірність відмови з “механічних” причин. Багато рухомих елементів це погано. Але тут вимальовується жирний плюс – у разі виходу з ладу електродвигуна або приводу головки інформацію відновити можна в 99% випадків (якщо не пошкоджено самих “млинців”;
  2. Споживання енергії у HDD завжди вище, ніж у SSD;
  3. Швидкість роботи HDD у кілька разів нижча, ніж у SSD. До того ж цей параметр у SSD зростає з кожним поколінням, а у HDD збільшення швидкостей призведе до подорожчання і ускладнення конструкції;
  4. Розміри HDD набагато більші, ніж SSD, а у нас йде тренд на зменшення конструкції комп’ютера.

То який висновок?

SSD, найімовірніше, витіснить HDD у звичайних комп’ютерах і ноутбуках повністю. Класичні HDD залишаться лише для зберігання даних у довгостроковій перспективі. З розвитком 5G і хмарних сервісів у пересічного користувача не буде запитань щодо того, де зберігати свої дані – все зберігатиметься на віддалених серверах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 втратить свою фірмову фішку

    Гравці більше не почують приємного натискання кріплення джойконів. Про це пише іспанське видавництво Vandal.  За…

    29.04.2024

    В мережу потрапили ціни на новий Samsung Galaxy F55 5G

    Південнокорейський технологічний гігант Samsung нещодавно представив на індійському ринку новітні смартфони Galaxy M15 5G і…

    29.04.2024

    Експерти назвали зміни на які чекати у смартфонах

    Якщо сьогодні ми купуємо смартфон, то є ймовірність, що, поки ми донесемо його до дому,…

    29.04.2024

    Оновлення Samsung Galaxy S25 Ultra розчарує користувачів

    У тому числі це означає і те, що Samsung доведеться шукати інші способи продовжити час…

    29.04.2024

    Анонсовано оновлення класичного Nokia 3210

    Компанія HMD Global підтвердила вихід поновлення класичної моделі кнопкового телефону Nokia 3210. Свіжу версію пристрою…

    29.04.2024

    Названо смартфони Samsung які більше не оновлюватимуться – список

    Samsung позбавляє підтримки майже 50 моделей Galaxy Видання Gizmochina опублікувало список смартфонів, які не будуть…

    29.04.2024