Статті

Чому небезпечно підбирати знайдені смартфони

Share
Час читання: 2 хв.

Якщо телефон знайдено в громадському місці – транспорті, кафе, магазині – безпрограшним варіантом стане віддати смартфон адміністратору. Часто незрозуміло, що робити, якщо гаджет виявлено на вулиці, навколо – нікого, водночас сім-карти немає, а екран блокування наполегливо вимагає пароль. У цьому випадку найкращим рішенням буде звернутися в поліцію – правоохоронці не мають права вилучати техніку, але зобов’язані прийняти вашу заяву про знайдену цінність. Якщо через 6 місяців власник не з’явиться, телефон стане вашим на законних підставах.

При цьому господар смартфона може звернутися в поліцію раніше за вас – із заявою про крадіжку. Тоді доведеться доводити, що телефон був саме знайдений. Щоб застрахувати себе від подібних звинувачень, перед візитом до поліції можна розмістити оголошення про знахідку. Однак зберігати невідомий смартфон у себе протягом довгого часу може бути небезпечно з кількох причин.

Чимало телефонів мають функцію, яка дає змогу визначити координати зниклого пристрою та заблокувати його. Не варто забувати, що смартфон – це розумний пристрій і багато всього вміє. Особливо, якщо колишній власник його заздалегідь підготував (можливо спеціально для вас).

Обережно! За вами стежать

Наприклад, попередній господар може дочекатися пронесення телефону в захищену мережу підприємства і “злити” паролі від Wi-Fi, отримавши доступ до робочих систем та інформації вашої компанії. Він може періодично вмикати камеру-мікрофон і спостерігати, чим займається жертва. Маючи віддалений доступ до телефону, можна перехоплювати масу інформації, зокрема особисті фотографії (вони відправлятимуться в якесь хмарне сховище). Можна відстежувати переміщення людини зі знайденим телефоном, наприклад, дочекатися від’їзду за місто і навідатися в її квартиру.

Важливо пам’ятати, що власна цікавість також може призвести до небажаних наслідків. Якщо поритися в знайденому телефоні, знайти чиюсь дорогу або важливу інформацію і, всупереч здоровому глузду, скористатися нею, то можуть настати серйозні юридичні наслідки.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Як захистити свій Android пристрій від крадіжки: прості рекомендації

    У сучасному цифровому світі смартфони виконують більше, ніж просто функції зв’язку — вони зберігають наше…

    21.09.2024

    5 нових функцій iPhone 16, про які ви могли не знати

    Вчора Apple презентувала нову лінійку iPhone 16, що привернула увагу яскравими кольорами, новою кнопкою для…

    21.09.2024

    Нова Пошта повідомила про важливі зміни для українців, які перебувають за кордоном

    Нова Пошта мала базовий додаток для європейських країн, де були тільки стандартні функції. Тепер же…

    21.09.2024

    Продуктивність Apple A18 Pro та Snapdragon 8 Gen 3 порівняли в умовах гри Genshin Impact

    Нові моделі iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max від Apple принесли суттєві покращення,…

    21.09.2024

    Головна функція WhatsApp і Viber може бути небезпечною для користувачів

    Експерти попередили про небезпеку, яку можуть приховувати листівки, що надсилаються через месенджери, такі як WhatsApp…

    21.09.2024

    OpenAI активно рухається до 3-ї фази ШІ та залучає таланти для команди

    Компанія OpenAI знову привертає увагу своїми амбітними планами щодо розвитку штучного інтелекту. Під керівництвом дослідника…

    21.09.2024