Скільки залишилося жорстким дискам і чи замінять їх твердотільні SSD

????????????????????

Сучасні комп’ютери та ноутбуки вже в базовій комплектації не мають класичного жорсткого диска. Замість HDD – швидкісний SSD накопичувач. Додавання ж HDD диска за бажанням користувача – якщо в системний блок встановити жорсткий диск можливо, то не кожен ноутбук має додатковий слот для другого накопичувача.

Конструктивно HDD накопичувач вже можна вважати морально застарілим – працює він за принципом намагнічування металевих дисків за допомогою магнітної головки. Диски крутяться, а головка “бігає” по потрібних місцях і “наносить” інформацію на шматок круглого металу. Схожим чином працює зберігання інформації на магнітних стрічках, наприклад, цифровий відеомагнітофон працює приблизно так само, як і HDD, з різницею в тому, що інформація записується на стрічку, а не на болванку. Не будемо тут вдаватися в подробиці про те, як зберігається інформація, мова не про це.

Але чому HDD можна вважати морально застарілим? Тому що технологія запису, за фактом, є механічною. А це великі розміри (порівняно з SSD) і ймовірність відмови в будь-який момент з “механічних” причин. Але практика показує, що ймовірність відмови у HDD у багато разів нижча, ніж у SSD, але про це трохи пізніше.

Принцип роботи SSD складніший – інформація зберігається всередині чіпів (мікросхем) у вигляді електричного заряду. Конструктивно мікросхема складається з величезної кількості транзисторів, які утворюють мікро-осередки, в яких зберігається (або відсутній) електричний заряд. Зберігання інформації відбувається в двійковій системі числення – якщо в комірці є заряд, то це логічна одиниця, якщо немає, то логічний нуль.

Питання надійності зберігання інформації на SSD завжди стоїть гостро, як мінімум, з двох причин:

1. Осередки не можуть вічно тримати заряд – у кожного SSD є певний ресурс, що дорівнює кількості перезапису осередків. Простими словами: якщо користувач “ганяє” (записує і видаляє) велику кількість інформації на своєму накопичувачі, то з часом пристрій деградує.

Спочатку з’являться “биті” осередки, які не можуть уже зберігати заряд, об’єм SSD зменшуватиметься. Разом з об’ємом може зменшуватися і швидкість – контролеру потрібен додатковий час, щоб обходити проблемні місця накопичувача. Зрештою це призведе до того, що SSD потрібно замінити на новий – ремонту такі пристрої не підлягають.

До слова, ресурсу сучасного SSD може вистачити на все життя для звичайного користувача, який користується ПК для офісних завдань і перегляду фільмів.

2. Імовірність відмови в будь-який момент. На практиці зустрічалося, що SSD накопичувач виходив з ладу з незрозумілих причин. Можливо, подіяла статична електрика або перепад напруги. Разом з виходом з ладу губилися і дані.

Хоч і сучасний SSD сильно відрізняється від виробів, які були кілька років тому, цей фактор не можна виключати на 100%.

Відмовиться світ від HDD чи ні? Які мінуси є у HDD?

  1. Імовірність відмови з “механічних” причин. Багато рухомих елементів це погано. Але тут вимальовується жирний плюс – у разі виходу з ладу електродвигуна або приводу головки інформацію відновити можна в 99% випадків (якщо не пошкоджено самих “млинців”;
  2. Споживання енергії у HDD завжди вище, ніж у SSD;
  3. Швидкість роботи HDD у кілька разів нижча, ніж у SSD. До того ж цей параметр у SSD зростає з кожним поколінням, а у HDD збільшення швидкостей призведе до подорожчання і ускладнення конструкції;
  4. Розміри HDD набагато більші, ніж SSD, а у нас йде тренд на зменшення конструкції комп’ютера.

То який висновок?

SSD, найімовірніше, витіснить HDD у звичайних комп’ютерах і ноутбуках повністю. Класичні HDD залишаться лише для зберігання даних у довгостроковій перспективі. З розвитком 5G і хмарних сервісів у пересічного користувача не буде запитань щодо того, де зберігати свої дані – все зберігатиметься на віддалених серверах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.