Статті

Лампочки на Wi-Fi роутері. Що вони позначають

Share

Практично будь-який Wi-Fi роутер має індикаторну панель, яка складається з декількох світлодіодів. Практика показує, що не всі знають, що позначають лампочки. Якісь індикатори світяться постійно, щось може ритмічно блимати, а якісь блимають у хаотичному порядку.

Давайте розберемося на прикладі найпопулярнішого роутера від TP-Link

  • Найперший індикатор має значок електроживлення. Тут все гранично ясно: якщо горить, то пристрій підключено до електричної мережі.
  • Світлодіод з піктограмою радіохвиль означає, що режим Wi-Fi увімкнено. Річ у тім, що Wi-Fi роутер може працювати не тільки через Wi-Fi, а й через дріт, як дротовий маршрутизатор. Якщо цей індикатор не горить, то, найімовірніше, Wi-Fi вимкнено в налаштуваннях або ж є проблеми із самим пристроєм;
  • Наступні чотири індикатори говорять нам про те, що до роутера підключені споживачі через LAN-порти. Кількість індикаторів дорівнює кількості LAN-портів. Світлодіоди блимають або світяться, коли йде передача даних;
  • Значок, схожий на глобус говорить нам про те, що роутер під’єднаний до провайдера через порт WAN. Може світитися як зеленим, так і помаранчевим кольором. Якщо світиться, то зі з’єднанням усе гаразд;
  • Іконка замочка відповідає за режим підключення до пристрою, за допомогою натискання на кнопку WPS. Блимає повільно – йде процес підключення, блимає швидко – час минув. Якщо не горить, то WPS не активовано.

Також зустрічається ще й системний індикатор (SYS), який може бути позначений значком шестерні. Якщо він блимає, то з пристроєм усе гаразд, якщо горить, то це може позначати системну помилку (під час увімкнення роутера він теж горить, це нормально). Якщо роутер увімкнувся і SYS не горить, то, найімовірніше, є проблеми з прошивкою девайса.

Можуть зустрічатися й інші значки. Тут усе залежить від виробника:

  • Індикатори роботи діапазонів роутера 2,4 ГГц і 5 ГГц;
  • Індикатор, що показує роботу USB-порту. У багатьох моделях є USB-порт, до якого можна підключити жорсткий диск або зовнішній модем. Якщо пристрій під’єднано, то світлодіод світитиметься або блиматиме.
  • Індикація роботи оптоволоконної мережі LOS і PON (два світлодіоди). Світлодіод LOS говорить нам про те, що з’єднання через оптоволокно є, а PON відповідає за те, що пристрій зареєстровано в мережі. У деяких моделях ці індикатори можуть бути поміщені в єдиний світлодіод.

Про те, яким кольором мають горіти лампочки на вашому роутері і в якому разі вони світяться або блимають, краще уточнити в документації до пристрою – виробників дуже багато і не всі дотримуються стандартів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Розкрито нову інформацію про суперфлагман Samsung Galaxy S25 Ultra

    Інформацією про смартфон поділився мережевий аналітик під псевдонімом Sawyergalox. За словами інсайдера, південнокорейський техногігант вирішив…

    29.04.2024

    Новий iPad Pro раптово здивує секретним чіпсетом Apple

    Зважаючи на все, компанія прагне стати лідером із впровадження нейромережевих функцій у свої пристрої. Журналіст…

    29.04.2024

    Гурман: Випуск Apple Vision Pro 2 не планується до кінця 2026 року

    Компанія Apple не планує випускати друге покоління гарнітури Vision Pro до кінця 2026 року, повідомляє…

    29.04.2024

    Європейський Союз встановив нові правила для iPadOS

    У понеділок антимонопольні органи ЄС назвали iPadOS, операційну систему Apple для планшетів, важливим цифровим фільтром…

    29.04.2024

    Новий ШІ-чіп Apple M4 можуть представити вже 7 травня разом з iPad Pro

    До цього часу компанії вдавалося тримати технічні дані планшетів у секреті. Однак, з огляду на…

    29.04.2024

    З’явилися подробиці про доступні камерофони Huawei nova 13 Pro та nova 13 Ultra

    Нові смартфони компанії Huawei, nova 13 Pro і nova 13 Ultra можуть отримати процесор Kirin…

    29.04.2024