Статті

Корисні функції Wi-Fi роутерів, про які ви могли не знати

Share

Навіщо потрібен маршрутизатор? Щоб забезпечити бездротовий інтернет на всіх розумних пристроях у межах квартири або офісу. Однак більше половини користувачів навіть не здогадуються, що крім очевидного призначення, роутери можуть мати цілу низку корисних, зручних і просто цікавих функцій.

Пропонуємо ознайомитися з десятьма можливостями рядового маршрутизатора, про які мало хто знає.

Зміна діапазонів

Сучасні маршрутизатори підтримують два діапазони: 2,4 і 5 ГГц. Кожен з них має свої переваги і недоліки, і вибирається залежно від площі необхідного покриття і наявності на шляху сигналу перешкод. Однак, якщо в багатоквартирному будинку працює безліч маршрутизаторів в одному діапазоні, вони можуть створювати перешкоди для сусідніх мереж. Експериментуючи з перемиканням діапазонів, можна підібрати оптимальний варіант для ваших умов. Головна умова: щоб обраний діапазон могли підтримувати приймальні пристрої.

Перепризначення портів

Кожен провайдер попереджає про необхідність вимкнення роутера під час грози. Однак у користувача не завжди є така можливість. Насамперед від перенапруги страждає порт WAN. Якщо з вашим роутером сталася подібна неприємність, можна відновити зв’язок без ремонту. У налаштуваннях роутера з комп’ютера перепризначте порт WAN на один з вільних LAN-портів. Ця функція у веб-інтерфейсі іменується віддзеркаленням або віртуальним портом. Також, використовуючи цю функцію можна перемикатися між кількома провайдерами, не міняючи місцями дроти.

Оптимізація трафіку

Функція QoS або “Якість обслуговування” дає змогу розставити пріоритети на потоки трафіку. Якщо маршрутизатор одночасно навантажений кількома завданнями, більшу частку трафіку можуть забирати другорядні процеси, такі як резервне копіювання або довгострокове завантаження торрента. Задаючи пріоритети вручну, можна забезпечити стабільне під’єднання окремим пристроям або призначити пріоритетні додатки, наприклад, відеодзвінки в месенджерах або сервіси для перегляду фільмів.

Підключення без пароля

WPS – це можливість під’єднатися до мережі, якщо Ви забули пароль. Просто натисніть кнопку з відповідною назвою на роутері та пристрої, що підключається, і дочекайтеся автоматичного сполучення. Однак у деяких випадках може знадобитися підтвердження у вигляді PIN-коду, який можна дізнатися в налаштуваннях маршрутизатора. На деяких роутерах кнопка WPS може служити і для перезапуску, тому заздалегідь подивіться в інструкції режим натискання.

Батьківський контроль

Дуже корисна функція, яка знайде своє застосування не тільки в будинку з дітьми, а й в офісі. Залежно від моделі та бренду ця функція може мати різні назви: обмеження доступу або контроль доступу. Зручність функції полягає в можливості одноразово обмежити доступ до певних ресурсів з усіх пристроїв мережі і не налаштовувати кожен телефон, ноутбук і комп’ютер окремо. Також можна налаштувати графік підключення кожного пристрою.

Мобільний інтернет через роутер

Якщо у вас є USB-модем стільникового оператора та оплачений трафік, то ним можна поділитися через домашній роутер. Ця функція зручна, коли у провайдерів технічні роботи або Ви пропустили дату оплати інтернету. Також подібний тандем буде корисний у сільській місцевості або на дачі, де рідко прокладені стаціонарні мережі. Для цього необхідно під’єднати модем до USB-роз’єму роутера і виконати нескладні налаштування відповідно до інструкції конкретного пристрою.

Запис файлів на флешку без ПК

У характеристиках багатьох сучасних маршрутизаторів можна знайти USB-порт. А це означає, що Ви можете записати будь-які файли, що зберігаються на підключених до мережі пристроях, на флешку або зовнішній диск. Система працює і у зворотний бік: з будь-якого комп’ютера, ноутбука або телефону домашньої мережі можна отримати доступ до файлів, що зберігаються на підключеному до роутера носії.

Торренти без комп’ютера

Деякі роутери з USB-роз’ємами оснащені функцією автозавантаження, що дає змогу значно полегшити життя домашнього комп’ютера. Завантажуйте торренти і файли безпосередньо на будь-який зовнішній накопичувач, відключивши ПК після запуску процесу. Поставивши завантаження на ніч, Ви заощадите на електроенергії та уникнете дратівливого гулу комп’ютера. Увімкнути цю функцію можна в налаштуваннях USB-порту роутера.

Контроль підключень

У налаштуваннях кожного роутера міститься список підключених пристроїв. Це дуже корисна функція, яка допоможе виявити нелегальні підключення. Знайти список підключених пристроїв можна в розділі “Бездротові мережі”. У списку вказані IP, моделі або імена пристроїв, якщо вони були задані раніше.

Розширення площі покриття

Дуже часто потужності одного роутера може бути недостатньо для повноцінного покриття приватного будинку або офісного приміщення. Але якщо в наявності є другий маршрутизатор, його можна використовувати як додаткову точку доступу. Для цього роутери слід з’єднати за допомогою LAN-порту або через Wi-Fi. Дані для підключення до мережі не зміняться.

Чи кожен роутер на це здатний?

На жаль, ні. Функціонал кожної моделі залежить від виробника, програмної начинки і технічних характеристик. Якщо у Вас бюджетна модель старше 3 – 5 років, то й очікувати широкого функціоналу від неї не варто. Однак у лінійці у кожного виробника можна знайти моделі з різними можливостями, які допоможуть спростити життя користувача і нададуть додаткові функції, крім основної – стабільне бездротове підключення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Розкрито ціни та дату виходу оновленого двійника Nokia Lumia 920 з новим чіпом і камерою

    Кілька тижнів тому в мережі Інтернет з'явилася інформація про відродження впізнаваного дизайну смартфона Nokia Lumia 920 у…

    16.06.2024

    OpenAI може стати комерційною організацією

    За даними The Information, генеральний директор OpenAI Сем Альтман планує перевести компанію на комерційну стратегію.…

    16.06.2024

    Штучним інтелект стає розумнішим: чат-бот на базі GPT-4 пройшов тест Тьюринга

    У сучасному світі люди взаємодіють зі штучним інтелектом в інтернеті не лише частіше, ніж будь-коли,…

    16.06.2024

    Платформи Snapdragon X можуть перевернути ринок Windows-ПК

    Вже за два дні на ринок виходять ноутбуки з SoC Snapdragon X та ІІ-функціями Windows…

    16.06.2024

    Оновлена версія Google Messages: новий дизайн і розширена функціональність

    Google продовжує вдосконалювати свій месенджер, додаючи новий дизайн своїм користувачам. Новий інтерфейс дозволяє користувачам отримувати…

    16.06.2024

    Програми в Android запрацюють зовсім по-новому

    Компанія Google анонсувала новий режим роботи додатків в Android 15, який може викликати невдоволення деяких…

    16.06.2024