Що буде, якщо заряджати смартфон неоригінальною зарядкою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зарядка телефону – незамінний аксесуар, який має властивість губитися, ламатися і навіть бути відсутнім у комплекті поставки пристрою. Усе це змушує нас іти в магазин купувати блок живлення і кабель. Але з високою часткою ймовірності на прилавку не вдасться знайти оригінальну зарядку, призначену саме для вашої моделі. Що робити в такому разі? Купувати новий смартфон, вибрати інший блок від того ж бренду або зовсім взяти нерідну зарядку? Відповімо на всі ці запитання, а також розберемося, що станеться, якщо спробувати підключити свій пристрій до розетки за допомогою неоригінального адаптера або кабелю.

Чи можна заряджати смартфон неоригінальною зарядкою

Виробники мобільних пристроїв переконують нас використовувати тільки оригінальні аксесуари. Через це в інструкціях, що розповідають про те, як правильно заряджати телефон, нерідко з’являються поради обходити стороною блоки живлення і кабелі без заповітного шильдика. У певному сенсі рекомендація виправдана, однак підключення гаджета до електромережі за допомогою нерідного аксесуара жодним чином не позначиться на безпеці вашого Андроїда.

По-перше, для підключення до телефону за рідкісним винятком використовується універсальний стандарт USB Type-C, тож роз’єм ви навряд чи зламаєте. По-друге, мобільні пристрої підтримують різну потужність зарядки: хоч 5 Вт, хоч 10, хоч 18. Перемикатися між різними стандартами допомагає контролер, яким також оснащений блок живлення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Єдине, що може бути небезпечним у нерідній зарядці телефону, – низька якість виконання. Але і тут все не так страшно. Блок живлення, оснащений поганим контролером і куплений у переході за сущі копійки, дійсно ризикує вийти з ладу або просто вибухнути. Втім, із самим смартфоном нічого подібного не станеться. У всякому разі якщо ви користуєтеся брендованою технікою, а не підробкою, зібраною на коліні.

Чи можна заряджати більш потужною зарядкою

Якщо ваш смартфон підтримує зарядку 18 Вт, про що свідчить інформація на сайті виробника, то ви без побоювання можете купувати будь-який інший блок живлення аналогічної потужності. Але що буде, якщо підключити такий пристрій до електромережі через адаптер на 65, а то й 120 Вт? Чи не бахне?

Ні, і запобігти зайвому споживанню енергії нам знову допоможе вбудований контролер. Інша справа, що на швидкість відновлення енергії це не вплине. Припустимо, ваш смартфон підтримує максимальну потужність зарядки 18 Вт за профілем 9В 2А (Quick Charge) або 5В 3A (Power Delivery). Тоді він отримає ті самі 18 Вт від блока живлення на 120 Вт. Зрозуміло, за умови підтримки такого профілю. А вона є практично гарантованою. За відсутності такої відбувається перемикання на менш швидкісний профіль, але не на швидший.

Профіль зарядки можна дізнатися на корпусі адаптера живлення, а також на сайті виробника аксесуара або смартфона.

Від чого залежить швидкість заряджання

Отже, ми розібралися, що можна заряджати смартфон зарядкою від ноутбука та будь-яким іншим потужнішим адаптером, однак на швидкість відновлення енергії це ніяк не вплине через обмеження контролера. Але давайте уявимо собі іншу ситуацію: ваш смартфон підтримує 65-ватну зарядку, як і ноутбук. Чи зможе в такому разі кишеньковий ґаджет заряджатися так само швидко, як і під час використання оригінального аксесуара?

Так, але тільки при дотриманні однієї дуже важливої умови – збігу профілів зарядки, кожен з яких виражається в співвідношенні Вольт і Ампер, що видаються блоком живлення. Якщо смартфон використовує 65 Вт у співвідношенні 20В 3.25А, а ноутбук, припустімо, 15В 4.3А, то через розбіжність контролер перемкне девайс на меншу сумісну потужність.

Не забувайте, що зарядка – це не тільки блок живлення, а й кабель. Він має підтримувати необхідний для адаптера і смартфона ампераж (силу струму). Крім того, при розробці оригінальних аксесуарів виробники нерідко йдуть на хитрощі, встановлюючи додаткові контакти для роз’єму або штекера USB. Усе це в теорії не дасть змоги досягти максимальної швидкості заряджання телефона під час використання нерідного адаптера або кабелю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.