Роздільна здатність екрану – яка різниця між HD, Full HD і 4K

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ринок телевізорів стрімко зростає завдяки інноваційним технологіям, що з’являються. Наразі найпопулярнішими роздільними здатностями є HD, Full HD та 4K. На якій з них варто зупинити свій вибір? Перевірте це.

Роздільна здатність екрану – що таке піксель?

Роздільна здатність екрану визначає якість телевізора, який ми маємо. Вона визначається в пікселях, розташованих по вертикалі та горизонталі. Саме вони формують зображення на екрані. Таким чином, пікселі – це найменші елементи, на яких відображається відеоматеріал. При цьому варто підкреслити основну залежність, а саме: чим більше пікселів, тим чіткіше і детальніше зображення.

У цифровому світі якість відіграє дуже важливу роль. Як би там не було, але варто мати вдома телевізор з найкращою роздільною здатністю, щоб забезпечити собі насолоду від перегляду фільмів і серіалів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Типи роздільної здатності екрану – характеристики та відмінності

Перш ніж ви вирішите купити телевізор, варто дізнатися, що таке роздільна здатність, які її типи існують і яка з них найкраща. Тільки тоді ви зможете зробити усвідомлений вибір.

Роздільна здатність HD

HD, або High Definition в перекладі означає високу роздільну здатність. Зображення відрізняється відносно високою різкістю і чіткістю. Роздільна здатність HD була неперевершеною і широко використовувалася протягом тривалого часу. Щоб можна було говорити про цю роздільну здатність, ширина зображення повинна бути не менше 720 пікселів по горизонталі. Найнижча прийнята роздільна здатність – 1280 × 720 пікселів. Варто зазначити, що з розвитком технологій HD вже не є такою вражаючою роздільною здатністю. Телевізори з роздільною здатністю HD сьогодні продаються вкрай рідко – скоріше лише у випадку невеликих моделей, тобто від 24 до 32 дюймів. Сьогодні на ринку панують набагато вищі стандарти, включаючи, серед іншого, роздільну здатність 4K, яка також буде описана в цьому посібнику.

Роздільна здатність Full HD

Ми говоримо про цю роздільну здатність, коли екран має 1920 × 1080 пікселів. Full HD, або Full High Definition, забезпечує високу якість зображення; наразі це найнижчий стандарт для більшості телевізорів. На цифровому телебаченні саме в цьому стандарті транслюються програми та фільми. Ось чому телевізори з роздільною здатністю Full HD досі так популярні.

Говорячи про роздільну здатність Full HD, варто також дізнатися про UHD. Що це таке? Це формат вище Full HD. Роздільна здатність набагато краща, багаторазово збільшена. Вона становить 3840 × 2160 пікселів або 4096 × 3112, а отже, гарантує набагато більшу деталізацію. Це забезпечує ідеальну деталізацію, а перегляд фільмів – величезне задоволення.

Існує також роздільна здатність 8K UHD, яка пропонує 7680 × 4320 пікселів. Наразі цей стандарт тільки виходить на ринок, але вже зрозуміло, що незабаром діагональ екрану буде вдосконалена таким чином, щоб витягти якомога більше з пікселів, пропонованих цим стандартом.

Роздільна здатність 4K

Роздільна здатність 4K гарантує роздільну здатність 4096 × 2160 пікселів. Це стандарт, прийнятий виробниками фільмів і кінотеатрами. Ось чому перегляд фільмів у кінотеатрі є настільки феноменальним. Сьогодні, звісно, випускають і телевізори з роздільною здатністю 4K. Скільки це пікселів, ви вже знаєте, тож можете уявити собі чудову якість роздільної здатності моніторів, які є у вашому розпорядженні. Варто також відзначити, що співвідношення сторін тут 4:3, що є більш квадратним, ніж раніше відома роздільна здатність 16 9. Технологія 4K також гарантує інший спосіб запису даних.

Знаючи всі ці дані та інформацію, ви, напевно, задаєтесь питанням, на якій роздільній здатності екрану варто зупинити свій вибір. Вибір насправді залежить від того, для яких цілей буде використовуватися екран. Зрештою, у вас є різні вимоги до обладнання, яке використовується для особистих цілей, а інше – для бізнес-завдань, особливо якщо ви хочете заробляти гроші на своєму бізнесі. Якщо ви в основному хочете переглядати інформацію, дивитися фільми і серіали на телевізорі або комп’ютері, то якості HD або Full HD буде достатньо. З іншого боку, якщо ви дійсно захоплені фільмами і серіалами, і вас вражає зображення в кінотеатрі, вам потрібно придбати пристрій, який підтримує роздільну здатність не менше Full HD, а краще 4K. Тільки тоді ви зможете отримати картинку найвищої якості, насолоджуватися переглядом фільмів, які насправді матимуть дивовижну деталізацію.

Для яких додатків підійдуть дані роздільні здатності екрану? Порівняння варіантів

Роздільна здатність впливає на комфорт перегляду телепрограм. Чим вона вища, тим менше втомлюються очі. Чим чіткіші деталі, тим більше вони вражають. Якщо перед вами монітор

ви проводите перед ним багато годин, безумовно, варто зробити ставку на найкращу можливу роздільну здатність – неодмінно вищу за 2560 × 1440 пікселів.

Пам’ятайте також, що роздільна здатність екрану залежить від розміру монітора, на якому ви зупините свій вибір. Якщо вам потрібен великий монітор з високою роздільною здатністю, вам потрібно перевірити його DPI. Тепер ви вже знаєте, як перевірити роздільну здатність екрану.

