Статті

Чому пропадає інтернет коли хтось телефонує

Share
Час читання: 2 хв.

У більшості випадків, коли ми користуємося смартфоном, вибираємо щось одне: передачу даних або голосові дзвінки. Але іноді може знадобитися одночасно і те, і інше. Приміром, під час конференц-зв’язку потрібно перевірити пошту або відправити повідомлення через месенджер. І деякі читачі помічають, що передача даних під час голосового виклику не працює. Пропоную разом розібратися в можливих причинах.

Одразу скажу, що одночасна передача даних і голосові дзвінки можливі в стільникових мережах будь-яких стандартів від 2G до 4G. Хоча можливість, не означає, що це працює. Особливо це стосується мереж другого покоління – GSM. Можливість одночасної передачі даних і голосу називається Dual Transfer Mode або скорочено DTM. Так ось доступний цей режим далеко не на всіх станціях GSM.

Для роботи цієї технології необхідне оновлення програмного забезпечення, обладнання контролера базових станцій, а також створення спеціального з’єднання – Gs інтерфейсу між центром пакетної комутації та мобільним комутатором. Далеко не всі стільникові компанії і не у всіх регіонах затівали таку модернізацію. А з появою більш високошвидкісних стандартів до DTM виникає дедалі менше інтересу, як і до низькошвидкісного передавання даних у мережі 2G у принципі.

Але підтримка з боку мережі – це ще півбіди. Також режим DTM повинен підтримувати ще й телефон абонента. Здатні на це лише пристрої з класом GPRS – “A”. Одним із таких була Nokia N95. Про приналежність сучасних смартфонів до класів GPRS інформацію знайти практично неможливо навіть на сайті виробників. Не здивуюся, якщо більша частина пристроїв належить до класів “В” або навіть “С”. Зараз підтримка 2G потрібна хіба що для дзвінків у місцях з поганим покриттям, не більше того.

Натомість стандарт 3G підтримує одночасну передачу даних і дзвінки вже з самого старту розробки. Хоча і в мережах третього покоління значок передачі даних може зникнути під час виклику. Але в цьому випадку коло винних звужується. По-перше, для активації режиму DTM смартфон повинен перебувати в зоні впевненого покриття. Передача і голосу, і даних одночасно може погіршити якість з’єднання. Тому за недостатнього покриття передача даних буде автоматично відключена.

Ще одна можлива причина – це високе навантаження в мережі. Режим DTM на смартфоні витрачає більше ресурсів у стільнику, тому налаштування оператора можуть його заборонити.

Ну і нарешті, мабуть, найпоширеніша причина – режим DTM у мережі оператора просто не налаштований. Так, інженери – теж люди. За недостатнього контролю про функцію одночасної передачі даних і голосу можуть просто забути. І поки не надійдуть скарги все так і буде.

У мережах 4G у початковій редакції передачі голосу не було в принципі. Лише з появою VoLTE смартфони перестали переходити в мережі 2G/3G для дзвінків. Як і в мережах 3G, можливість активації DTM у 4G визначається навантаженням мережі, рівнем прийому і налаштуваннями обладнання оператора.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Чому телефон з часом починає працювати повільніше і як це виправити

    З часом будь-який смартфон починає працювати повільніше: довго відкриваються програми, завантажуються фото, а також сповільнюється…

    20.09.2024

    Apple готує вражаючий iPhone 17 Air, який здивує всіх

    Apple готує до випуску повністю оновлену лінійку iPhone, яка зацікавить як давніх фанатів, так і…

    20.09.2024

    Названо пристрої Samsung Galaxy які вже отримали оновлення One UI 6.1.1

    Слідом за нещодавнім релізом досить великого оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23…

    20.09.2024

    Apple взялася за старе: iOS знову уповільнює iPhone

    Днями відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18, але напевно більшість користувачів навіть не припускали, що Apple…

    20.09.2024

    PlayStation 6 вийде у двох різних версіях, одна з яких буде більш доступною

    Як повідомляється, Sony розробляє дві різні SoC (System on Chips) для майбутньої PlayStation 6, що…

    20.09.2024

    Наступний складний телефон Samsung може мати нову назву

    У липні Samsung представила Galaxy Z Fold 6, але ще до цього з’явилися чутки про…

    20.09.2024