Статті

Збираємо потужний ігровий ПК на друге півріччя 2023

Share
Час читання: 6 хв.

Друга половина 2023 року буде дуже врожайною на ігри-блокбастери. Вже точно вийде файтинг Mortal Kombat 1, фентезійна рольова гра Baldur’s Gate 3 і экшен про роботів Armored Core 6. Може випустять, але може перенесуть на 2024 космічний симулятор Starfield і постапокліптичний шутер Stalker 2. І це не рахуючи щорічних франшиз: Call of Duty та FIFA (тепер називається EA Sports FC). Для усих цих ігор потрібен потужний комп’ютер, то ж саме час проапгрейдити ваш старий, або зібрати з нуля новий.

AMD Ryzen 7 7700X — восьмиядерний процесор, який завдяки технології Simultaneous Multithreading (SMT) розпаралелюється на 16 віртуальних потоків. Причому всі ядра потужної архітектури Zen 4, на відміну від конкуруючих Intel Core 12 і 13-поколінь, у яких частина ядер енергоощадні. Має 32 мегабайта кешу третього рівня L3, що знову-таки більше ніж у Intel Core. Базова частота при рівномірному навантаженні на всі ядра складає 4.5 ГГц, тоді як автоматичний розгін Precision Boost при сильному навантаженні лише на одне ядро — 5.4 ГГц.

Більшість же часу процесор працює на проміжній частоті приблизно 5 ГГц. Його енергоспоживання і відповідно тепловиділення складає чималі 105 Вт. Тому в комплекті не постачається простенький кулер, який є у 65-ватних проців AMD. Обов’язково потрібен баштовий кулер або краще система водяного охолодження. Чим ефективнішим буде охолодження, тим сильніше буде автоматично розганятися Ryzen 7 7700X. Приємним бонусом є простенька вбудована відеокарта RDNA 2, не стільки для ігор, скільки для перегляду 4K-фільмів.

Zalman Alpha 24 — процесорна система водяного, а точніше рідинного охолодження, бо всередині знаходиться не вода, а спеціальна рідина холодоагент, яка є діелектриком. Має типорозмір радіатора 240 міліметрів, тобто є двохксеційною. Продувається двома вентиляторами діаметром 120 мм зі швидкість від 500 до 1800 об/хв. Їхній рівень шуму не перевищує помірні 33 децибели, в тому числі завдяки гумовим куточкам. Вентилятори і кришка помпи у формі перфорованої півкулі декоровані світлодіодним ARGB підсвічуванням.

Підтримується синхронізація кольору і режиму мерехтіння з материнськими платами ASUS Aura, MSI Mystic, Gigabyte Fusion і ASRock Polychrome. А якщо материнка не має відповідного конектора, можна скористатися комплектним ARGB контролером. Помпа всередині розділена на три незалежні потоки для зменшення шуму і вібрації. Підшипник електромотору помпи зроблений керамічним, завдяки чому взагалі не боїться корозії. Швидкість обертання помпи фіксована і дорівнює 3200 об/хв. А мідна теплорозподільна пластина має велику кількість мікроканалів.

Viper Venom DDR5 — комплект з двох модулів оперативної пам’яті від американського бренду Patriot Memory. Кіт об’ємом 2х16 ГБ не тільки місткіший, але й швидший, ніж 2х8 ГБ. Бо 16-гігові модулі DDR5 мають вдвічі більшу кількість банків пам’яті, що підвищує швидкодію шляхом розпаралелювання читання і запису. Частота Viper Venom DDR5 варіює від початкової 5200 до флагманської 7400 МГц, а оптимальною, на нашу думку, є проміжна частота 6000 МГц. Ще мегагерців 400 вдасться отримати шляхом ручного оверклокінгу.

