Статті

Чому краще купувати дорогі смартфони

Share

За необхідності купити новий смартфон багато хто задається питанням, що ж купити – бюджетник або дорожчу модель, середньобюджетний апарат або флагман. Тут, звісно, вирішальне значення мають фінансові можливості, ну або ж готовність купувати смартфон у кредит.

Якщо ж грошова складова дозволяє, то краще купити телефон дорожче. Далі, розповімо чому.

Відразу зазначимо, ми не розглядаємо апарати з невеликою різницею, наприклад, у 8 і 10 тисяч гривень. Відмінностей у них буде не багато. Мова про різницю між недорогим смартфоном і флагманською моделлю, або моделлю на середній бюджет, але наближеною до флагмана за своїми опціями.

Перше – дизайн і якість матеріалів

Дорожчі моделі отримують якісні матеріали корпусу – це метал або захищене скло. Може використовуватися і пластик, але за якістю він буде в рази кращим, ніж у бюджетних смартфонів.

І якщо певний час тому виробники пропонували апарати з глянцевою задньою панеллю зі скла, що не дуже практично, адже видно всі забруднення і сліди від пальців, то тепер тенденція йде в бік використання матового скла. Такий телефон не забруднюється так швидко і не ковзає в руці.

Захищений корпус дорогих гаджетів і від механічних пошкоджень, якщо їх носити без захисного чохла, то поверхня не так швидко пошкодиться, як у дешевих моделей.

Також смартфони, які мають вищу вартість, не бояться води, бо отримують захист від потрапляння вологи за стандартом IP68, ну або хоча б IP67 в моделях подешевше.

Друге – дисплей

Тут все просто – дорогі моделі отримують якісні OLED-матриці, які забезпечують точну передачу кольору, видають яскраві зображення з відмінними кутами огляду. На екрані можна все розглянути без проблем навіть під сонячними променями. Роздільна здатність у них, як мінімум, FHD+, а це забезпечує чітку деталізацію.

Останнім часом дорожчі смартфони отримують і підвищену частоту оновлення дисплея – 90 або 120 Гц, що значно підвищує плавність картинки на екрані.

У бюджетниках же стоїть дешевша матриця, найчастіше IPS, або взагалі TN-матриці в ультрабюджетних моделях. Відгук у них гірший, кути огляду нікуди не годяться, а роздільна здатність мінімальна, тому деякі екрани видають зернисті зображення за рахунок невисокої пікселізації.

Камери

Якщо подивитися на бюджетний смартфон сьогодні, то, на перший погляд, за камерою він не особливо й відрізняється від флагмана. У дешеві моделі встановлюють теж кілька модулів, наприклад, на задній панелі їх може бути вбудовано 3 або навіть 4. Це головний модуль, ширококутний, макро і датчик глибини. Здавалося б, усе необхідне є. Але тут справа в роздільній здатності.

Камери в недорогих смартфонах отримують зовсім невисоку роздільну здатність, головний модуль в середньому має близько 13 МП. І зараз йде тенденція до встановлення в бюджетні апарати датчиків на 48 МП, але все одно вони не видають настільки ж якісних фото, як дорогі моделі. На фотографіях може бути присутня розмитість, нечіткість, шуми.

Те ж саме стосується і передньої камери, її роздільна здатність на бюджетниках, як правило, близько 5-8 МП. Любителям селфі можуть не дуже сподобатися розмиті зображення.

Урізана і функціональність камери. Найчастіше в бюджетниках годі й шукати нічного режиму, уповільненого режиму і ще купи можливостей, що є в дорогих моделях. Запис відео йде теж у не найвищій роздільній здатності, плюс відсутня стабілізація, тому зняте відео дивитися, м’яко кажучи, буде не дуже зручно, тому що картинка буде стрибати і скакати.

У дорогих же смартфонах найчастіше стоять датчики камери від іменитих брендів і виробників. Висока роздільна здатність забезпечує чіткість і відмінну деталізацію знімків, передача кольору тут максимально наближена до дійсної. У флагманах стоїть купа налаштувань і режимів, відео знімається в супервисокій роздільній здатності 8К і, звичайно, є стабілізація відео, хоч професійні фільми знімай.

Продуктивність

Останнім часом виробники бюджетних смартфонів дедалі частіше заявляють про встановлені потужні ігрові процесори, які тягнуть усі ігри та додатки. Насправді, це рекламний хід. Різниця між дешевим і дорогим процесором завжди є і буде.

Купуючи бюджетника, потрібно розуміти, що він може пригальмовувати не тільки при великій кількості запущених додатків, а й просто при звичайному використанні або перегортанні меню. Але тут, звісно, все залежить від ціни. Бюджетний смартфон за 10 і 15 тисяч може істотно відрізнятися за швидкодією.

Потрібно враховувати і кількість оперативної пам’яті. В ультрабюджетники ставлять 1-2 ГБ, в бюджетні моделі від 2 до 4 ГБ ОЗП, а дорожчі смартфони отримують 6, 8 і навіть 16 ГБ оперативної пам’яті, що теж серйозно прискорює їхню роботу.

