Статті

У яких випадках інформація на флешці може зникнути

Share

А чи знаєте ви, що звичайна флешка дуже ненадійна? Зручний і компактний накопичувач може вас підвести в будь-який момент – можна залишитися як без своїх файлів, так і без самого пристрою. Але буває й таке, що флешка може працювати 10 років і більше – тут як пощастить.

Конструктивно флешка складається з контролера, кількох деталей обв’язки і мікросхем пам’яті, яких може бути 1 або кілька – все залежить від обсягу накопичувача.

То чому флешка може вийти з ладу?

1. Різкий стрибок напруги під час підключення до ПК або вплив статичної напруги. З ладу можуть вийти як елементи обв’язки, так і контролер. Як правило, така флешка підлягає ремонту в сервіс центрі (якщо візьмуться), і дані в більшості випадків вдасться зберегти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але трапляються флешки, в яких контролер знаходиться всередині мікросхеми пам’яті – тут без варіантів ремонт просто неможливий. Дані буде втрачено.

2. Збій мікропрограми (прошивки) контролера. Усередині контролера є записаний на заводі код, який керує пристроєм. Найчастіше прошивку можна відновити самостійно за допомогою спеціального софта, який підбирається під модель USB-накопичувача.

Можна зробити в домашніх умовах, тільки обережно – контролер не любить частої зміни прошивки, і подібна процедура може викликати апаратний збій.

3. Вплив електромагнітного випромінювання, до якого перші USB-накопичувачі були дуже сильно схильні. Досить місяць покататися в електротранспорті (метро, тролейбус, трамвай, електричка) і можна втратити дані зі свого пристрою. Свого часу навіть спеціальні чохли для накопичувачів продавалися.

4. Знос флеш-пам’яті. Інформація зберігається всередині мікросхем у мікроскопічних комірках у вигляді електричного заряду. Комірки мають свій ресурс, після вироблення якого вони не можуть утримувати заряд.

Розумний контролер віртуально виключає такі блоки для запису, але коли їх стає забагато, накопичувач починає гальмувати, і є ризик втрати збережених даних. На жаль, ресурс флешки передбачити складно – якщо часто користуєтеся таким накопичувачем, то краще міняти флешку приблизно раз на рік.

5. Зовнішні впливи на накопичувач. Сирість – ворог флешки. Навіть якщо зовні корпус пристрою цілий, це не означає, що з ним усе нормально. Це залежить від умов експлуатації.

Краплі вологи можуть змінити робочі параметри деталей обв’язки, що призводить до виходу накопичувача з ладу. Вібрації та падіння також негативно впливають на будь-який пристрій. Прийшли з морозу? Зачекайте 30-40 хвилин, поки флешка відігріється. Це працює для будь-якої техніки.

6. Пошкодження файлової системи. Буває, що під час під’єднання до ПК флешка не читається і потребує форматування. Стався збій у файловій системі, який міг трапитися через різні чинники – як через помилки контролера, так і через неправильну експлуатацію накопичувача, наприклад, якщо ви витягували пристрій під час запису файлів.

Пам’ятайте! Будь-яка флешка або карта пам’яті не призначена для тривалого зберігання файлів. Для цього використовуйте класичний HDD-накопичувач. Навіть якщо ви відзняли багато фото на фотоапарат, це не означає, що вони мають зберігатися на карті пам’яті – краще відразу ж скопіювати дані на інший пристрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024