Як дізнатися, що в смартфоні є вірус – кілька ознак

Не знаєте, як перевірити, чи є вірус на телефоні? Ми прийдемо до вас на допомогу!

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли ми заходимо на підозрілий сайт з домашнього телефону, ми часто запитуємо себе, як перевірити, чи немає на телефоні вірусу. Навіть якщо ми не заходили на такий сайт, ми можемо іноді задаватися питанням, як перевірити, чи немає на телефоні вірусу – наприклад, коли пристрій працює дуже повільно. Навіть використання дуже потужних засобів захисту, таких як антивірус для iPhone або інше подібне програмне забезпечення, не завжди може забезпечити нам максимальний захист. Тож як дізнатися, чи є вірус на вашому iPhone або телефоні Android?

Віруси або зламаний телефон – це проблема, яка може торкнутися кожного з нас, незалежно від того, якими цифровими навичками ми володіємо або наскільки дорогим чи дешевим телефоном користуємося. Протягом багатьох років розробники створили багато дуже хороших антивірусів, але паралельно з цим були розроблені віруси для смартфонів. Такий вірус на телефоні може сканувати і використовувати наші дані або приватні повідомлення, наприклад, щоб обдурити нас або видати себе за нас, коли ми виконуємо доручення. Кожен вірус становить загрозу, тому важливо регулярно перевіряти свій телефон на наявність вірусів і перевіряти, чи не встановлено на ньому шкідливе програмне забезпечення, і, якщо ми його знайдемо, як видалити вірус ефективно і без побічних ефектів для наших файлів.

Як перевірити, чи немає на телефоні вірусу?

Якщо ми хочемо перевірити, чи є у нас вірус на телефоні і як видалити вірус з телефону, ми повинні, перш за все, використовувати сканування телефону і антивірусне програмне забезпечення, вбудоване в телефон. Сьогодні майже кожен поважаючий себе виробник програмного забезпечення для телефонів має власний безкоштовний антивірус, оскільки його відсутність може призвести до серйозних іміджевих втрат і, як наслідок, до падіння продажів. Конкуренція на цьому ринку дуже жорстка, і кожна компанія використовує навіть найменші промахи своїх конкурентів. З цієї причини такі безкоштовні антивірусні системи встановлені майже на кожній системі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скануємо телефон, зайшовши в папку “Налаштування” на телефоні. Найчастіше опція сканування телефону знаходиться в категорії “Система”. Там, за допомогою сканування, наш антивірус почне перевіряти наш телефон, швидко і всебічно виявляючи найпоширеніші віруси. Якщо такі віруси будуть виявлені, антивірусна система повинна видалити їх без особливих проблем.

Як дізнатися, чи є вірус на телефоні Android?

Якщо на вашому телефоні встановлена операційна система Android, ймовірність підхопити вірус вища, ніж на телефонах з iOS. Це пов’язано з тим, що Android використовує функцію Play Store, де ми можемо встановлювати багато сумнівних з точки зору безпеки додатків.

Багато з них, звичайно, безпечні, але варто щоразу перевіряти, чи не заразився ваш телефон. Якщо вам цікаво, як перевірити, чи не зламали ваш телефон, ви можете використовувати для цього щось на кшталт онлайн-антивірусу. Онлайн-антивірус виявить віруси на вашому телефоні в додатках, які ви нещодавно встановили, якщо вони є, звичайно.

Як перевірити, чи є вірус на вашому iPhone?

На телефоні з iOS це набагато краще, оскільки iPhone має закрите, герметичне середовище – як з точки зору випущених додатків, так і з точки зору роботи операційної системи. Apple не може дозволити собі мати віруси, що ховаються в додатках, які можна придбати в магазині iPhone. Оскільки Apple позиціонує себе як більш елітарного виробника, вона не дозволяє жодним розробникам продавати свої програми у своєму магазині, як це відбувається у випадку з Play Store для Android.

Це рішення має свої переваги і недоліки, але якщо говорити про антивірус, то ця функція, безумовно, є великою перевагою для iPhone і телефонів на базі iOS. Це пов’язано з тим, що такі програми, розроблені для цієї системи, є дуже досконалими та ефективними. Однак це не означає, що ми повинні перестати бути пильними. Якщо ви хочете переконатися або перевірити, чи є на вашому телефоні шпигунське програмне забезпечення і як перевірити, чи немає на телефоні вірусу, радимо виконати сканування телефону за допомогою онлайн-антивірусу, який виявить і видалить віруси на вашому телефоні, або завантажити спеціальний додаток від визнаного виробника програмного забезпечення.