Тим же, кому ліньки займатися підбором таймінгів і напруги живлення, варто скористатися однією з двох технологій авторозгону на вибір: XMP чи EXPO для процесорів Intel Core і AMD Ryzen відповідно. Для цього достатньо натиснути буквально одну кнопку в меню налаштувань BIOS материнської плати. Заводським профілем Viper Venom DDR5 є формула таймінгів CL36-36-36-76 при напрузі 1.35 вольта. Охолоджується пам’ять товстостінними алюмінієвими радіаторами. Також існує версія Venom з підсвічуванням RGB для любителів моддінгу ПК.

ASRock A620M-HDV/M.2+ — одна з найдоступніших материнських плат з новим сокетом AMD AM5 для процесорів Ryzen 7000 і, ймовірно, наступного покоління теж. Має 7+1+1-фазну підсистему живлення VRM для процесорних ядер, інтегрованої відеокарти та контролера пам’яті відповідно. Боковий ланцюг мосфетів VRM прикритий алюмінієвим радіатором. Оперативка підтримується прогресивна DDR5 з частотою до 6400+ МГц. Слот х16 для дисректної відеокарти та два слоти M.2 для твердотільних накопичувачів працюють через швидкісну шину PCIe 4.0.

Також є третій слот M.2 з альтернативною послідовністю пінів Key-E для модуля бездротового зв’язку Wi-Fi. Кабельний інтернет представлений гігабітним Ethernet контролером Realtek RTL8111H. А звукова підсистема — 7.1-канальним кодеком Realtek ALC897 з програмним покращувачем Nahimic. Відеовиходів на задній інтерфейсній панелі два, обидва цифрові: HDMI та Display Port. Є новомодний USB Type-C, щоправда звичайної швидкості 3.2 Gen1 (5 Гбіт/с). Також передбачена зручна кнопка для оновлення прошивки BIOS без процесора.

Patriot P400 Lite — терабайтний твердотільний накопичувач компактного формату M.2 зі швидкісною шиною PCIe 4.0. Це робить його сумісним не лише з настільними комп’ютерами і ноутбуками, а й з ігровою консоллю PlayStation 4. Тим більше, що P400 Lite порівняно слабко гріється і має тонкий графеновий радіатор, приклеєний одразу на заводі. Цей сплав алюмінію з вуглецем має одну з найкращих теплопровідностей. А якщо материнська плата вашого ПК укомплектована власним радіатором для SSD, його можна приклеїти другим шаром.

Сучасний SSD-контролер підтримує технологію автоматичної корекції помилок запису SmartECC і надійне наскрізне шифрування AES-256. Виробником заявлена швидкість послідовного читання та запису 3500 та 2700 МБ/с у обох найпопулярніших бенчмарках: Crystal Disk Mark і ATTO Disk Benchmark. У випадку перегріву спрацює розумний троттлінг, який трохи збавить швидкість для миттєвого охолодження диску. Ресурс перезапису терабайтної версії Patriot P400 Lite складає збільшені 560 ТБ, а термін гарантії — солідні п’ять років.

ASRock RX 7900 XT Taichi 20GB OC — передфлагманська відеокарта Radeon, швидша за яку тільки невиправданно дорога і гаряча RX 7900 XTX. Побудована на новітній архітектурі RDNA 3, яка вже зараз підтримує інтелектуальний апскейлінг FidelityFX Super Resolution 2, а скоро оновиться до FSR 3. Має 5376 уніфікованих мікроядер, 336 ядер теселяції, 192 ядра растеризації та 84 ядра рейтрейсингу. Також є 80 МБ кешу третього рівня, що додає швидкодії порівняно зі старішими архітектурами.

Що ж до моделі ASRock Taichi, то вона оснащена трьома вентиляторами великого діаметру: 11, 10 і 11 см відповідно. Причому центральний пропелер крутиться у протилежному напрямку. У разі відсутності ігрового навантаження всі три вентилятори повністю зупиняються для мінімізації шуму і запилення. Шість мідних теплотрубок пронизують радіатор наскрізь, сьома ж охолоджує безпосередньо чипи відеопам’яті. Металевий бекплейт виконує функцію ребра жорсткості, а підсвічування ARGB можна за бажанням повністю вимкнути тумблером на відеокарті.

