Ознаки, які свідчать про те, що ваш комп’ютер можливо заражений вірусом

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Жоден антивірус не дає 100% гарантію – нічого надприродного тут немає. Адже шкідливі програми також розвиваються, як і будь-який інший софт, а антивіруси не завжди встигають відстежувати всі зміни. Поговоримо про низку ознак, які говорять про те, що, можливо, у вашому ПК оселилися віруси.

Як може пройти вірус?

Нещодавно мені принесли подивитися комп’ютер. У ньому був вірус, який використовував ресурси відеокарти і займався майнінгом криптовалют. На моє запитання, чи встановлювали щось на ПК, користувач відповів: “Так, скачав архіватор”. Я подивився в історії браузера – юзер замість того, щоб завантажити архіватор з офіційного сайту, поліз на якийсь софт-сайт і завантажив інсталятор, який, крім архіватора, встановив ще й вірус-майнер. Захист не спрацював з простої причини – його було вимкнено, щоб комп’ютер працював швидше.

Але повернемося до ознак.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З’явилася реклама там, де її раніше не було

Наприклад, ви відкриваєте свої улюблені сайти і вони буквально напхані рекламою, до того ж вельми сумнівного змісту. Також реклама може бути вбудована у вікна Windows. Це вже велика ознака, що комп’ютер заражений вірусом. Як правило, зловмисники використовують дуже агресивну рекламу з клікабельними заголовками.

З’явилися нові програми, файли або ярлики

Нерідко, вірус встановлює на комп’ютер різні програми, які зі свого боку теж не нешкідливі. Якщо ви побачили, що на робочому столі і в меню “Пуск” з’явилися невідомі вам ярлики, то, можливо, це витівки шкідливої програми. Також віруси можуть створювати файли – на робочому столі, в документах та інших директоріях.

Втрачаються файли

У моїй практиці зустрічався ПК, на якому після кожного перезавантаження (або ввімкнення) губилися файли. Дослідним шляхом з’ясувалося, що на диску було небагато місця, а в системі був вірус, для роботи якого було потрібно вільне місце. Він просканував систему, знайшов “важкі” файли і видалив їх.

Комп’ютер аномально гальмує

Щойно увімкнений ПК (жодні програми не запущено) починає аномально гальмувати. У цьому разі потрібно проаналізувати диспетчер завдань на предмет появи невідомих процесів. У ньому відразу буде видно, який процес споживає ресурси. Для чистоти експерименту, бажано, призупинити оновлення і відключити програми в автозавантаженні. Однак бувають ситуації, коли вірус маскується у вигляді служби і його складно визначити візуально.

Велике споживання трафіку та падіння швидкості

Є такий тип шкідливих програм, які використовують ваш ПК для своїх справ у ролі шлюзу. Тобто через ваш ПК зловмисники можуть робити все те, що їм тільки спаде на думку. Якщо ви помітили, що швидкість саме на вашому ПК сильно знизилася, а в разі лімітного підключення йде сильне споживання трафіку, то, можливо, в систему потрапила шкідлива програма. Потрібно переконатися в тому, що повільний інтернет не пов’язаний з повільним ПК, і наразі система і програми не оновлюються.

Якщо ввімкнено захист за замовчуванням у Windows 10, то ризик зловити вірус зводиться до нуля. Однак, якщо у вас виникли підозри в тому, що в систему вкралася шкідлива програма, я рекомендую використовувати антивірус. Бажано – вітчизняні Доктор Веб або продукт Касперського. Ці програми враховують віруси, які можуть поширюватися під нашу країну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.