Статті

Функції Wi-Fi-роутера, якими всі рідко користуються

Share

Мало хто знає, що Wi-Fi-роутер створений не тільки для того, щоб роздати доступ у мережу споживачам. Усередині сучасного пристрою є десятки найрізноманітніших функцій, про які забуває пересічний користувач. Не будемо прив’язуватися до конкретних брендів і моделей – їх занадто багато, а поговоримо про опції загальними словами.

Можливості USB-порту

У багатьох сучасних маршрутизаторах є USB-порт. У нього можуть бути найрізноманітніші можливості: від підключення зовнішнього 4G-модему для створення резервного каналу до запису контенту на флешку або навіть на зовнішній диск.

За наявності модему в разі відключення основного провайдера роутер переключиться сам на мобільну мережу. Якщо ж USB-порт роутера може використовуватися під накопичувач, то, швидше за все, за допомогою маршрутизатора у вас вийде завантажувати торренти без ПК. Або ж зробити зі зв’язки роутер + зовнішній диск своє міні мережеве сховище для файлів (NAS).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Список підключених пристроїв

Будь-який Wi-Fi-роутер містить опцію показу пристроїв, які до нього під’єднані в цей момент. Просунуті моделі також ведуть історію підключень. Навіщо це потрібно? Все просто – дізнатися, хто ще користується вашим інтернетом. А раптом сусід підібрав пароль? Зайшовши в адміністраторський розділ, можна подивитися підключення, а в разі потреби вимкнути або навіть заблокувати клієнта за MAC-адресою.

DLNA і IPTV

Пристрої середнього цінового діапазону можуть підтримувати режим DLNA, за допомогою якого до роутера можна підключати медіапристрої – телевізор і звуковідтворювальну апаратуру. Наявність функції IPTV дає змогу дивитися через роутер телевізор – якщо, звісно, провайдер дає таку можливість.

Контроль трафіку

За допомогою функцій контролю трафіку можна заблокувати той чи інший ресурс через адміністраторський розділ роутера. Це зручно, наприклад, якщо ваш некерований домочадець полюбляє проводити занадто багато часу на якомусь сайті. Приклад: дитина захоплена онлайн-грою, а чоловік не може відірватися від танків. Деякі моделі дають змогу налаштувати тимчасовий ліміт блокування ресурсів. Сюди ж додамо і батьківський контроль – безліч сучасних роутерів мають таку функцію.

VPN

Багато маршрутизаторів підтримують VPN. Працювати він буде в разі, якщо у вас “біла” (особиста) IP-адреса. Свій VPN за правильних налаштувань буде безпечнішим, ніж підключення до публічних точок Wi-Fi. Варто розуміти, що такий VPN не приховує вашу IP-адресу, ба більше – усі відвідувані ресурси йтимуть із вашого домашнього IP.

Заходьте на свої пристрої ззовні

Припустимо, на вашому комп’ютері зберігаються потрібні вам файли. Можна налаштувати роутер і ПК так, що ви зможете заходити у свою локальну мережу, перебуваючи в будь-якій точці земної кулі. Працює, якщо у вас “білий” IP.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Android 15 отримав значно більше функцій безпеки та конфіденційності

    Android 15 отримає більше функцій безпеки та конфіденційності, які мають краще захистити кінцевих користувачів. Протягом…

    16.05.2024

    Оперативна пам’ять смартфона: що це і на що вона впливає

    Сьогодні користувач, який вирішив купити новий телефон, вибирає відповідний із тисяч варіантів. Вони відрізняються за…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Asus ROG Ally X може отримати 24 ГБ пам’яті LPDDR5X

    Представники видання The Verge нещодавно змогли особисто ознайомитися з майбутньою портативною ігровою консоллю Asus ROG…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Nintendo Switch 2 перевершить Xbox Series S за якістю текстур

    Вважається, що у недалекому майбутньому портативний ігровий консолі Nintendo Switch 2 обсяг оперативної пам'яті типу…

    16.05.2024

    Microsoft анонсувала незвичайний геймпад-трансформер для Xbox

    На ньому можна розмістити всі компоненти у будь-якому порядку. Така можливість потрібна геймерам із обмеженими…

    16.05.2024

    Sony представила Xperia 1 VI: дисплей FHD+, Snapdragon 8 Gen 3 та хороша камера

    Sony офіційно представила Xperia 1VI. Новий пристрій за ціною €1399 (60 000 гривень) доступний для…

    16.05.2024