Відомо, чому в сучасних смартфонах так багато камер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яку кількість камер ви спостерігали в сучасних смартфонах – чотири, п’ять, може шість штук? Напевно в голові виникало питання: а навіщо так багато? Сьогодні розповімо, навіщо така кількість камер і для чого вони потрібні користувачеві.

Як усе починалося

Перший мобільний телефон із камерою вийшов у 1999 році. І це був не Nokia або Motorola. Першопрохідцем у мобільній зйомці була компанія Kyocera з їхньою моделлю VP-210. Апарат мав камеру з роздільною здатністю 0.1 Мп. Звичайно, тоді це був чистої води маркетинг. Але час минав, технології розвивалися. Сьогодні смартфони з камерами витіснили звичні мильниці з ринку, а топові камерофони можуть позмагатися з якістю зйомки з дзеркальними апаратами початкового рівня.

Чому так багато об’єктивів?

Дійсно, навіщо на задній кришці розташували 2, а то й усі 4 віконця для зйомки? Хіба не практичніше зробити одну камеру для всіх завдань? Тим більше, що на звичайному фотоапараті всього одна оптика, а не чотири. Чому ж так виходить? Пояснюємо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви коли-небудь бачили сумку весільного фотографа? У ній ви знайдете: сам фотоапарат, спалах, зарядний пристрій і 2-4 додаткових об’єктива. Ось і відповідь на ваше запитання. Професійний фотограф змінює об’єктиви, щоб працювати на різних відстанях. Для зйомки з дальньої дистанції використовують телевік, для портретів ставлять однойменний об’єктив.

Існує безліч варіацій оптики для виконання різних завдань. На телефоні знімні об’єктиви реалізувати технічно неможливо. Тому виробник ставить по кілька камер. Щоб користувач міг робити різні кадри, без втрати якості.

Які камери бувають

Тепер розповімо, які об’єктиви найімовірніше стоять у вашому телефоні, і за що вони відповідають. Не будемо заглиблюватися в технічні характеристики, а тільки вкажемо загальні відомості і ті завдання, які здатна вирішувати оптика.

Основний об’єктив

Найчастіше, це матриця з однією лінзою, яка здатна фокусуватися на недалеких об’єктах. Саме з неї отримують більшу кількість знімків. У неї хороша чутливість до світла. Основний об’єктив часто працює в парі з іншими камерами, щоб знімок вийшов більш детальним або отримав особливу обробку. Наприклад, ефект замиленого фону.

Телеоб’єктив

Складніше рішення, де використовують набір лінз. Найпростіше порівняння з підзорною трубою. Коли ви наближаєте об’єкт, висуваючи лінзи об’єктива. Головна фішка телеоб’єктива – оптичне збільшення. Ви не втрачаєте в якості та деталізації фото, як це буває при цифровому зумі. Прості телеоб’єктиви в смартфоні збільшують картинку в 2 рази. Але є і більш просунуті версії. Наприклад, телевік-перископ у моделі Huawei P30 Pro може видати збільшення в 5 разів. Телеоб’єктив використовують для зйомки віддалених об’єктів. Він підходить для репортажних фото, коли потрібно працювати з рук на далекій відстані.

Макро-об’єктив

Ця лінза має особливу форму. Говорячи простіше – це лупа, тільки в телефоні. З її допомогою можна робити деталізовані та чіткі знімки дрібних предметів. Наприклад, фотографії квітів або комах. Часто люди роблять фото на макро-об’єктив, а потім розтягують його в редакторі, щоб оцінити всі дрібні деталі.

Ширококутний об’єктив

Дозволяє захоплювати більшу частину простору, ніж стандартна оптика. Ви можете захопити всю сцену. Ширококутний об’єктив ще називають “риб’яче око” за рахунок його опуклої будови. Оптика добре справляється зі зйомками пейзажних фото. З її допомогою роблять красиві знімки простору, неба або природи. Ширококутний об’єктив використовують для створення ефекту боке (розмиття заднього фону).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.