Статті

Чому не можна купувати дуже дешеві смартфони

Share
Час читання: 2 хв.

Бюджетні смартфони можуть бути якісними, але й у них є нижній ціновий поріг, переступати який не рекомендується. Чому не варто купувати дуже дешеві смартфони, і чим це може обернутися?

Низька продуктивність

Головна причина не купувати смартфони дешевше 3-5 тисяч гривень полягає в їхній низькій продуктивності. За швидкість роботи пристрою відповідає ціла низка чинників, які в занадто бюджетних моделях часто залишають бажати кращого:

  • Обсяг оперативної пам’яті. Найчастіше становить 2 ГБ або менше. Цього вистачить на запуск невимогливих додатків (месенджери, YouTube) або стандартних процесів (дзвінки, SMS, календар), але водночас телефон може пригальмовувати або довго відгукуватися на натискання під час спроби відкрити кілька програм одночасно.
  • Процесор. У дуже бюджетні моделі часто вбудовують старі або маловідомі процесори, які не зможуть забезпечити швидку роботу телефону.
  • Програмне забезпечення. У занадто дешевих телефонах ПЗ рідко отримує оптимізовані оновлення, що ще сильніше уповільнює його роботу.

Смартфони найнижчої цінової категорії не розраховані на багатозадачність, тому на них особливо складно переходити після відносно потужних пристроїв. Часто новий телефон працює нормально в перші тижні, але після встановлення кількох додаткових додатків, що працюють у фоні, починає сильно виснути.

Мінімальний ОЗП і слабкий процесор легко “забити” роботою всього кількох програм, але ж частина оперативної пам’яті йде ще й на роботу ОС. У результаті гальмувати будуть не тільки додатки, а й сам телефон – вихід у меню, перемикання між додатками, сенсор тощо.

Повільна зарядка

Ще одна особливість, до якої можна звикнути на пристроях, дорожчих за 5 тисяч гривень, – наявність швидкої зарядки. Дешеві моделі хоч і можуть похвалитися непоганою автономністю, але заряджати такий апарат доведеться близько 1-2 годин. Крім того, тривалий час роботи цих смартфонів далеко не заслуга виробника, як вважають багато покупців. Причина лише в тому, що слабкі телефони і навантажуються менше, а значить і повільніше витрачають заряд – такого ж результату можна досягти на будь-якому смартфоні, якщо оптимізувати його роботу і відмовитися від непотрібних додатків.

Застарілі технології та відсутність датчиків

Щоб зберегти низьку вартість пристрою, виробник економить на багатьох його аспектах. Так, дешеві моделі найчастіше оснащені застарілим роз’ємом для зарядки microUSB, зарядні пристрої під який зустрічаються все рідше. Бюджетники зазвичай не оснащені NFC-модулем, а якість їхніх камер вирізняється не тільки меншим числом об’єктивів (один, рідше два), а й гіршою роздільною здатністю, а також посереднім опрацюванням знімків.

Ризик нарватися на неякісний товар

Смартфони відомих брендів дешевше 3-5 тисяч гривень хоч і мають вкрай низьку продуктивність, але можуть згодитися як тимчасове рішення або, наприклад, телефон для дзвінків дитині. Однак під час пошуку надто дешевих моделей в інтернеті покупці можуть наштовхнутися на смартфони невідомих виробників із сумнівною репутацією.

Навіть якщо характеристики моделі здаються прийнятними, на ділі користувачі часто стикаються з неробочими смартфонами, які не мають нічого спільного з описаними на сайті продавця параметрами.

Таким чином, купувати надмірно дешеві смартфони для постійної роботи не рекомендується – їхня ОЗП швидко “забивається”, через що гальма і повільний відгук на натискання будуть помітні вже за кілька тижнів після купівлі. Якщо ж інших варіантів немає, то орієнтуватися варто на перевірені бренди, а також уважно вивчати відгуки перед покупкою.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Власник TikTok компанія ByteDance запустить навушники з підтримкою ШІ

    ByteDance, власник популярної програми для перегляду коротких відеороликів TikTok, випустила свої власні навушники, які дозволяють…

    10.10.2024

    Генератор зображень від Google став доступний для всіх користувачів

    Компанія Google відкрила вільний доступ до своєї ШІ-моделі для генерації зображень під назвою Imagen 3.…

    10.10.2024

    Nintendo представив будильник Alarmo з темами найпопулярніших ігор

    Nintendo представила Nintendo Sound Clock Alarmo – інтерактивний будильник із темами з популярних ігор. Alarmo…

    10.10.2024

    Хакери вкрали у The Wayback Machine дані 31 млн користувачів

    Сервіс The Wayback Machine, що належить проекту Internet Archive, став жертвою масштабного витоку даних. Хакери…

    10.10.2024

    OpenAI може стати найбільш оманливою і маніпулятивною компанією в історії

    Відомий фахівець у сфері штучного інтелекту та когнітивіст Гарі Маркус зробив тривожний прогноз щодо майбутнього…

    10.10.2024

    Apple випустить нову клавіатуру Magic Keyboard для iPad Air

    Журналіст Bloomberg Марк Гурман заявив, що Apple планує випустити нову клавіатуру Magic Keyboard для 11-…

    10.10.2024