Збираємо потужний ігровий ПК на друге півріччя 2023

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Друга половина 2023 року буде дуже врожайною на ігри-блокбастери. Вже точно вийде файтинг Mortal Kombat 1, фентезійна рольова гра Baldur’s Gate 3 і экшен про роботів Armored Core 6. Може випустять, але може перенесуть на 2024 космічний симулятор Starfield і постапокліптичний шутер Stalker 2. І це не рахуючи щорічних франшиз: Call of Duty та FIFA (тепер називається EA Sports FC). Для усих цих ігор потрібен потужний комп’ютер, то ж саме час проапгрейдити ваш старий, або зібрати з нуля новий.

AMD Ryzen 7 7700X — восьмиядерний процесор, який завдяки технології Simultaneous Multithreading (SMT) розпаралелюється на 16 віртуальних потоків. Причому всі ядра потужної архітектури Zen 4, на відміну від конкуруючих Intel Core 12 і 13-поколінь, у яких частина ядер енергоощадні. Має 32 мегабайта кешу третього рівня L3, що знову-таки більше ніж у Intel Core. Базова частота при рівномірному навантаженні на всі ядра складає 4.5 ГГц, тоді як автоматичний розгін Precision Boost при сильному навантаженні лише на одне ядро — 5.4 ГГц.

Більшість же часу процесор працює на проміжній частоті приблизно 5 ГГц. Його енергоспоживання і відповідно тепловиділення складає чималі 105 Вт. Тому в комплекті не постачається простенький кулер, який є у 65-ватних проців AMD. Обов’язково потрібен баштовий кулер або краще система водяного охолодження. Чим ефективнішим буде охолодження, тим сильніше буде автоматично розганятися Ryzen 7 7700X. Приємним бонусом є простенька вбудована відеокарта RDNA 2, не стільки для ігор, скільки для перегляду 4K-фільмів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Zalman Alpha 24 — процесорна система водяного, а точніше рідинного охолодження, бо всередині знаходиться не вода, а спеціальна рідина холодоагент, яка є діелектриком. Має типорозмір радіатора 240 міліметрів, тобто є двохксеційною. Продувається двома вентиляторами діаметром 120 мм зі швидкість від 500 до 1800 об/хв. Їхній рівень шуму не перевищує помірні 33 децибели, в тому числі завдяки гумовим куточкам. Вентилятори і кришка помпи у формі перфорованої півкулі декоровані світлодіодним ARGB підсвічуванням.

Підтримується синхронізація кольору і режиму мерехтіння з материнськими платами ASUS Aura, MSI Mystic, Gigabyte Fusion і ASRock Polychrome. А якщо материнка не має відповідного конектора, можна скористатися комплектним ARGB контролером. Помпа всередині розділена на три незалежні потоки для зменшення шуму і вібрації. Підшипник електромотору помпи зроблений керамічним, завдяки чому взагалі не боїться корозії. Швидкість обертання помпи фіксована і дорівнює 3200 об/хв. А мідна теплорозподільна пластина має велику кількість мікроканалів.

Viper Venom DDR5 — комплект з двох модулів оперативної пам’яті від американського бренду Patriot Memory. Кіт об’ємом 2х16 ГБ не тільки місткіший, але й швидший, ніж 2х8 ГБ. Бо 16-гігові модулі DDR5 мають вдвічі більшу кількість банків пам’яті, що підвищує швидкодію шляхом розпаралелювання читання і запису. Частота Viper Venom DDR5 варіює від початкової 5200 до флагманської 7400 МГц, а оптимальною, на нашу думку, є проміжна частота 6000 МГц. Ще мегагерців 400 вдасться отримати шляхом ручного оверклокінгу.

Тим же, кому ліньки займатися підбором таймінгів і напруги живлення, варто скористатися однією з двох технологій авторозгону на вибір: XMP чи EXPO для процесорів Intel Core і AMD Ryzen відповідно. Для цього достатньо натиснути буквально одну кнопку в меню налаштувань BIOS материнської плати. Заводським профілем Viper Venom DDR5 є формула таймінгів CL36-36-36-76 при напрузі 1.35 вольта. Охолоджується пам’ять товстостінними алюмінієвими радіаторами. Також існує версія Venom з підсвічуванням RGB для любителів моддінгу ПК.

ASRock A620M-HDV/M.2+ — одна з найдоступніших материнських плат з новим сокетом AMD AM5 для процесорів Ryzen 7000 і, ймовірно, наступного покоління теж. Має 7+1+1-фазну підсистему живлення VRM для процесорних ядер, інтегрованої відеокарти та контролера пам’яті відповідно. Боковий ланцюг мосфетів VRM прикритий алюмінієвим радіатором. Оперативка підтримується прогресивна DDR5 з частотою до 6400+ МГц. Слот х16 для дисректної відеокарти та два слоти M.2 для твердотільних накопичувачів працюють через швидкісну шину PCIe 4.0.

