Статті

Чи можна відновити дані з несправного SSD. Все, що потрібно знати

Share
Час читання: 3 хв.

Коли SSD диски почали з’являтися на ринку, їх полюбили за швидкодію і надійність. Користувачі вважали, що відсутність механічних частин знижує ймовірність поломки.

У цьому є певна логіка, дійсно, статистика показує, що твердотільні накопичувачі стають дедалі надійнішими. Так, SSD диски можуть прослужити довго, але це не означає, що вони не можуть вийти з ладу. Як відновити втрачені дані? І чи можливо це в принципі?

Чому SSD диски виходять з ладу?

Перегрівання. Твердотільні накопичувачі можуть перегріватися, якщо їх активно використовувати. Незважаючи на те що SSD диски накопичувачі знижують продуктивність у разі перегріву, недостатнє охолодження рано чи пізно призведе до відмови пристрою. Щоб не допустити перегріву диска, використовуйте його в щадному режимі і стежте за станом системи вентиляції.

Фізичні пошкодження. Хоча твердотільні накопичувачі не так схильні до механічних пошкоджень, удари, потрапляння рідини та інші зовнішні чинники можуть пошкодити диск і призвести до втрати даних.

Стрибки напруги. Напевно, найпоширеніша причина поломки SSD диска. На щастя впоратися з нею дуже просто, хороший мережевий фільтр захистить диск.

Способи відновлення даних з несправного SSD

Є кілька способів відновити доступ до SSD, що вийшов з ладу. Однак, перш ніж приступити до наступних методів, переконайтеся, що команду TRIM вимкнено.

Команда TRIM – це команда Advanced Technology Attachment (ATA), яка повідомляє твердотільному накопичувачу (SSD), які блоки даних він може стерти, коли вони більше не використовуються. Таким чином підвищується продуктивність читання/запису і збільшується термін служби диска.

Однак команда TRIM, якщо її ввімкнено, значно знижує ймовірність успішного відновлення даних.

Ось як перевірити, чи ввімкнено команду TRIM:

  • Клацніть WIN правою кнопкою миші.
  • Виберіть пункт Windows Power Shell (адміністратор)
  • Введіть таку команду і натисніть Enter
    fsutil behavior query DisableDeleteNotify

Якщо команда повертає нульове значення (0), це означає, що функція TRIM увімкнена, значення (1) означає, що TRIM вимкнено.

Щоб вимкнути команду TRIM, використовуйте команду fsutil disabledeletenotify 1 і натисніть Enter.

Закрийте вікно і перезавантажте комп’ютер. Команду буде вимкнено.

Що робити в разі пошкодження логічної структури диска

Збільшити шанси на успішне відновлення даних з несправного SSD допоможуть такі рекомендації:

Вимкніть SSD: щойно ви помітите втрату даних на вашому SSD, відключіть його від комп’ютера. Підключіть його до іншого ПК, щоб почати процес відновлення даних.

Перезаписуйте дані на інший диск: якщо ви хочете відновити дані за допомогою спеціальних програм, переконайтеся, що ви переносите їх на інший диск, а не на той самий SSD, щоб запобігти перезапису даних.

Для відновлення даних ми рекомендуємо використовувати додаток Disk Drill – надійний інструмент відновлення, який може допомогти вам у різних сценаріях втрати даних, а інтуїтивно зрозумілий інтерфейс допоможе легко розібратися з програмою навіть користувачам-новачкам. Безкоштовна версія дасть змогу відновити до 500 МБ даних.

Запустіть програму, виберіть свій SSD зі списку пристроїв. Тепер виберіть All Recovery Methods варіант, потім натисніть, Search for lost data, щоб почати процес відновлення.

Disk Drill почне сканування вашого SSD на наявність відновлюваних даних. Процес сканування можна призупинити і відновити пізніше. Після завершення сканування натисніть Review Found Files.

Кнопка Recover відновить файли з SSD. Disk Drill запропонує вибрати місце, куди записати відновлені файли. НЕ забувайте, що потрібно вибирати папку на іншому пристрої, а не на SSD, з якого відновлюєте дані.

Що робити, якщо SSD пошкоджений фізично

Якщо несправність диска викликана падінням, пошкодженням контролера через стрибок напруги, потраплянням рідини, то відновити дані, використовуючи програмне забезпечення, не вийде. У такій ситуації допомогти зможуть тільки висококваліфіковані фахівці.

Як мінімізувати ймовірність збою SSD

  • Поводьтеся з твердотілим накопичувачем обережно, щоб запобігти раптовому падінню, і зберігайте його в безпечному місці.
  • Тримайте команду TRIM увімкненою на комп’ютерах із твердотільними накопичувачами, оскільки це підвищує продуктивність твердотільних накопичувачів.
  • Однак не забувайте відключити її, перед відновленням інформації на диску.
  • Уникайте перегріву SSD. Переконайтеся, що у вашому пристрої хороше охолодження.
  • Придбайте ДБЖ (джерело безперебійного живлення) для захисту SSD від раптових стрибків напруги та відключень електроенергії.
  • Не заповнюйте диск більше ніж на 80%.
  • Регулярно виконуйте резервне копіювання даних SSD.
Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    5 причин перейти з iPhone 11 на новий iPhone 16

    Цього тижня Apple презентувала нову лінійку iPhone 16 з більшими акумуляторами, новою кнопкою для камери…

    21.09.2024

    Samsung ненароком розкрила дату випуску Galaxy S24 FE та Galaxy Tab S10

    Жоден інсайдер не надає більше інформації про майбутні новинки Samsung, ніж сама компанія. Сьогодні підрозділ…

    21.09.2024

    Топ-5 альтернатив iPhone 16 у 2024 році

    9 вересня 2024 року Apple провела презентацію, на якій анонсувала нове покоління смартфонів — iPhone…

    21.09.2024

    Протести в магазинах Apple зіпсували запуск iPhone 16

    У кількох містах США та інших країнах протестувальники скористалися запуском iPhone 16 для привернення уваги…

    21.09.2024

    Як захистити свій Android пристрій від крадіжки: прості рекомендації

    У сучасному цифровому світі смартфони виконують більше, ніж просто функції зв’язку — вони зберігають наше…

    21.09.2024

    5 нових функцій iPhone 16, про які ви могли не знати

    Вчора Apple презентувала нову лінійку iPhone 16, що привернула увагу яскравими кольорами, новою кнопкою для…

    21.09.2024