Навіщо мені потрібен планшет, коли вже є крутий смартфон

Останнім часом популярність планшетів неухильно падає, і деколи нам здається, що такі пристрої з огляду на помітне збільшення діагоналі екранів смартфонів просто не потрібні. Однак продовжують залишатися сценарії, в яких таблетам досі немає рівних. Сьогодні ми порівняємо планшет зі смартфоном, щоб зрозуміти, чим більший гаджет кращий за компактний пристрій, який легко поміщається в кишеню.

Матеріал корпусу планшета

Якщо ви стежите за розвитком ринку смартфонів, то напевно помітили, що більшість новинок виготовляють із пластику. Цей матеріал робить пристрій легшим, але тактильно здешевлює його. Причому подібна практика властива аж ніяк не тільки дешевим моделям, а й досить дорогим смартфонам на кшталт Xiaomi 12T Pro.

А що пропонують планшети? Навіть корпус дешевої моделі Redmi Pad, яка коштує менше 10 тисяч гривень, виконаний з алюмінію, та й кнопки пристрою зроблені з металу. У руках планшет відчувається як дорожчий апарат, хоча за ціною такі висновки зробити складно.

Планшет для роботи з документами

Головна відмінність планшета від смартфона – розміри і діагональ екрана, що безпосередньо залежить від цього. Так, за останні 5 років дисплеї телефонів підросли і впритул наблизилися до позначки в 7 дюймів. Однак планшет з аналогічною діагоналлю все одно пропонує більшу площу екрана за рахунок використання іншого співвідношення сторін.

Мірятися розмірами, не пояснюючи, який екран кращий, було б нерозумно, тому наведу кілька доводів на користь великого дисплея планшета. Головним чином його значна діагональ дає змогу працювати в режимі багатозадачності. Звичайно, і на смартфоні ви з легкістю можете дивитися відео на YouTube, паралельно відкривши який-небудь текстовий редактор, але на планшеті робити це набагато зручніше.

Плюс до всього на смартфоні вам не вдасться набирати текст, використовуючи розмітку сторінки A4 через скромні розміри екрана. А до планшета можна навіть підключити бездротову клавіатуру за 500 гривень і працювати з документом, не торкаючись дисплея і використовуючи будь-який формат. Виходить свого роду компактний ноутбук, здатний поміститися в рюкзак і сумку будь-якого розміру.

Також прошивка планшетів, як правило, оснащується режимом ПК. Він перетворює оболонку на якусь подобу Windows, що пропонує працювати в мультивіконному режимі. Ну а наявність сенсорного екрана вигідно відрізняє планшет від комп’ютера можливістю малювати, в чому здатний допомогти навіть найдешевший стилус з AliExpress.

Словом, для роботи планшет однозначно підходить краще, ніж смартфон, а значна на папері діагональ екрана останнього – це здебільшого фікція, яка вводить покупця в оману через використання широкого формату.

Як дивитися фільми на планшеті

Отже, планшет для роботи з документами підходить набагато краще за смартфон, але також він є кращим пристроєм для споживання контенту. Насамперед це, звичайно ж, зумовлено розміром екрана. У планшета він однаково більший, а тому вам не потрібно вдивлятися в дисплей, підносячи його до себе на надто близьку відстань, щоб розглянути деталі.

Ще одна очевидна перевага таблета, що робить його більш придатним гаджетом для споживання контенту, полягає в динаміках планшета. У той час як багато смартфонів продовжують оснащуватися одним спікером, великий пристрій дає змогу розмістити одразу 4, і так роблять майже всі виробники. За рахунок цього ви отримуєте не тільки деталізовану картинку, а й насичений звук.

Ігри на планшеті Андроїд

Смартфони та планшети працюють на аналогічних процесорах, через що може скластися враження, ніби два пристрої працюють з однаковою швидкістю. Але на практиці компактніший гаджет, що має під капотом потужне залізо, завжди показує себе гірше.

Проблема полягає в площі розсіювання тепла. У таблета вона апріорі більша, а тому навіть не найвдаліші процесори на кшталт Snapdragon 8 Gen 1 на планшетах майже не гріються, перетворюючи бали з AnTuTu на реальний результат, який дає змогу грати на максимальних налаштуваннях графіки без просідання частоти кадрів необмежену кількість часу.

Скільки коштує планшет

Хоча планшети оснащують значними екранами і збирають з більш дорогих матеріалів, в середньому вони все одно дешевші за смартфони. Згадайте Redmi Pad, про який я говорив на самому початку. Зараз цей планшет на процесорі Helio G99 з набором пам’яті 4/128 Гб можна взяти за 7 -8 тисяч. І лише на 1-2 тисячі дешевше вам обійдеться POCO M5 зі схожими характеристиками, але у випадку з ним ви вже не отримаєте ні великий екран, ні металевий корпус, ні ємний акумулятор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.