Що не можна говорити телефоном, якщо вам телефонують шахраї

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно багатьом із вас телефонували шахраї, які представлялися операторами банку. Після таких телефонних розмов деякі люди отримували оформлену на них кредитну позику. Як таке могло статися? У статті поговоримо про те, що не можна говорити по телефону і чим це може загрожувати. Дочитайте цю статтю, щоб знати, як розмовляти з шахраями і що робити, якщо вас обдурили.

Зараз не обов’язково казати дані свого паспорта або три цифри на звороті картки, щоб попастися на обман. Достатньо запису вашого голосу, щоб оформити на вас кредит. Тому ніколи не починайте розмову зі слова “Так”, краще кажіть: “Алло”.

А чому, запитаєте ви, достатньо одного голосу для оформлення кредиту? Адже зазвичай людина має сама прийти в банк і надати свій паспорт для отримання кредиту. Банки збирають наші дані та передають у біометричну систему для того, щоб клієнт мав можливість віддалено відкрити рахунок, переказати гроші та отримати інші послуги. Але попередньо людина має відвідати банк, щоб співробітник зняв відеозображення і записав голос.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як правило, тільки голосових відповідей “Так”, “Вірно” або “Підтверджую” недостатньо для того, щоб оформити кредит або мікропозику. Телефонні розмови не мають юридичної сили. Будь-які договори позики укладаються письмово або вам на телефон надсилається SMS-повідомлення з кодом, який ви маєте внести.

Але, на жаль, шахраї можуть і по-іншому скористатися записом голосу. Вони можуть змонтувати запис, щоб шантажувати або вас, або ваших близьких. Про це теж не варто забувати. Тому уникайте розмови з невідомими особами по телефону.

Як правильно діяти, якщо вам телефонують з невідомого номера?

Ви маєте зрозуміти, хто вам телефонує і з якою метою. Якщо вам начебто телефонують з банку, покладіть слухавку, потім самостійно зателефонуйте в банк і уточніть, чи дійсно відбуваються якісь маніпуляції з вашою карткою. Не слід передзвонювати за тим самим номером, навіть якщо це офіційний номер банку. Як, наприклад, номер 900 у Сбербанку. Річ у тім, що злочинці навчилися підробляти номери. Якщо ви натискаєте кнопку передзвонити, то потрапляєте знову на шахраїв.

Варто також пам’ятати про те, що не можна відправляти SMS на незнайомі номери та переходити за підозрілими посиланнями. Тому не довіряйте стороннім і підозрілим особам свою інформацію і в жодному разі не ведіться на жодні виверти з шантажем. Якщо все-таки ви потрапили на вудку шахраїв, то звертайтеся за консультацією до юридичних компаній, щоб розібратися в проблемі та знайти її вирішення.

Що робити, якщо вже на вас оформили мікропозику без вашої згоди?

Спочатку пишемо заяву в поліцію про шахрайство у сфері кредитування. Оформлення позик складається з двох етапів.

Перший етап: підписання договору. Ви повинні поставити підпис або ввести код через SMS.

Другий етап: переказ грошей. Якщо ви стикаєтеся зі стягненням боргу, але водночас ніяких грошей не отримуєте, то робіть запит у бюро кредитних історій. І якщо ви бачите, що з’явився борг, то в цьому випадку потрібно писати заяву в поліцію за фактом шахрайства.

Далі пишемо заяву кредитору, щоб провести внутрішню перевірку з приводу видачі позики невідомій особі.

Але якщо всі ці дії не допомогли, тоді необхідно писати заяву до суду про розірвання договору.

А якщо ж ви виявили у себе на картці частину грошей, то необхідно з’ясувати в банку та отримати розписку про те, звідки прийшли ці гроші та повертати їх. Якщо ви залишите кошти у себе, то на вас можуть подати до суду. І в підсумку вам доведеться заплатити набагато більше, ніж ви отримали б спочатку, і суд буде на боці кредитної організації, тому що гроші ви отримали. Тому необхідно повертати гроші і доводити, що позику ви не оформляли.

І на закінчення хочемо сказати, що слухавку з підозрілих номерів краще не брати. Але якщо все-таки розмова відбулася, то необхідно перевірити, що відбувається з вашим рахунком.

Також ви можете перевірити номер, з якого вам телефонували. Зараз існує безліч програм, за якими ви можете побачити найменування контакту.

І ще одна рекомендація від нас: встановіть програму антиспам, яка блокуватиме дзвінки з небажаних номерів, що продзвонюють сотні людей.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.