Xilence XP750R12 — блок живлення потужністю 750 Вт з золотим сертифікатом енергоефективності 80 PLUS Gold. Це означає, що при половині від максимального навантаження коефіцієнт корисної дії складає 92% або більше. Тобто майже вся електроенергія передається комп’ютерним компонентам і лише мала доля перетворюється на побічне тепло. За охолодження відповідає тихий 12-сантиметровий вентилятор на гідро-статичному підшипнику. Він більш зносостійкий, ніж звичайні втулкові вентилятори, але все ж поступається гідро-динамічним.

У продажу зустрічаються дві версії блока живлення: повністю чорного кольору та з ARGB підсвічуванням, що синхронізується з материнською платою. Повітрозабірна решітка має незвичайний дизайн з діагональними продовгуватими отворами, завдяки чому одразу впізнається продукція Xilence. Кабелі зроблені не модульними, зате плоскими і м’якими, що сприяє їх прихованому вкладанню за задньою стінкою корпуса ПК. Реалізовані всі можливі рівні електрозахисту: від короткого замикання, перевантаження, перегріву і стрибків напруги.

2Е Gaming Splendor — флагманський корпус українського бренду комп’ютерних компонентів та геймерських гаджетів. Вміщує материнські плати навіть найбільшого формату E-ATX, височенні процесорні башти до 164 міліметрів та довжелезні відеокарти до 415 мм. Останнє можливо лише після демонтажу трьох передніх вентиляторів. Четвертий вентилятор, теж діаметром 12 сантиметрів і з багатоколірним ARGB підсвічуванням, встановлено ззаду на видув. Всі вентилятори підключаються до комплектного хабу, який керується зовнішнім радіопультом.

Відеокарту можна встановити як горизонтально, так і вертикально, ось тільки гнучкий райзер доведеться докупити окремо. Рама корпуса зроблена з потовщених сталевих листів 0.7 мм, а бічна панель — з загартованого скла, яке не боїться подряпин та помірної сили ударів. Важить корпус солідні 7.5 кілограма, завдяки чому добре глушить вібрацію 3.5-дюймових жорстких дисків (до трьох штук). На інтерфейсній панелі є два порти USB Type-A 3.0, один Type-C і кнопка перемикання режимів підсвічування вентиляторів.

Пятківський Юрій

Юрій захоплюється мобільними технологіями ще з часів (старої) Nokia 3310, розпочавши свою письменницьку кар'єру, коли планшети вважалися наступною великою подією (тобто дуже давно, в далекій-далекій галактиці).

Опублікував
Пятківський Юрій
  • Останні записи

    Чим нові Android-смартфони кращі, ніж iPhone 16

    Презентація нового iPhone 16 для багатьох стала справжнім розчаруванням. Цей пристрій вартістю близько 55 тисяч…

    11.10.2024

    Samsung планує випустити 11 мільйонів Samsung Galaxy S25 Ultra до червня 2025 року

    Корейський ресурс The Elec повідомляє, що компанія довела до своїх ключових постачальників комплектуючих план-прогноз за…

    11.10.2024

    Блогер Phone Repair Guru створив iPhone 16 Pro з прозорим корпусом

    Автор YouTube-каналу Phone Repair Guru представив перший у світі iPhone 16 Pro із повністю прозорою…

    11.10.2024

    У США протестували китайський ШІ-генератор відео Minimax

    2024 року з'явилися моделі штучного інтелекту для синтезу відео, які можуть створювати ролики на основі…

    11.10.2024

    Експерт розповів, як захистити смартфон від крадіжки даних

    У сучасних смартфонах зберігається велика кількість особистої інформації. Зокрема фото, банківські рахунки, робочі документи. Тому…

    11.10.2024

    Motorola оприлюднила список телефонів, що отримають оновлення до Android 15

    Минулого місяця Google випустила AOSP (Android Open Source Project) версію Android 15, що дозволило іншим…

    11.10.2024