Які віруси можуть бути на телефоні? Типи

Існує кілька основних типів вірусів на телефоні. Наприклад, Spyware – це шпигунське програмне забезпечення. Воно призначене для збору інформації з нашого телефону та надсилання її на зовнішній сервер. Програми-вимагачі – це спеціально розроблені програми, які блокують наші особисті файли. Щоб отримати їх назад, ми повинні заплатити своєрідний викуп. Черв’яки, найгірші з вірусів, можуть працювати нескінченно довго і безперервно руйнувати нашу систему, функціонуючи як паразити в організмі.

Останній тип найпопулярніших вірусів – трояни, які здатні блокувати додатки і навіть весь телефон, хоча на перший погляд вони не здаються загрозливими. Їх назва неспроста – троян, звичайно ж, походить від історії про Трою, де грецька армія подарувала захисникам міста коня, всередині якого сховався загін солдатів, що призвело до його падіння.

Як видалити вірус з телефону?

Якщо вам цікаво, як почистити телефон від вірусів і як позбутися вірусу з телефону, то це, як не парадоксально, дуже просто. Якщо ви вже просканували свій телефон і він виявив вірус, програмне забезпечення повинно автоматично впоратися з вірусом. Якщо це не спрацювало, вам доведеться шукати інші варіанти і, в найгіршому випадку, доведеться скинути телефон до заводських налаштувань. Таке скидання до заводських налаштувань, безумовно, вже повинно працювати – під час такого процесу видаляються всі файли, в тому числі і шкідливі.

Як просканувати телефон?

Скануємо телефон дуже просто. Увійшовши в налаштування телефону, натискаємо на категорію “Система”. Там ми повинні знайти програмне забезпечення, відповідальне за перевірку налаштувань, функціональності та життя нашого телефону. Така програма має багато корисних функцій, які можуть дослідити стан нашого телефону дійсно глибоко. Віруси можуть добре маскуватися серед “здорових” файлів, але за допомогою ефективного програмного забезпечення їх можна легко виявити.

Сканування телефону за допомогою онлайн-антивірусу

Завдяки розвитку антивірусного програмного забезпечення, сканувати телефон онлайн ще ніколи не було так просто. Тож як можна просканувати свій смартфон таким чином? По-перше, завантажте програму, призначену для онлайн-сканування. На ринку є кілька таких програм, наприклад, VirusTotal, ESET Scanner, F-Secure Scanner, Bitdefender Virus Scanner, Norton Security Scan або Bullguard Virus Scan. Кожен з вищезгаданих безкоштовних і ефективних онлайн-антивірусів працює дуже схожим чином. Такий антивірус здатний повністю просканувати ваш телефон і зазвичай знає 70% всіх вірусів, створених на сьогоднішній день.

Якщо така програма виявить небажаних гостей на нашому телефоні, вона знатиме, як з ними боротися. Кожен такий антивірус не потребує багато часу для сканування, і в той же час має дуже простий і зрозумілий інтерфейс для кожного користувача, так що кожен буде знати, що робити при роботі з таким антивірусом онлайн безкоштовно.

Що означає підозра на спам?

Якщо вам цікаво, що таке спам на телефоні, то це, перш за все, ситуація, коли вас завалюють повідомленнями або сповіщеннями однакового змісту, по кілька, десяток або навіть десятки поспіль. Якщо ви вже стали жертвою такого спаму, варто знати, як почистити телефон і як видалити з нього вірус, що спричиняє таку проблему.

Зрештою, навіть якщо ви знаєте, що означає підозра на цільовий спам, ви ніколи не знаєте, чи є це навмисною і спланованою дією, чи наслідком дії вірусу, про який ми говорили вище. У першому випадку вам, очевидно, потрібно буде вжити інших заходів, наприклад, заблокувати певні адреси електронної пошти або номери телефонів.

Як перевірити, чи безпечне посилання?

Найчастіше безпечні посилання належать до перевірених сайтів соціальних мереж, додатків для соціальних мереж або до різних урядових веб-сайтів та подібних установ. Вони мають сертифікат HTTPS, що свідчить про найвищий рівень безпеки. Якщо вам цікаво, як перевірити, чи безпечне посилання, варто знати, що посилання часто мають власний постійний ланцюжок. Якщо ми посилаємося на статтю з веб-сайту, дуже часто початок посилання містить назву цього веб-сайту.

Коли ми ставимо посилання на публікацію з YouTube, Instagram або Twitter, такі соціальні мережі в посиланнях також мають свої характерні елементи, що повторюються. У цьому випадку посилання здебільшого безпечні. Вірусні сайти часто використовують друкарські помилки, які можуть робити користувачі – варто бути уважними до цього.

Як захиститися від вірусів на телефоні?

Чудовим варіантом захисту від вірусів на телефоні є придбання професійного антивірусу, наприклад, Avast Mobile Security. Така програма, хоч і платна, але зазвичай не дасть вам зіскочити з гачка, і, безумовно, набагато дешевша, ніж звичайний мобільний антивірус.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.