Також є третій слот M.2 з альтернативною послідовністю пінів Key-E для модуля бездротового зв’язку Wi-Fi. Кабельний інтернет представлений гігабітним Ethernet контролером Realtek RTL8111H. А звукова підсистема — 7.1-канальним кодеком Realtek ALC897 з програмним покращувачем Nahimic. Відеовиходів на задній інтерфейсній панелі два, обидва цифрові: HDMI та Display Port. Є новомодний USB Type-C, щоправда звичайної швидкості 3.2 Gen1 (5 Гбіт/с). Також передбачена зручна кнопка для оновлення прошивки BIOS без процесора.

Patriot P400 Lite — терабайтний твердотільний накопичувач компактного формату M.2 зі швидкісною шиною PCIe 4.0. Це робить його сумісним не лише з настільними комп’ютерами і ноутбуками, а й з ігровою консоллю PlayStation 4. Тим більше, що P400 Lite порівняно слабко гріється і має тонкий графеновий радіатор, приклеєний одразу на заводі. Цей сплав алюмінію з вуглецем має одну з найкращих теплопровідностей. А якщо материнська плата вашого ПК укомплектована власним радіатором для SSD, його можна приклеїти другим шаром.

Сучасний SSD-контролер підтримує технологію автоматичної корекції помилок запису SmartECC і надійне наскрізне шифрування AES-256. Виробником заявлена швидкість послідовного читання та запису 3500 та 2700 МБ/с у обох найпопулярніших бенчмарках: Crystal Disk Mark і ATTO Disk Benchmark. У випадку перегріву спрацює розумний троттлінг, який трохи збавить швидкість для миттєвого охолодження диску. Ресурс перезапису терабайтної версії Patriot P400 Lite складає збільшені 560 ТБ, а термін гарантії — солідні п’ять років.

ASRock RX 7900 XT Taichi 20GB OC — передфлагманська відеокарта Radeon, швидша за яку тільки невиправданно дорога і гаряча RX 7900 XTX. Побудована на новітній архітектурі RDNA 3, яка вже зараз підтримує інтелектуальний апскейлінг FidelityFX Super Resolution 2, а скоро оновиться до FSR 3. Має 5376 уніфікованих мікроядер, 336 ядер теселяції, 192 ядра растеризації та 84 ядра рейтрейсингу. Також є 80 МБ кешу третього рівня, що додає швидкодії порівняно зі старішими архітектурами.

Що ж до моделі ASRock Taichi, то вона оснащена трьома вентиляторами великого діаметру: 11, 10 і 11 см відповідно. Причому центральний пропелер крутиться у протилежному напрямку. У разі відсутності ігрового навантаження всі три вентилятори повністю зупиняються для мінімізації шуму і запилення. Шість мідних теплотрубок пронизують радіатор наскрізь, сьома ж охолоджує безпосередньо чипи відеопам’яті. Металевий бекплейт виконує функцію ребра жорсткості, а підсвічування ARGB можна за бажанням повністю вимкнути тумблером на відеокарті.

Xilence XP750R12 — блок живлення потужністю 750 Вт з золотим сертифікатом енергоефективності 80 PLUS Gold. Це означає, що при половині від максимального навантаження коефіцієнт корисної дії складає 92% або більше. Тобто майже вся електроенергія передається комп’ютерним компонентам і лише мала доля перетворюється на побічне тепло. За охолодження відповідає тихий 12-сантиметровий вентилятор на гідро-статичному підшипнику. Він більш зносостійкий, ніж звичайні втулкові вентилятори, але все ж поступається гідро-динамічним.

У продажу зустрічаються дві версії блока живлення: повністю чорного кольору та з ARGB підсвічуванням, що синхронізується з материнською платою. Повітрозабірна решітка має незвичайний дизайн з діагональними продовгуватими отворами, завдяки чому одразу впізнається продукція Xilence. Кабелі зроблені не модульними, зате плоскими і м’якими, що сприяє їх прихованому вкладанню за задньою стінкою корпуса ПК. Реалізовані всі можливі рівні електрозахисту: від короткого замикання, перевантаження, перегріву і стрибків напруги.

2Е Gaming Splendor — флагманський корпус українського бренду комп’ютерних компонентів та геймерських гаджетів. Вміщує материнські плати навіть найбільшого формату E-ATX, височенні процесорні башти до 164 міліметрів та довжелезні відеокарти до 415 мм. Останнє можливо лише після демонтажу трьох передніх вентиляторів. Четвертий вентилятор, теж діаметром 12 сантиметрів і з багатоколірним ARGB підсвічуванням, встановлено ззаду на видув. Всі вентилятори підключаються до комплектного хабу, який керується зовнішнім радіопультом.

Відеокарту можна встановити як горизонтально, так і вертикально, ось тільки гнучкий райзер доведеться докупити окремо. Рама корпуса зроблена з потовщених сталевих листів 0.7 мм, а бічна панель — з загартованого скла, яке не боїться подряпин та помірної сили ударів. Важить корпус солідні 7.5 кілограма, завдяки чому добре глушить вібрацію 3.5-дюймових жорстких дисків (до трьох штук). На інтерфейсній панелі є два порти USB Type-A 3.0, один Type-C і кнопка перемикання режимів підсвічування вентиляторів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.