Плоский чи закруглений: який дисплей для смартфона кращий

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Погодьтеся, ми розпещені вибором чудових телефонів. Можна купити все, що завгодно: продуктивний, преміальний, автономний, захищений, недорогий та інші види смартфонів. Іноді навіть здається, що пропозиція перевищує попит. Але крім лояльності до бренду і вимог до моделі є ще один показник, на який доводиться звертати увагу незалежно від того, що потрібно вам. Просто це є майже в будь-якій ціновій категорії і не залежить від інших функцій смартфона. Я говорю про вічну суперечку між плоскими і округленими екранами. Зараз у мене є більш-менш зрозуміла відповідь на питання, що ж краще вибрати.

Який екран для телефону кращий

За останній час я встиг покористуватися багатьма смартфонами – від бюджетних моделей до Galaxy S23 Ultra і iPhone 14. І серед них були обидва типи екранів. В ідеальному світі я згоден з прихильниками плоских екранів – вони дійсно кращі.

Вони виглядають чистішими з точки зору однорідності картинки. Вміст не деформується і не зникає по краях. Вам не потрібно боротися з неправильною реєстрацією жестів назад. Чохли щільно прилягають, а захисні плівки/скло легко клеяться і добре тримаються. Та й розбити такий екран складніше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Плоский чи округлений екран

Apple iPhone 14 і Sony Xperia 5 IV були одними з моїх улюблених телефонів за останній рік. І хоча зараз я маю Huawei Mate 50 Pro, плоскі краї виглядають гострими та чіткими, і такими пристроями приємно користуватися. Проте всі вони мають одну спільну рису – вони більш компактні та легко поміщаються в кишені. Дотягнутися до будь-якої частини 6-дюймового дисплея з пласкими краями досить легко, при цьому телефон надійно притискається до долоні. Навпаки, великі телефони з ідеально плоскими екранами, на кшталт iPhone 14 Pro Max, поводяться інакше. Принаймні таке відчуття склалося саме в мене.

Багато хто згоден з тим, що 6,7-дюймовий Apple iPhone 14 Pro Max, відверто кажучи, жахливий у використанні. Незручно друкувати, а незграбні краї дійсно протирають дірку в кишені джинсів. Як не дивно, ще більший, орієнтований на ігри, nubia REDMAGIC 8 Pro легше використовувати однією рукою, насамперед тому, що він легший і він не так обтяжений потужним модулем камер. А ще він не скляний і його простіше тримати в руці. Ви можете збалансувати його на пальцях, а не класти на долоню, намагаючись дотягнутися до дальнього краю екрана.

Створення доволі зручного великого телефона з плоскими гранями та екраном можливе, але вам доведеться пожертвувати великими камерами та скляними панелями, які стали синонімами преміальних телефонів вищого рівня. Тому масовими зміни все одно не будуть.

Чи зручно користуватися заокругленим екраном

Водночас боротьба з округленими краями екрана щоразу, коли я хотів зробити жест назад, змушувала мене засумніватися в тому, що мені це потрібно. Витончені лінії таких телефонів мають гарний вигляд, але ускладнюють швидке визначення краю телефону. Але ж є ще й телефони, які заокруглюють грані з усіх боків. На це приємно дивитися, але, знову ж таки, не всякий вигин забезпечує надійне захоплення.

Телефони, на кшталт OPPO Find X6 Pro і Samsung Galaxy S22 Ultra, мають більш приємний скіс, тому вони досить ергономічні. Визначення краю екрана стає зручнішим і вам простіше намацати те місце, де закінчується екран.

Так, я говорю саме про минулорічний Galaxy S22 Ultra, який мало чим відрізняється від новішого Galaxy S23 Ultra. Але навіть невеликі зміни можуть мати значення, і Samsung перейшла до більш прямокутних країв з S23 Ultra. Можливо, різницю вдасться побачити тільки під час прямого порівняння або після тривалого використання, але вона є і вирішує багато чого.

А ще приємно, що в серії S23 є плоска модель з невеликим екраном, яка дає змогу вам насолоджуватися улюбленим телефоном від звичного бренду, але при цьому мати плоский екран.

Саме на великих телефонах вигин дає більше можливостей дотягнутися до протилежної частини екрана (хоча й визначити край панелі складніше), а рука м’якше обтікає округлу найближчу грань. Це зручно саме в тих випадках, коли треба тягнутися до протилежного боку екрана. Але під час роботи з центральною частиною екрана це не має великого значення.

Деякі користувачі помічали, що під час переходу з округленого екрана на плоский новий телефон здається їм більш незграбним. Але це теж залежить від моделі. Наприклад, Galaxy S23 так не врізається в руку, як iPhone 14 або 14 Pro. А це свідчить про те, що важливий ще й дизайн телефону загалом.

Який екран має бути в телефона

Зрештою вибір типу екрана справді зводиться до вподобань. Та й хто я такий, щоб однозначно говорити вам, що купити? Але думкою поділитися я можу. Для невеликих телефонів прямі краї безумовно підходять. Вони зручно лежать у руці і вам легко дотягнутися до протилежної грані. Якщо телефон великий, то краще, якщо в нього буде вигнутий екран.

Втім, сказане стосується тільки використання однією рукою. Якщо ви завжди тримаєте телефон двома руками, то взагалі не має значення, який у нього екран, і треба дивитися тільки на індивідуальні переваги. У цьому разі беріть те, що вам більше подобається зовні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.