Постійно не вистачає пам’яті на телефоні – чому і що робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Куди постійно пропадає вільна пам’ять на телефоні? Розглянемо не найочевидніші причини забитої пам’яті в смартфоні.

Фотографії та відеоролики

Хоча окремо збережені на телефон фотографії та відео важать небагато, їхня велика кількість може швидко забити пам’ять. Особливо це актуально для файлів у високій роздільній здатності. Дізнатися, скільки місця займають фото і відео можна різними способами:

  • У розділі налаштувань під назвою “Пам’ять” або “Сховище”. Тут можна знайти список усіх типів файлів на телефоні (аудіо, документи, системні тощо), серед яких потрібно звернути увагу на розділи “Відео” та “Зображення”. Там же відображатиметься їхня сукупна вага.
  • У галереї телефону. Для цього необхідно довгим натисканням вибрати файл, що цікавить, і в меню, що відкрилося, тапнути на пункт “Інформація” або “Відомості”. У вікні з’являться дані про роздільну здатність файлу і його розмір.

Кеш додатків

У кожному додатку зберігаються тимчасові файли – кеш. Він необхідний, щоб швидше відкривати сторінки, вкладки, інформацію, а також інші дані, які часто використовуються. Згодом кеш накопичується, а в деяких додатках, (наприклад, соціальних мережах), його розмір може доходити до кількох гігабайт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перевірити і за необхідності очистити кеш можна різними способами, але простіше і швидше зробити це вручну. Для цього необхідно зайти в розділ “Додатки” в налаштуваннях, вибрати часто використовуваний додаток і в пункті “Використання пам’яті” вибрати дію “Очистити кеш”.

Важливо. Під час очищення кешу жодна важлива інформація або дані про користувача не видаляться.

Файли месенджерів

У налаштуваннях більшості месенджерів за замовчуванням увімкнено автозавантаження файлів. Наприклад, WhatsApp часто забиває пам’ять надісланими в чатах листівками, картинками і особливо відеороликами, а Telegram зберігає файли, переглянуті користувачем на інших каналах. Видалити ці дані та очистити пам’ять можна:

  • У налаштуваннях месенджера. Для цього необхідно знайти відповідний розділ, який зазвичай називається “Дані та сховище” або “Дані та пам’ять”.
  • В однойменній папці месенджера, яку можна знайти за допомогою вбудованого менеджера файлів.

Можна заборонити месенджерам автоматично зберігати файли у внутрішній пам’яті телефону. Але якщо відкрити їх вручну, вони все одно збережуться на пристрій. У Telegram є функція, яка автоматично видалятиме збережені файли (у розділі “Використання пам’яті”).

Важкі додатки

Не варто недооцінювати і деякі додатки, особливо, якщо їхній контент постійно оновлюється. Найчастіше багато місця займають мобільні ігри, а також програми для обробки фотографій або файлів. Розмір деяких із них може перевищувати кілька гігабайт, тому в разі нестачі пам’яті рекомендується по черзі перевірити обсяг кожного додатка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.