Що робити, якщо новенький SSD у ПК гальмує і глючить

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні твердотільні накопичувачі – SSD – здатні працювати на дуже великих швидкостях. Від швидкості SSD залежить не тільки передача файлів, а й робота самої операційної системи. Однак іноді SSD може поводитися дивно, через що додатки і сама ОС починає сильно гальмувати і глючити. У чому справа?

Якщо ви придбали SSD нещодавно і вибрали не найдешевшу модель, то, найімовірніше, проблема полягає в перегріванні. Деякі сучасні SSD стандарту PCIe NVMe мають таку неприємну особливість: через конструктивну особливість або ж просто занадто високі частоти вони можуть перегрітися, і швидкість їхньої роботи падає буквально нижче, ніж у HDD. Наприклад, таким “страждають” накопичувачі Crucial T700 Gen5 – під час перегрівання швидкість урізається з 12 ГБ/с до 100 МБ/с.

Щоб уникнути перегріву, вам потрібно забезпечити приплив повітря до накопичувача. Якщо він встановлений у ноутбуці, то постарайтеся не працювати з ним на колінах або на м’яких поверхнях, а під час роботи на столі ставте девайс на підставку. Як крайній варіант можна підшукати SSD з меншим тепловиділенням.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ж накопичувач перегрівається всередині ПК, то вирішити проблему буде простіше: достатньо встановити на SSD радіатор охолодження. Його легко придбати в спеціалізованих магазинах і встановити самостійно. Таке рішення нерідко пропонують навіть самі виробники SSD: наприклад, той самий Crucial T700 Gen5 продається одразу у двох модифікаціях – з радіатором (трохи дорожче) і без нього (трохи дешевше).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.