Названо 5 рекомендацій з експлуатації флешок, які порушують багато користувачів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поточна стаття ґрунтується на особистому досвіді та висновках, зроблених під час професійної діяльності протягом років 10-12.

Існує 5 досить значущих рекомендацій щодо експлуатації флешок. Помічаю, що багато користувачів їх часто порушують. Чесно сказати, я і сам частенько про них забуваю або ігнорую. У підсумку вже не раз залишався без цінних даних, які на них зберігав.

Дотримуватися рекомендацій чи ні – це вже індивідуальне рішення кожного.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не залишаємо надовго в неактивному стані

Записати важливі файли на флешку і прибрати її в сейф на рік-другий – не найкраща ідея. Є ймовірність, що за цей час можуть відбутися незворотні фізико-хімічні процеси, які призведуть до втрати даних.

Щоб знизити такий ризик, флешки не варто надовго залишати в неактивному стані. Бажано підключати їх до пристрою зчитування хоча б раз на 1-3 місяці хвилин на 5-10.

Якщо цього не робити, то потім не варто дивуватися, що після чергового підключення:

  • флешка запросить форматування, яке не завжди закінчиться успіхом або після нього не відновиться працездатність пам’яті;
  • частина записаних файлів буде пошкоджена.

В одних випадках дані вдається відновити, хоча б частково, в інших – флешку взагалі доводиться просто утилізувати.

Вимикаємо через функціонал безпечного вилучення

Програмні та апаратні рішення на деяких комп’ютерах дають змогу відносно безпечно обійтися і без цього. Незважаючи навіть на це, краще все-таки відключати флешку через функціонал безпечного вилучення за наявності такого.

Ніколи немає абсолютної гарантії, що в момент вимкнення флешки до неї не буде програмного звернення, включно з фоновим, яке може бути непомітним для очей користувача. Обрив такого звернення іноді загрожує пошкодженням або втратою даних. У разі використання безпечного вилучення такий ризик виключається завдяки завершенню подібних звернень і коректному вимкненню порту.

Періодично проводимо форматування

Воно дає змогу відновити коректну працездатність файлової системи і видалити помилкові дані. Його періодичність вибирається залежно від інтенсивності використання флешки.

Наприклад, якщо на неї щодня записується і стирається інформація, то форматування розумно запускати приблизно раз на 1-2 місяці. Звісно, всі дані попередньо варто перенести на інший носій.

Не використовуємо для постійного зберігання інформації

По суті, основне призначення флешки – тимчасове зберігання даних. Наприклад, для їх передачі з одного комп’ютера на інший.

Для постійного зберігання інформації застосовувати її не варто, оскільки сукупність зовнішніх чинників і особливості її експлуатації не найкращим чином позначається на довгострокові перспективи збереження даних.

Для постійних архівів краще використовувати жорсткі диски типу HDD. Якісні моделі досить довговічні.

Періодично замінюємо на нові

Якщо флешка призначена для перенесення дійсно цінної інформації, то замінити її на нову бажано хоча б раз на 3-5 років. За межами цього часу, ймовірність збоїв у флеш-пам’яті істотно зростає, особливо, якщо її використовують регулярно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.