1080i проти 1080p – в чому різниця?

Час порівняти 1080i та 1080p. 1080p відноситься до високої роздільної здатності, коли розгортка рядків виконується одночасно кожні 1/50 секунди для створення прогресивного зображення. Це не призводить до чергування парних і непарних рядків у кадрі, тому мерехтіння екрану мінімальне.

1080i відноситься до зображення високої чіткості щодо чергування парних і непарних рядків розгортки, щоб спочатку створити одне напівзображення з парних рядків за ту ж саму 1/25 секунди, а потім напівзображення з непарних рядків за 1/50 секунди. Тут потрібен довший час сканування для створення повного зображення.

Тож на чому варто зупинити свій вибір: 1080i чи 1080p? Варто вибрати 1080i, оскільки вона пропонує набагато вищу роздільну здатність, а отже, зображення виходить чітким і деталізованим.

Параметри, тісно пов’язані з роздільною здатністю екрана

Роздільна здатність – один з багатьох елементів, на які потрібно звертати увагу при покупці телевізора. Інші елементи також впливають на те, чи буде екран відповідати нашим очікуванням.

Співвідношення сторін екрану

Це співвідношення висоти до ширини екрана. Найпопулярніші співвідношення сторін на даний момент – 4:3, 16:10, 16:9 і 25:9. Для перегляду фільмів і роботи найкраще підходить співвідношення сторін 16:9, а для ігор – 25:9.

Тип матриці

Тип матриці екрану може мати дуже велике значення для ціни та якості перегляду. Найпопулярнішими варіантами є LCD, LED, OLED та QLED телевізори. Більше того, серед LCD матриць зазвичай є три додаткові типи, на які ви звертаєте більше уваги при покупці монітора або ноутбука: VA, IPS та TN.

  • LCD матриця – це зазвичай найдешевший варіант, хоча він погано відтворює чорні кольори на екрані. Однак, багато що також залежить від того, чи це VA, IPS або TN матриця. VA-монітор пропонує відносно високу контрастність і рівень чорного, але IPS, з іншого боку, вирізняється ширшим кутом огляду. З іншого боку, TN-екрани є найслабшим варіантом, що також впливає на низьку ціну.
  • Світлодіодна матриця – простіше кажучи, це покращена версія LCD матриці. Тому ви можете очікувати кращої якості зображення, а також більш тонкого дизайну приймача.
  • OLED матриця – на сьогоднішній день це найсучасніша технологія. Матриця OLED, безумовно, задовольнить найвибагливіших людей. Водночас, однак, слід очікувати набагато вищу ціну.
  • QLED матриця – QLED телевізори є компромісом між LED і OLED матрицями. Золота середина стосується як якості представленої картинки, так і ціни приймача.

Частота оновлення екрану

Це неймовірно важливий параметр, на який варто звернути увагу, якщо ви хочете купити дійсно хороший телевізор. Крім усього іншого, він впливає на те, наскільки сильно буде втомлюватися зір після тривалого перегляду. Цей параметр вимірюється в Гц на секунду. Чим вища частота оновлення, тим краще. Наразі стандартом є 60 Гц/сек, хоча налаштування моніторів зараз показують, що вони повільно рухаються до 120 Гц/сек, що є популярним вибором серед багатьох користувачів. Висока частота оновлення буде особливо помітна при перегляді динамічних бойовиків, спортивних трансляцій, а також під час гри на консолі.

Розмір монітора

Для того, щоб з комфортом насолоджуватися розважальними програмами, фільмами та серіалами, бажано підбирати розмір екрану телевізора відповідно до приміщення, в якому він буде встановлений. При цьому необхідно дотримуватися правильної пропорції. 55-дюймові і більші екрани підходять для великих і просторих віталень. Менші телевізори чудово підходять для невеликих кімнат, наприклад, ви можете вибрати модель з діагоналлю 42 або 50 дюймів.

Як перевірити роздільну здатність екрану?

Багато людей цікавляться, як перевірити роздільну здатність екрана свого телевізора або монітора. Зазвичай дані про роздільну здатність екрану вашого пристрою вказані на коробці, в якій він був проданий. Ви також можете знайти цю інформацію в посібнику користувача і на панелі налаштувань самого приймача/монітора. Таким чином, у вас не виникне особливих проблем з пошуком даних, необхідних для визначення роздільної здатності вашого пристрою.

Підсумовуючи: якщо ви шукаєте обладнання, яке б ідеально відповідало вашим потребам, варто звернути увагу на роздільну здатність екрана. Чітке зображення з гарантованою передачею всіх деталей зробить прийом фільмів, серіалів і графіки найкращим з можливих. Завжди варто робити ставку на найвищу на той момент роздільну здатність, оскільки технології змінюються дуже швидко. Через деякий час може виявитися, що обрана сьогодні роздільна здатність екрану, включаючи навіть 4K, є пережитком.

Варто пам’ятати, що забезпечення комфорту під час перегляду та користування пристроями сприяє гарному самопочуттю та дозволяє розслабитися. Ніколи не обирайте пристрої з низькою роздільною здатністю, оскільки вони не забезпечать нам належного рівня розваг у будь-якому аспекті.

Вищевказаний посібник, безумовно, допоможе вам вирішити, яку роздільну здатність монітора і телевізора слід вибрати для задоволення. Варто прислухатися до цих порад, щоб насолоджуватися покупкою обладнання, яке прослужить довгий час. Ви точно не пошкодуєте про прийняте остаточне рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.