Статті

Топ-3 головні схеми телефонних шахраїв у 2023 році

Share
Час читання: 3 хв.

Телефонне шахрайство продовжує залишатися одним із найпоширеніших способів обману громадян. Розповімо про три головні схеми, які залишаються популярними у 2023 році.

Дзвінки від імені співробітників банків

Незважаючи на широкий розголос цієї далеко не нової схеми, шахраї продовжують успішно її застосовувати. Навіть абоненти, які знають про подібний обман, часто не можуть впоратися з емоціями і страхом втратити гроші, через що йдуть на поводу у зловмисників.

Поглиблюють проблему і різні варіації цієї схеми, які шахраї встигли придумати. Якщо найчастіше аферисти лякають “підозрілою активністю” на картці, до чого багато абонентів уже звикли, то інші варіанти можуть поставити жертву в глухий кут. Так, шахраї можуть повідомити про спробу злому онлайн-банку клієнта або його блокування. У цьому разі просять повідомляти не дані картки, чого всі очікують, а, наприклад, код з SMS або пароль і логін від входу в акаунт банку.

Є й інші різновиди цієї схеми, на які можуть попастися абоненти:

  • Шахраї повідомляють про спробу переказу великої суми грошей з рахунку жертви.
  • Якщо та хоче відхилити переказ, то від неї вимагають повідомити дані картки або секретний код з SMS.
  • Аферисти можуть зателефонувати після доставки пластикової картки і нібито запропонувати її активувати – у процесі у жертви виманюють дані банківської картки.
  • Жертві від імені банку пропонують кредит на підозріло вигідних умовах, а потім просять сплатити комісію або внести гроші за оформлення страховки для кредиту.

Важливо! На цьому варіації шахрайської схеми від імені співробітників банку не закінчуються, але будь-яку з них можна обчислити відразу – справжній банк не вимагає від клієнта називати свої конфіденційні дані, а також переказувати гроші. Будь-які питання вирішуються тільки у відділенні банку, а в разі підозрілої активності на картці її відразу блокують.

Дзвінки від імені співробітників поліції та інших органів

Великою популярністю користується і схема, в якій шахраї представляються співробітниками державних структур: поліції, ФСБ, прокуратури, слідчого комітету та інших. Незалежно від названої посади та підрозділу, схема виглядає наступним чином: невідомі повідомляють жертві, що гроші на її банківських картах під загрозою крадіжки, а потім пропонують зняти їх і перевести на безпечний рахунок. Нерідко абонента змушують узяти ще й кредит, щоб це не змогли зробити “злодії”, тобто перевищити так званий “ліміт за кредитами”.

Шахраї часто працюють у команді: телефонують спочатку від імені правоохоронних органів, потім банку або навіть Центробанку. У процесі розмови аферисти тиснуть авторитетом названої посади, кваплять і залякують серйозними наслідками за відмову від співпраці. Як показує статистика, цього виявляється достатньо, щоб навіть розсудливий абонент піддався паніці і перевів гроші зловмисникам.

Як і у випадку з минулою схемою, питання крадіжки грошей з карток не обговорюють телефоном – справжні співробітники поліції (або будь-якого іншого органу) мають запросити абонента до відділення, де й будуть вживати подальших заходів. Тому будь-яку розмову з подібним змістом потрібно одразу закінчувати і самостійно передзвонювати у свій банк або відділення поліції.

Дзвінки від імені співробітників “Дії”

Підвищену довіру багато абонентів відчувають не лише до співробітників поліції, а й до сервісу “Дії”. Тому і від його імені шахраї почали дзвонити частіше . Головне завдання аферистів зазвичай полягає в тому, щоб отримати доступ до облікового запису жертви. Щоб це зробити, шахраї повідомляють про нібито злам облікового запису абонента і вимагають передати їм файловий ключ.

Зловмисники виманюють файл також іншими способами, наприклад, повідомляють про отримання електронного листа на ім’я жертви, який можна перенаправити в особистий кабінет на “Дії” за допомогою цього ключа.

Окремо варто згадати новий тренд шахраїв – дзвінки через месенджери. Зловмисники все частіше дзвонять через WhatsApp та Viber, представляючись співробітниками банків, поліції та інших державних структур. Нерідко свою «посаду» аферисти підкріплюють візуально: як фотографія профілю невідомі можуть ставити логотип банків та символіку правоохоронних органів.

Важливо пам’ятати, що справжні співробітники поліції чи банків не дзвонять через месенджери. Тому будь-який дзвінок від їхнього імені по WhatsApp необхідно відразу закінчувати – на тому кінці дроту гарантовано знаходяться шахраї.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024