Статті

Телефон із двома SIM-картами сідає у 2 рази швидше: міф чи правда

Share

У мережі побутує думка, що телефон із двома SIM-картами сідає вдвічі швидше за такий самий односимочний гаджет. Чи так це?

Колись давно виробники зневажливо ставилися до двох слотів для SIM-карт, використовуючи їх тільки в бюджетних гаджетах. Але часи змінюються, і тепер більшість сучасних флагманів підтримують дві SIM-карти, а знайти телефон з однією сімкою стало якщо і не подвигом, то вже точно досить складним завданням.

Зручність таких гаджетів не викликає сумніву, але що щодо їхнього енергоспоживання? В інтернеті часто зустрічається думка, що смартфони з двома сімки витрачають удвічі більше енергії. Так це чи ні? Давайте розбиратися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Які технології Dual SIM існують?

Коли виробники не розуміли потреб користувачів у двох окремих SIM-картках, людям доводилося самостійно піклуватися про себе, використовуючи всілякі адаптери та програмовані SIM-картки. Але ті часи швидко минули, і на світ з’явилася технологія Dual SIM Single Standby (DSSS). Її головним недоліком була необхідність вручну перемикатися на потрібну SIM-карту, тому й особливо популярною ця технологія не стала. Фактично, виробники встигли випустити лише кілька смартфонів з DSSS, після чого про неї остаточно забули.

У наш час поширення набули технології Dual SIM Dual Active (DSDA) і Dual SIM Dual Standby (DSDS). Перша з них передбачає використання окремого радіомодуля для кожної сімки, завдяки чому вони можуть працювати одночасно – ви зможете додзвонитися до людини з DSDA за одним номером, навіть якщо вона розмовляє за іншим.

У випадку з технологією DSDS у смартфон встановлюється тільки один радіомодуль, а сімки можуть працювати одночасно тільки в режимі очікування. Інакше кажучи, друга SIM-карта буде недоступна, якщо в цей час людина розмовляє за першим номером.

Чи справді телефон із двома SIM-картами сідає швидше?

Звісно, телефон із двома SIM-картами не буде сідати вдвічі швидше за свого односимочного побратима. Хоча б через те, що левову частку енергії акумулятора будь-якого сучасного смартфона споживають його екран і найчастіше використовувані додатки. І на цьому тлі енергія, що витрачається для роботи в мережі стільникового зв’язку, буквально втрачається. Хоча так відбувається і не завжди.

Найінтенсивніше радіомодуль телефону працює під час під’єднання до вишки стільникового зв’язку і перемикання між ними, а значить, і енергії він витрачає більше. Тому, якщо ви цілий день проведете вдома або в офісі, де рівень сигналу доволі хороший, ви просто не помітите особливої витрати батареї на роботу сімок. При активному переміщенні містом витрата зросте за рахунок необхідності перемикання між вишками стільникового зв’язку. Максимальною ж вона стане, якщо ви перебуваєте в місці, де рівень сигналу вкрай невисокий.

І саме тут час згадати про технології DSDS і DSDA, принцип роботи яких ми описали трохи вище. Телефон із двома незалежними радіомодулями (DSDA) і двома SIM-картками справді витрачатиме вдвічі більше енергії на підтримання роботи у двох мережах стільникового зв’язку, ніж гаджет з однією сімкою. Але ми ж пам’ятаємо, що більша частина запасеної акумулятором енергії йде на інші функції смартфона – серфінг в інтернеті, перегляд відео, ігри тощо. Тому на їхньому тлі ці витрати виявляться не такими вже й істотними.

Щодо технології DSDS, то вона набагато енергоефективніша за DSDA завдяки використанню тільки одного радіомодуля, нехай і вимушеного працювати в інтенсивнішому режимі через необхідність шукати сигнал двох операторів. Ця витрата практично непомітна, коли ви перебуваєте в одному місці, але вона зростає під час поїздок по місту, а тим більше в міжміських поїздках.

Власне, зокрема й тому технологія DSDS набула найбільшого поширення в сучасних телефонах, тоді як гаджети з DSDA в наш час зустрічаються вкрай рідко.

Висновки

Телефон з двома SIM-картами в жодному разі не буде сідати в 2 рази швидше за односімковий гаджет з тієї простої причини, що основний заряд його акумулятора витрачається на підтримання інших функцій – роботи екрана, процесора і графіки. На їхньому тлі енергоспоживання радіомодуля виглядає незначним.

Звичайно, за низького рівня сигналу мережі або активного переміщення користувача витрата енергії на підтримання роботи двох SIM-карт йде в помітний відрив порівняно з телефонами з однією сімкою. Але навіть у цьому випадку вона не може зрівнятися з іншими споживачами енергії пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Xiaomi Redmi Note 13 Pro: Все ще топ за свої гроші

    Доброго часу, дорогі читачі. Сьогодні ми поговоримо про смартфон Xiaomi Redmi Note 13 Pro –…

    30.04.2024

    iPhone 16: витік розкриває розміри екрану та дизайн камери

    iPhone відкидає свою тінь уперед: незважаючи на те, що презентація відбудеться лише у вересні, на…

    30.04.2024

    На тлі популярності штучного інтелекту прибуток Samsung виріс майже в 10 разів

    Прибуток Samsung злетів більш ніж на 900% за підсумками першого кварталу 2024 року. Південнокорейська компанія…

    30.04.2024

    TikTok можуть заблокувати у Євросоюзі – голова Єврокомісії

    Керівник Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн не відкидає можливості заблокувати на території Євросоюзу популярний месенджер…

    30.04.2024

    Apple найняла десятки експертів зі штучного інтелекту з Google для секретної дослідницької лабораторії в Цюріху

    Компанія Apple переманила десятки експертів із штучного інтелекту з Google і створила «секретну європейську лабораторію»…

    30.04.2024

    Новий Apple Pencil отримає тактильний зворотний зв’язок

    Реліз нового стілусу не за горами. 3-тє покоління Apple Pencil оснастять унікальними функціями. Тактильний зворотний…

    30.04.2024