Функції Wi-Fi-роутера, якими всі рідко користуються

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мало хто знає, що Wi-Fi-роутер створений не тільки для того, щоб роздати доступ у мережу споживачам. Усередині сучасного пристрою є десятки найрізноманітніших функцій, про які забуває пересічний користувач. Не будемо прив’язуватися до конкретних брендів і моделей – їх занадто багато, а поговоримо про опції загальними словами.

Можливості USB-порту

У багатьох сучасних маршрутизаторах є USB-порт. У нього можуть бути найрізноманітніші можливості: від підключення зовнішнього 4G-модему для створення резервного каналу до запису контенту на флешку або навіть на зовнішній диск.

За наявності модему в разі відключення основного провайдера роутер переключиться сам на мобільну мережу. Якщо ж USB-порт роутера може використовуватися під накопичувач, то, швидше за все, за допомогою маршрутизатора у вас вийде завантажувати торренти без ПК. Або ж зробити зі зв’язки роутер + зовнішній диск своє міні мережеве сховище для файлів (NAS).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Список підключених пристроїв

Будь-який Wi-Fi-роутер містить опцію показу пристроїв, які до нього під’єднані в цей момент. Просунуті моделі також ведуть історію підключень. Навіщо це потрібно? Все просто – дізнатися, хто ще користується вашим інтернетом. А раптом сусід підібрав пароль? Зайшовши в адміністраторський розділ, можна подивитися підключення, а в разі потреби вимкнути або навіть заблокувати клієнта за MAC-адресою.

DLNA і IPTV

Пристрої середнього цінового діапазону можуть підтримувати режим DLNA, за допомогою якого до роутера можна підключати медіапристрої – телевізор і звуковідтворювальну апаратуру. Наявність функції IPTV дає змогу дивитися через роутер телевізор – якщо, звісно, провайдер дає таку можливість.

Контроль трафіку

За допомогою функцій контролю трафіку можна заблокувати той чи інший ресурс через адміністраторський розділ роутера. Це зручно, наприклад, якщо ваш некерований домочадець полюбляє проводити занадто багато часу на якомусь сайті. Приклад: дитина захоплена онлайн-грою, а чоловік не може відірватися від танків. Деякі моделі дають змогу налаштувати тимчасовий ліміт блокування ресурсів. Сюди ж додамо і батьківський контроль – безліч сучасних роутерів мають таку функцію.

VPN

Багато маршрутизаторів підтримують VPN. Працювати він буде в разі, якщо у вас “біла” (особиста) IP-адреса. Свій VPN за правильних налаштувань буде безпечнішим, ніж підключення до публічних точок Wi-Fi. Варто розуміти, що такий VPN не приховує вашу IP-адресу, ба більше – усі відвідувані ресурси йтимуть із вашого домашнього IP.

Заходьте на свої пристрої ззовні

Припустимо, на вашому комп’ютері зберігаються потрібні вам файли. Можна налаштувати роутер і ПК так, що ви зможете заходити у свою локальну мережу, перебуваючи в будь-якій точці земної кулі. Працює, якщо у вас “білий” IP.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.