Урізають у недорогих смартфонах і обсяг постійної пам’яті, найчастіше це 16, 32, 64 або 128 ГБ. У дорогих моделях її обсяг може бути 256, 512 ГБ і навіть доходити до 1 ТБ.

Технології

Усе, що робить використання смартфона комфортнішим, є в дорогих гаджетах. Це обов’язково підтримка 4G LTE, швидкий Wi-Fi, Bluetooth не нижче 5.0. Вбудовують у дорогі смартфони підекранний сканер відбитків пальців, є модуль NFC, який дає змогу використовувати смартфон для безконтактних платежів у магазинах.

У бюджетних же гаджетах сканер може бути, але найчастіше він розміщений на задній панелі, що є вже застарілим рішенням. У дорожчих моделях він може бути вбудований у кнопку живлення на бічній грані. А в найдешевших моделях його і зовсім немає, а для розблокування телефону можна використовувати опцію розпізнавання обличчя. А якщо немає і її, то просто цифровий пін-код.

Не у всіх дешевих смартфонах є модуль NFC. Є, звичайно, винятки, наприклад, бюджетні ZTE, Xiaomi теж можуть використовуватися для безконтактної оплати.

Дві сім-карти зараз є практично у всіх смартфонах, якщо не брати до уваги продукцію Apple. А ось у слоті є різниця і тут на коні дешевші гаджети. У них зазвичай слот 2+1, тобто вміщує в себе дві сім-карти і карту пам’яті одночасно. У дорогих же моделях дедалі частіше стали встановлювати комбінований слот – тобто або одна сім-карта і карта пам’яті, або дві сім-карти і пам’ять вже не розширити. Але тут потрібно дивитися на можливість активації електронної сімки, у багатьох флагманах така опція є. І тоді обмежувати себе не доведеться.

Що стосується операційної системи, то флагмани вже з коробки йдуть з останньою версією ОС, наприклад, зараз це Android 11. Регулярно отримують оновлення та покращення, що сприяє більш стабільній роботі.

Смартфони подешевше можуть працювати на попередній версії ОС, наприклад, Android 10. Може стояти й остання версія, але вона матиме урізані можливості, спеціально для дешевих смартфонів, наприклад, Android 11 Go Edition, або як ставить компанія Samsung урізану версію свого фірмового інтерфейсу One UI 3.1 Core.

Батарея і зарядка

За ємністю батареї відмінностей може і не бути, зараз багато і дешевих, і дорогих смартфонів мають 5000 мАг або близько того. Є дешеві апарати і з більш ємною батареєю, наприклад, 6000 мАг.

А ось зі швидкою зарядкою не все так райдужно. Дійсно швидка зарядка зустрічається тільки в дорожчих смартфонах, її потужність від 25 Вт і більше.

У дешевих же смартфонах потужність зарядки становить 7-10 Вт, у деяких 15 Вт, але особливо швидко нею теж не зарядиш.

А що стосується бездротової зарядки, то тут без варіантів, тільки якщо викладеш кругленьку суму за гаджет.

Те саме можна сказати і про роз’єм. Дешеві моделі отримують застарілий порт micro USB, моделі подорожче і флагмани – сучасний і зручний USB Type-C.

Висновки

Ну і які висновки? Є гроші, купуй смартфон подорожче, за всіма технічними параметрами і функціональністю він буде кращим, і є ймовірність, що прослужить довше.

Немає грошей, а в кредит влазити не хочеться, розглядай, що подешевше. Але краще ретельно вивчити всі параметри і можливості телефону, адже є і бюджетні моделі, які в рази перевершують за функціональністю і якістю своїх побратимів за такою ж ціною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    iOS 18 дозволяє замінити «Привіт, Siri» на будь-яку іншу фразу

    За інформацією від авторитетного оглядача пристроїв Apple Марка Гурмана з Bloomberg, з виходом iOS 18…

    17.06.2024

    Нові Apple Watch стануть тоншими і отримають більші екрани

    Як ми вже повідомляли сьогодні, Apple, схоже, взяла курс на зміну дизайну своїх продуктів. Якщо…

    17.06.2024

    Microsoft закликає не боятися переходу з Windows 10 на Windows 11, розвінчуючи популярні міфи

    Компанія Microsoft продовжує заохочувати своїх користувачів, які все ще використовують Windows 10, перейти на операційну…

    17.06.2024

    Дизайн Galaxy Watch 7 Ultra показали на новий рендерах

    Samsung поки не анонсувала випуск смарт-годинника Galaxy Watch7 Ultra, але це не завадило інсайдерам опублікувати…

    17.06.2024

    Послуга пересилання СМС через супутник в iOS 18 буде платною

    Два роки тому, одночасно з випуском iPhone 14, Apple впровадила можливість надсилання текстових повідомлень через…

    17.06.2024

    Чому швидкість інтернету невпинно зростає

    Якщо автомобілі вже багато років їздять міськими вулицями з дозволеною швидкістю 60 км/год і ця…

    17.06.2024