Чи потрібно міняти телефон щороку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Еволюція мобільних телефонів триває вже близько трьох десятиліть. Але зараз розробники вже не можуть запропонувати щось кардинально нове і незвичайне. Моделі, що випускаються, отримують незначні поліпшення в плані продуктивності.

Але навіть якщо нові смартфони мають невеликі доопрацювання, їх все одно купують. Деякі люди змінюють девайси щороку. В Apple для цього є спеціальна програма, що стимулює клієнтів регулярно купувати нові пристрої. Але і без неї телефони розбирають, як гарячі пиріжки.

Спробуємо розібратися, чи варто міняти гаджет щороку, і які у цього можуть бути наслідки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Непотрібні витрати

Іноді люди змінюють телефони за потребою – виявляють заводський брак, розбивають екрани, прагнуть отримати потрібні функції. Найчастіше покупки пов’язані з успішним маркетингом виробників, які переконують користувачів мати “все найкраще і найсучасніше”. І якщо людина звикла змінювати смартфон щороку, то навряд чи вона купує звичайний телефон. Майже напевно це буде флагманська модель, що має високу вартість.

Такі витрати пояснюються по-різному: потрібно себе балувати, можу собі дозволити тощо. Іноді фінансові втрати частково компенсуються продажем старих пристроїв. Але в будь-якому разі їх складно виправдати з економічної точки зору – за фактом за великі гроші користувачі отримують майже такі самі пристрої.

Смартфони та навколишнє середовище

Сучасний смартфон – це умовна “таблиця Менделєєва”. У ньому використовуються найрізноманітніші матеріали, деякі з яких потребують спеціальної утилізації. Плюс для виробництва пристроїв потрібно багато енергії, яку неможливо отримати без використання природних ресурсів і утворення великої кількості відходів. Тобто що більше телефонів з’являється на планеті, то сильніше виснажуються природні запаси і відбувається забруднення навколишнього середовища!

Використання телефону для роботи

Дуже рідко користувачам потрібна потужна камера, нова версія Bluetooth або ще якась крута фішка. Усе це може знадобитися тим, хто знімає огляди, веде блог або займається тестуванням техніки. Але звичайним людям усі ці доопрацювання ні до чого. Зараз навіть у бюджетних моделях стоять гідні камери, хороші екрани і батареї, є набір всіляких функцій. Тому виправдання типу “телефон потрібен для роботи”, це більше самообман.

Типи користувачів

Якщо смартфон потрібен для редагування файлів, запису відео та порівняння характеристик з іншими моделями, то часта зміна пристроїв виправдана. Коли пристрій використовується для дзвінків, створення сімейних фотографій і звичайних ігор, цілком достатньо звичайних моделей і немає сенсу часто купувати нові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.