Статті

Чи підвищить заміна HDD на SSD швидкість мого комп’ютера

Share

Практика показує, що не всі власники старих комп’ютерів замінили класичний HDD-диск на SSD, бо у користувачів виникають запитання.

Яка відмінність HDD диска від SSD-накопичувача?

Умовно, різниця в 3-х параметрах: це швидкість, технологія та обсяг. Швидкість SSD-накопичувача в кілька разів вища, ніж у HDD. Причина тут проста – всередині HDD фізично крутиться металевий диск, на який магнітним шляхом записується інформація. Усередині SSD немає жодних механічних елементів – дані зберігаються всередині мікросхем за допомогою магії електричного заряду. Осередки мікросхеми зберігають заряди, які вже визначають двійкову систему числення. За рахунок такої технології швидкість буде набагато вищою, ніж у механічному пристрої.

Обсяг SSD-накопичувача, як правило, менший, ніж у HDD. Точніше – SSD-накопичувач місткістю в 1 Тб буде значно дорожчим за HDD такого ж обсягу, тому на практиці більшість бюджетних SSD мають невеликий обсяг.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча, сьогодні на ринку представлена величезна кількість ноунейм накопичувачів з Китаю, які не мають кешу і починають скидати швидкість до рівня HDD 2010 року, але такі я не рекомендую розглядати до купівлі ніколи і нікому, беріть перевірені.

Чи прискорить комп’ютер заміна HDD на SSD?

У 90% випадків – прискорить. Якраз у читача 2-ядерний процесор із частотою 2.3 ГГц. На такій конфігурації швидкість читання-запису буде щонайменше у 2-3 рази вищою, ніж у разі звичайного накопичувача. Але за надто слабкого заліза SSD-накопичувач може і не допомогти – якщо раптом трапиться, що SSD працюватиме швидше, ніж залізо, то ніякого ефекту не буде. На практиці був випадок, коли SSD-диск встановили на одноядерний процесор із частотою в 1 ГГц і 512 Мб ОЗП – із SSD комп’ютер працювати став набагато повільніше. Але це був дуже древній комп, я здивувався, що він мав роз’єми sata.

Також варто розуміти, що заміна HDD на SSD впливає тільки на читання і запис даних на накопичувач. Windows буде завантажуватися швидше, програми теж, функції копіювання даних теж прискорюються. Тільки ось, наприклад, на Windows 7 приріст швидкості не сильно відчувається, а на Windows 10+ система буде завантажуватися набагато швидше з твердотілим накопичувачем.

Встановити ж SSD-диск досить просто. Для цього слід відкрити кришку системного блока і знайти вільний SATA-роз’єм або ж встановити SSD замість HDD. На практиці HDD залишають у ролі накопичувача для файлів, на SSD встановлюють систему та програми. У разі, якщо встановлюємо SSD і HDD, то не забуваємо поміняти пріоритет завантаження в BIOS/UEFI.

Бажано встановити чисту ОС Windows на новий накопичувач, але можна скористатися софтом для клонування системного диска – тут уже за бажанням і з досвіду. Особисто я б перевстановив Windows на свіжий SSD-накопичувач.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Огляд бездротової клавіатури Logitech Signature Slim K950

    Бездротова клавіатура Logitech Signature Slim K950 проста та ефективна. Вона не пропонує найновіших клавіатурних технологій,…

    07.05.2024

    Google представила новий недорогий смартфон Pixel 8a

    Сьогодні, 7 травня, компанія Google нарешті представила доступний смартфон Pixel 8a зі свіжим дизайном, яскравими…

    07.05.2024

    Представлений Apple Pencil Pro – стілус для справжніх профі

    Компанія Apple представила новий стілус Apple Pencil Pro, який буде сумісний з новими iPad Pro…

    07.05.2024

    Apple припинила випуск iPad 9

    Apple перестане випускати iPad дев'ятого покоління, пише MacRumors. Рішення пов'язане з появою нових планшетів iPad…

    07.05.2024

    Apple представила iPad Pro з екраном OLED та чіпом M4

    "Яблучний" бренд провів захід під слоганом Let Loose 7 травня. Презентація була присвячена анонсу планшетів.…

    07.05.2024

    Перенесення даних на новий Android-смартфон стане значно простіше

    Компанія Google працює над покращеною версією утиліти, яка дозволяє перенести всі дані зі старого Android-смартфону…

    07.05.2024