Чи підвищить заміна HDD на SSD швидкість мого комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Практика показує, що не всі власники старих комп’ютерів замінили класичний HDD-диск на SSD, бо у користувачів виникають запитання.

Яка відмінність HDD диска від SSD-накопичувача?

Умовно, різниця в 3-х параметрах: це швидкість, технологія та обсяг. Швидкість SSD-накопичувача в кілька разів вища, ніж у HDD. Причина тут проста – всередині HDD фізично крутиться металевий диск, на який магнітним шляхом записується інформація. Усередині SSD немає жодних механічних елементів – дані зберігаються всередині мікросхем за допомогою магії електричного заряду. Осередки мікросхеми зберігають заряди, які вже визначають двійкову систему числення. За рахунок такої технології швидкість буде набагато вищою, ніж у механічному пристрої.

Обсяг SSD-накопичувача, як правило, менший, ніж у HDD. Точніше – SSD-накопичувач місткістю в 1 Тб буде значно дорожчим за HDD такого ж обсягу, тому на практиці більшість бюджетних SSD мають невеликий обсяг.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча, сьогодні на ринку представлена величезна кількість ноунейм накопичувачів з Китаю, які не мають кешу і починають скидати швидкість до рівня HDD 2010 року, але такі я не рекомендую розглядати до купівлі ніколи і нікому, беріть перевірені.

Чи прискорить комп’ютер заміна HDD на SSD?

У 90% випадків – прискорить. Якраз у читача 2-ядерний процесор із частотою 2.3 ГГц. На такій конфігурації швидкість читання-запису буде щонайменше у 2-3 рази вищою, ніж у разі звичайного накопичувача. Але за надто слабкого заліза SSD-накопичувач може і не допомогти – якщо раптом трапиться, що SSD працюватиме швидше, ніж залізо, то ніякого ефекту не буде. На практиці був випадок, коли SSD-диск встановили на одноядерний процесор із частотою в 1 ГГц і 512 Мб ОЗП – із SSD комп’ютер працювати став набагато повільніше. Але це був дуже древній комп, я здивувався, що він мав роз’єми sata.

Також варто розуміти, що заміна HDD на SSD впливає тільки на читання і запис даних на накопичувач. Windows буде завантажуватися швидше, програми теж, функції копіювання даних теж прискорюються. Тільки ось, наприклад, на Windows 7 приріст швидкості не сильно відчувається, а на Windows 10+ система буде завантажуватися набагато швидше з твердотілим накопичувачем.

Встановити ж SSD-диск досить просто. Для цього слід відкрити кришку системного блока і знайти вільний SATA-роз’єм або ж встановити SSD замість HDD. На практиці HDD залишають у ролі накопичувача для файлів, на SSD встановлюють систему та програми. У разі, якщо встановлюємо SSD і HDD, то не забуваємо поміняти пріоритет завантаження в BIOS/UEFI.

Бажано встановити чисту ОС Windows на новий накопичувач, але можна скористатися софтом для клонування системного диска – тут уже за бажанням і з досвіду. Особисто я б перевстановив Windows на свіжий SSD-накопичувач.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.